Maku

Herkullinen klassikko! Ammattilainen paljastaa 4 vinkkiä, joilla teet elämäsi parhaan pannukakun

Herkullinen klassikko! Ammattilainen paljastaa 4 vinkkiä, joilla teet elämäsi parhaan pannukakun
Pannukakku on todennäköisesti ihmiskunnan ensimmäisiä leipiä, jotka paistettiin kuumilla kivillä. Kaikkialla muualla maailmassa pannarit ovat pyöreitä, mutta meillä Suomessa pannari on tehty neliskulmaisella uunipellillä. Kurkkaa vinkit elämäsi parhaaseen pannukakkuun ja tutustu klassikkoherkun makoisiin muunnelmiin!
Julkaistu: 1.2.2019

Näillä vinkeillä teet elämäsi parhaan pannukakun

1. Rasvainen neste tekee täyteläisen rakenteen

Pannukakkuun kannattaa lorauttaa mieluiten täysmaitoa (punainen purkki) tai kevytmaitoa (sininen purkki). Kun maidossa on hiukan enemmän rasvaa, pannarista tulee täyteläisempi. Juhlapäivänä maidon voi korvata kokonaan tai osittain kermalla. Pannukakun taikinaan sopivat myös muut nesteet kuin maito. Kokeile vaihteeksi kookosmaitoa, kaura-, soija- tai mantelijuomaa. Valitse myös kasvimaidoista mahdollisimman rasvainen vaihtoehto.

2. Luomumunat ovat paras valinta

Valitse pannukakkuun mahdollisimman tuoreita luomumunia. Ne ovat paras valinta niin kanojen hyvinvoinnin kuin munien maun takia. Tarkista munien koko pakkauksesta. Jos käytät L-kokoisia kananmunia, niitä riittää litran taikinaan kolme. M-kokoisia tarvitaan neljä kappaletta. Pannarin voi valmistaa myös kokonaan ilman munia. Korvaa munat maitorahkalla.

3. Nopea sekoitus ja puolen tunnin turvotus

Vatkaa pannaritaikina nopeasti sekaisin, niin pannukakku ei sitkisty. Taikinaa kannattaa turvottaa puolisen tuntia ennen paistamista, niin pannariin tulee tasainen rakenne.

Pannukakku tehdään viljasta. Vehnäjauhojen sijaan taikinaan sopivat ohra-, maissi- ja tattarijauhot. Leivinjauhe tai taikinan kohottaminen ei kuulu perinteiseen pannariin. Jos haluat kuohkeamman rakenteen amerikkalaisten pannukakkujen tyyliin, lisää taikinaan teelusikallinen leivinjauhetta.

4. Mausta perinteisesti tai uudella tyylillä

Peruspannari maustetaan sokerilla ja maku tasapainotetaan ripauksella suolaa. Saat pannukakkuun ihanaa makua ja uutta sävyä vaniljasokerista, kanelista tai kardemummasta. Jos pidät sahramista, ripauta sitä taikinaan maun ja upean kellertävän värin takia.

Parhaat pannukakkureseptit – perusohje ja 4 sovellusta

Pannukakun varma perusohje

Perinteinen pannukakku maistuu jälkiruokana mansikka- tai vadelmahillon ja kuohkean kermavaahdon kanssa. Kuuden aineksen klassikkoherkku ei kaipaa mausteeksi kuin sokeria ja ripauksen suolaa. Sekoita munat, maito, jauhot ja voisula nopeasti tasaiseksi ja anna taikinan turvota puoli tuntia ennen paistamista.

Pannari ilman munia

Munaton pannukakku onnistuu mainiosti, kun korvaat munat purkillisella maitorahkaa ja vähennät maidon määrän 8 desiin. Paista munatonta pannaria 20 minuuttia ja tarjoa se mansikkahillon kanssa.

Luksuspannarissa ei säästellä kermaa

Maailman parhaassa pannukakussa maito korvataan kokonaan tai osittain kuohukermalla. Taikinaan saadaan ihana maku vaniljasokerilla ja kardemummalla. Tarjoa luksuspannari sitruunamehun ja tomusokerin kanssa. Tätä herkkua ei voita mikään!

Ahvenanmaan pannukakku

Ahvenanmaan pannari on maakuntaherkku, joka tehdään mannapuuroon. Maun salaisuus on ripaus kardemummaa. Oletko jo kokeillut?

Gotlannin pannukakku

Gotlannin pannukakku on ruotsalainen herkku, joka keitetään riisipuurosta ja maustetaan sahramilla. Usein pannari tarjotaan Gotlannin kalkkipitoisessa maassa kasvavasta salmbär-marjasta tehdyn hillon kanssa. Marjaa kutsutaan myös sinivatukaksi; siinä on vadelmahillon rakenne ja mustikkahillon väri.

4 kommenttia