Maku

Mämmi-pataleipä

13 h 25 min
0
0

Mämmi-pataleipä

MA
MU
VE
0
0
Tuttu leivontahitti pataleipä saa maltaista makua mämmistä.
Teksti Elina Jyväs
Kuvat Johanna Myllymäki
Tulosta
Mainos

Ainekset (1 kpl)

Taikina

  • 6 dlvehnäjauhoja
  • 2 tlkuivahiivaa
  • 1 1/2 tlsuolaa
  • 3 1/2 dlhaaleaa vettä
  • 2 rklsiirappia

Padan voiteluun

  • 2 tlrypsiöljyä

Lisäksi

  • 250 gmämmiä (1/3 pakettia à 700 g)
  • 1/2 dlvehnäjauhoja

Tee näin

13 h 25 min
{
AKTIIVINEN15 min
PASSIIVINEN13 h 10 min

Mittaa jauhot, kuivahiiva ja suola kulhoon. Lisää vesi ja siirappi. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.

Peitä taikina kelmulla. Anna sen kohota huoneenlämmössä 12–24 tuntia.

Nosta uuninkestävä, kannellinen pata (valurautainen, savinen tai keraaminen) kylmään uuniin. 

Säädä uuni 225 asteeseen.

Sekoita kohonneeseen taikinaan mämmi ja jauhot.

Kun uuni on saavuttanut halutun lämpötilan, ota pata uunista. Sivele sen sisäpinta öljyllä.

Kaada taikina kuumaan pataan ja nosta kansi päälle. Paista pataleipää uunin alatasolla 40 minuuttia.

Poista kansi, laske lämpötila 175 asteeseen ja jatka paistamista 25–30 minuuttia, kunnes leipä saa pinnaltaan tummahkon värin ja kuori on rapea.

Kumoa leipä padasta ja peitä se keittiöpyyhkeellä. Anna leivän vetäytyä hetki ennen leikkaamista.

Tarjoa pataleipä appelsiinivoin kera.

Vinkki!

Voit leipoa pataleivän hyvin etukäteen, sillä se säilyy pariin pyyhkeeseen käärittynä mehevänä myös seuraavaan päivään.

MITÄ PIDIT?
0
Katso myös nämä