Haullasi “” ei löytynyt yhtään osumaa

Tarkista hakusi ja poista mahdollisia rajausehtoja

Maku

Mämmistä on moneksi! Nappaa talteen 15 reseptiä ja hyödynnä rukiista herkkua vaikkapa leivässä, letuissa tai mämmimisussa

Mämmistä on moneksi! Nappaa talteen 15 reseptiä ja hyödynnä rukiista herkkua vaikkapa leivässä, letuissa tai mämmimisussa

Eikö mämmi maistu sellaisenaan? Vai syötkö mämmin aina samalla tavalla kerman ja sokerin kanssa? Löydä perinneherkun piileskelevä potentiaali ja tuunaa mämmistä upea jälkiruoka tai yllätä villillä mämmileivällä.
Teksti Jasmin Raitakari
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto, Johanna Myllymäki, Riikka Kantinkoski

Maistuisiko kookos-mangomämmi? Perinneherkusta saa uskomattoman ihania jälkkäreitä

Jos syöt mämmin aina samalla tavalla, kokeile ensi kerralla maustaa kermavaahto appelsiinisiirapilla. Keväinen lisä tuo annokseen uudenlaista raikkautta. Simppelien annoksien ystävälle sopivat myös mämmimaljat, joissa mämmin ja kerman yhdistelmä päivitetään kirpsakoilla puolukoilla. Perisuomalainen mämmi ei kuitenkaan kaihda eksoottisiakaan makuja. Testaa siis rukiisen klassikon kaverina kookosmaitoa ja mangososetta. Yllättävän hyvä yhdistelmä!

Viileä mämmijäädyke sulaa suuhun.

Joskus mämmi voi tuntua hieman tuhdilta aterian lopetukselta. Vaan eipä tunnu enää, kun tarjoat mämmin jäätelömuodossa! Itse tehty vaniljajäätelö ja mämmi sulautuvat niin saumattomasti mämmisemifreddoksi, että viileä herkku maistuu myös niille, jotka eivät mämmistä normaalisti välitä. Näpertelijän ruokalistalle käyvät mämmi-uunijäätelökupit, jotka sisältävät upottavan pehmeän marenkikerroksen, jäätelöisen mämmikerroksen ja raikkaan lakka-passiokerroksen.

Mämmi nousee uudelle tasolle limoncello-vaahdolla ja hunajaisilla pähkinöillä.

Jos haluat raikastaa mämmiä ripauksella sitrusta, ota testiin helppo mämmi-kerrosjälkkäri, joka kootaan limoncellolla maustetusta sopivan kirpeästä vaahdosta, tuhdista mämmistä ja rapeista hunajapähkinöistä. Alkoholitonkin versio on helppo tuunata: korvaat vain liköörin sitruunamehulla. Jos taas lempisitruksesi on appelsiini, kokeile mämmimisua (voiko suloisempaa jälkkärin nimeä ollakaan?) Kekseistä, mämmi-tuorejuustovaahdosta, appelsiinista ja sitruslikööristä koottu herkku odottaa kiltisti jääkaapissa jälkiruoka-aikaa.

Pääsiäisen jämämämmit voi sujauttaa helposti myös lettutaikinaan. Sinne ne piiloutuvat helposti ja kukaan ei huomaa mitään, kun kreppejä haarukoidaan itsetehdyn omppujäätelön kera.

Mämmi piileskelee maltaisessa pataleivässä.

Muffineita, pataleipää ja kakkusia! Mämmistä on ihana leipoa

Jos haluat piilottaa mämmin leivonnaisiin, testaa esimerkiksi makoisia mämmimuffineita. Seitsemän raaka-aineen muffarit pyöräytät helposti vaikkapa pääsiäisen päiväkahveille. Silloin kun simppelit muffinit tuntuvat vähän tylsiltä, porkkanakakun tyyliset porkkana-mämmimuffinit appelsiinituorejuustokuorrutuksella tuskin jättävät ketään kylmäksi.

Myös tumma suklaa ja mämmi ovat ihan täydellinen pari. Jos et usko, niin leivo mämmi-suklaakakkusia, joita lukijammekin kommentoi näin: "Taivaallisen hyvää. Pehmeää, kuohkeaa, mutakakkumaisen makeaa. Tästä tulee pääsiäisperinne."

Rapeat macaron-leivoksetkin saavat jännittävän makumaailman mämmistä. Mämmimacaronit kätkevät sisäänsä suklaisen täytteen, jossa maistuu myös perinneherkkumme.

Pääsiäiseen sopivat macaron-leivokset maustetaan mämmillä ja leivotaan hauskasti munan muotoon.

Mämmin maltainen maku toimii loistavasti myös suolaisessa leivonnassa, kuten mämmi-pataleivässä. Helppo lämpimäinen voisi toimia pääsiäisbrunssilla voin ja lohen tai ihan vain appelsiinimarmeladin kaverina.

Pääsiäisen villit kortit: mämmi-jauhelihakastike, mämmishotti ja itse tehty mämmi

Sloppy Joe tarkoittaa mausteisella jauhelihakastikkeella täytettyä hampurilaissämpylää. Pääsiäisversio maustetaan milläs muulla kuin mämmillä. Tätä voisi tarjota mämminvihaajallekin, sillä mämmi piiloutuu ruokaan huomaamattomaksi makulisäksi. Mämmistä voi keittää myös maukkaan ruskean kastikkeen riistalle ja lampaalle.

Kippis! Pääsiäisen mämmishotit yllättävät varmasti.

Mämmifanin shottivalinta on tietenkin mämmishotti. Kermasta, appelsiinista ja mämmistä sekoitettu drinkki terästetään ennen kippistelyä viskillä tai konjakilla.

Maltaita, ruisjauhoja, vettä, siirappia, pomeranssia ja suolaa. Itse tehdyn mämmin raaka-ainelista on ihanan lyhyt ja vaikka valmistus vie aikaa, ei se ole hankalaa. Pääsiäisvieraat hämmästyvät takuulla, kun kannat pöytään itse imelletetyn mämmin!

Julkaistu: 20.3.2018