Mämmi-pataleipä – maltainen herkku, joka viimeistelee pääsiäisaterian tarjoilut
13 h 25 min
{
Aktiivinen
15 minPassiivinen
13 h 10 minMämmi-pataleipä on perinteistä versiota maltaisemman makuinen taikinaan lisätyn mämmin ansiosta. Muunna tuttu hittileipä pääsiäispöytään sopivaksi ja ihastu mämmi-pataleivän makuun.
KA
LA
MA
MU
VE
4.5
Kuvat
Julkaistu 7.4.2017

Mämmi-pataleipä – maltainen herkku, joka viimeistelee pääsiäisaterian tarjoilut
Reseptin ainekset (1 kpl)
Taikina
- 6 dlvehnäjauhoja
- 2 tlkuivahiivaa
- 1 1/2 tlsuolaa
- 3 1/2 dlhaaleaa vettä
- 2 rklsiirappia
Padan voiteluun
- 2 tlrypsiöljyä
Lisäksi
- 250 gmämmiä (1/3 pakettia à 700 g)
- 1/2 dlvehnäjauhoja
Mämmi-pataleipä valmistuu näin:
- Mittaa jauhot, kuivahiiva ja suola kulhoon. Lisää vesi ja siirappi. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
- Peitä taikina kelmulla. Anna sen kohota huoneenlämmössä 12–24 tuntia.
- Nosta uuninkestävä, kannellinen pata (valurautainen, savinen tai keraaminen) kylmään uuniin.
- Säädä uuni 225 asteeseen.
- Sekoita kohonneeseen taikinaan mämmi ja jauhot.
- Kun uuni on saavuttanut halutun lämpötilan, ota pata uunista. Sivele sen sisäpinta öljyllä.
- Kaada taikina kuumaan pataan ja nosta kansi päälle. Paista pataleipää uunin alatasolla 40 minuuttia.
- Poista kansi, laske lämpötila 175 asteeseen ja jatka paistamista 25–30 minuuttia, kunnes leipä saa pinnaltaan tummahkon värin ja kuori on rapea.
- Kumoa leipä padasta ja peitä se keittiöpyyhkeellä. Anna leivän vetäytyä hetki ennen leikkaamista.
- Tarjoa mämmi-pataleipä appelsiinivoin kera.
Vinkki!
Voit leipoa pataleivän hyvin etukäteen, sillä se säilyy pariin pyyhkeeseen käärittynä mehevänä myös seuraavaan päivään.

Paras pataleipä
Kotivinkki

Rakastatko pataleipää? Pyöräytä samalla kaavalla myös leipomotasoinen ruisleipä, gluteeniton leipä ja rapsakat sämpylät

Tätä herkkua voi syödä vaikka joka aamu! Maailman helpoin gluteeniton banaanileipä sekoitetaan vaivatta blenderissä
Maku

Focaccia juureen – sisältä mehevä ja päältä ihanan rapea italialainen peltileipä
Maku

Nauvon limppu – sopivan makea leipä, jota on pakko santsata!
Maku

Kurpitsaleipä – kranssin muotoon leivottu herkku on kuin luotu jaettavaksi!
Kotivinkki

Tämä punajuurileipä kannattaa leipoa
Kotivinkki

Pataleipä
Maku