Maku

Mämmi-pataleipä – maltainen herkku, joka viimeistelee pääsiäisaterian tarjoilut

13 h 25 min
{
Aktiivinen
15 min
Passiivinen
13 h 10 min
Mämmi-pataleipä on perinteistä versiota maltaisemman makuinen taikinaan lisätyn mämmin ansiosta. Muunna tuttu hittileipä pääsiäispöytään sopivaksi ja ihastu mämmi-pataleivän makuun.
KA
LA
MA
MU
VE
5
0


Ainekset (1 kpl)

Taikina

  • 6 dlvehnäjauhoja
  • 2 tlkuivahiivaa
  • 1 1/2 tlsuolaa
  • 3 1/2 dlhaaleaa vettä
  • 2 rklsiirappia

Padan voiteluun

  • 2 tlrypsiöljyä

Lisäksi

  • 250 gmämmiä (1/3 pakettia à 700 g)
  • 1/2 dlvehnäjauhoja
Tulosta

Mämmi-pataleipä valmistuu näin:

  1. Mittaa jauhot, kuivahiiva ja suola kulhoon. Lisää vesi ja siirappi. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
  2. Peitä taikina kelmulla. Anna sen kohota huoneenlämmössä 12–24 tuntia.
  3. Nosta uuninkestävä, kannellinen pata (valurautainen, savinen tai keraaminen) kylmään uuniin. 
  4. Säädä uuni 225 asteeseen.
  5. Sekoita kohonneeseen taikinaan mämmi ja jauhot.
  6. Kun uuni on saavuttanut halutun lämpötilan, ota pata uunista. Sivele sen sisäpinta öljyllä.
  7. Kaada taikina kuumaan pataan ja nosta kansi päälle. Paista pataleipää uunin alatasolla 40 minuuttia.
  8. Poista kansi, laske lämpötila 175 asteeseen ja jatka paistamista 25–30 minuuttia, kunnes leipä saa pinnaltaan tummahkon värin ja kuori on rapea.
  9. Kumoa leipä padasta ja peitä se keittiöpyyhkeellä. Anna leivän vetäytyä hetki ennen leikkaamista.
  10. Tarjoa mämmi-pataleipä appelsiinivoin kera.

Vinkki!

Voit leipoa pataleivän hyvin etukäteen, sillä se säilyy pariin pyyhkeeseen käärittynä mehevänä myös seuraavaan päivään.

MITÄ PIDIT?
5
Kommentoi »