Uunimakkara, peltipizza ja muut lauantai-iltojen retroherkut – näitä syötiin Napakympin tai Bumtsibumin jälkeen
Ruoka
Uunimakkara, peltipizza ja muut lauantai-iltojen retroherkut – näitä syötiin Napakympin tai Bumtsibumin jälkeen
Lauantaisaunan jälkeen monessa kodissa avattiin Jaffa-pullon korkki, ja uunissa paistuivat lämpimät voileivät. Mitä teillä syötiin menneinä vuosikymmeninä, kun vietitte koti-iltaa?
Julkaistu 14.2.2020
Meillä kotona

1. Pizzaa, ja tietty koko pellillinen

Jauhelihaa tai kinkkua, paprikaa – ehkä villisti jopa ananasta purkista! Peltipizza oli mitä mainioin lauantai-illan herkku erityisesti 80- ja 90-luvuilla. Mikään ei edelleenkään kruunaa viikonloppuiltaa yhtä hyvin kuin pizzan tuoksu. Ehkä kokeilet tällä kertaa jauhelihapannupizzaa? Täydellisen pizzataikinan ohjeen nappaat täältä.

2. Ranskalaiset (nakeilla tai ilman)

Jos ei pizzaa, lauantai-iltaisin monessa kodissa otettiin uunista ulos pellillinen ranskalaisia. Joskus nakeilla, joskus ilman. Viime aikoina ranskalaiset ovat olleet taas uudelleen nosteessa. Oletko koskaan tehnyt itse halloumiranskalaisia? Entä bataattiranskalaisia?

3. Lämpimät voileivät

Lämpimät voileileivät eli lämppärit tuovat monelle mieleen nostalgisia muistoja! Mikä parasta, ne ovat edelleenkin loistava ratkaisu iltaruoaksi – leipiin voi upottaa salakavalasti jääkaapin tähteitä, kuten juustonjämiä. Jos haluat aavistuksen verran modernimpia versioita, kokeile täyttää lämppärit munakoisolla tai tee bloggaajamme Mikan ohjeella lämpimiä kanakerrosleipiä.

4. Tirisevä uuniherkku

Viillot pintaan ja juustoa väliin. Muistatko vielä, miten uunimakkara tirisi, kun se otettiin uunista? Joissakin kodeissa makkarat paistettiin foliossa saunan kiuaskivillä. Jos uunimakkaran himo iskee, kokeile klassikon italialaisversiota tai bloggaajamme Mikan uuninakkivuokaa.

Lauantai oli monella karkkipäivä. Muistatko vielä Toffon, Piparnakkelin ja mintun makuiset Dumlet? Näitä herkkuja kaipaamme takaisin – lue juttu nostalgisista herkuista.

5. Ihmeitä maailmalta

Kun tex mex -buumi rantautui Suomeen 1990-luvulla, pohjolassa opeteltiin uutta sanastoa: kotikeittiöissäkin testattiin tortilloita, burritoja, tacoja, fajitaksia... Jos tex mex -into iskee tänä viikonloppuna, kokeile seuraavaksi bloggaajamme Mikan kanatortillapeltiä tai tee nachopelti vegaanisena.

6. Illan kohokohta

Uunissa kuplii! Monessa perheessä lauantai-iltojen klassikko oli – ja on edelleen – pannukakku. Jos pannarisi menevät aina...noh, pannukakuksi, lue tämän juttu ja opi tekemään elämäsi paras pannukakku.

Kommentoi »