


Mämmi-pataleipä – maltainen herkku, joka viimeistelee pääsiäisaterian tarjoilut
13 h 25 min
{
Aktiivinen 15 min
Passiivinen 13 h 10 min
Mämmi-pataleipä on perinteistä versiota maltaisemman makuinen taikinaan lisätyn mämmin ansiosta. Muunna tuttu hittileipä pääsiäispöytään sopivaksi ja ihastu mämmi-pataleivän makuun.
Reseptin ainekset
1 kpl
Taikina
6 dl
vehnäjauhoja
2 tl
kuivahiivaa
1 1/2 tl
suolaa
3 1/2 dl
haaleaa vettä
2 rkl
siirappia
Padan voiteluun
2 tl
rypsiöljyä
Lisäksi
250 g
mämmiä (1/3 pakettia à 700 g)
1/2 dl
vehnäjauhoja
Mämmi-pataleipä valmistuu näin:
- Mittaa jauhot, kuivahiiva ja suola kulhoon. Lisää vesi ja siirappi. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
- Peitä taikina kelmulla. Anna sen kohota huoneenlämmössä 12–24 tuntia.
- Nosta uuninkestävä, kannellinen pata (valurautainen, savinen tai keraaminen) kylmään uuniin.
- Säädä uuni 225 asteeseen.
- Sekoita kohonneeseen taikinaan mämmi ja jauhot.
- Kun uuni on saavuttanut halutun lämpötilan, ota pata uunista. Sivele sen sisäpinta öljyllä.
- Kaada taikina kuumaan pataan ja nosta kansi päälle. Paista pataleipää uunin alatasolla 40 minuuttia.
- Poista kansi, laske lämpötila 175 asteeseen ja jatka paistamista 25–30 minuuttia, kunnes leipä saa pinnaltaan tummahkon värin ja kuori on rapea.
- Kumoa leipä padasta ja peitä se keittiöpyyhkeellä. Anna leivän vetäytyä hetki ennen leikkaamista.
- 10Tarjoa mämmi-pataleipä appelsiinivoin kera.
Vinkki!
Voit leipoa pataleivän hyvin etukäteen, sillä se säilyy pariin pyyhkeeseen käärittynä mehevänä myös seuraavaan päivään.
Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat