Mämmi – näin teet perinteisen pääsiäisherkun itse
37 h
{
Aktiivinen
1 h Passiivinen
36 h Mämmi on todellinen vanhan ajan pääsiäisherkku. Itse tehty mämmi on täysin toista maata kuin kaupan valmiit versiot. Mämmin valmistus on myös helppoa – kurkkaa ohje ja kokeile!
KA
LA
MA
MU
3.5
Kuvat
Julkaistu 4.3.2018

Mämmi – näin teet perinteisen pääsiäisherkun itse
Reseptin ainekset (8 annosta)
Mämmi
- 500 gruismaltaita (tai mämmimaltaita)
- 750 gruisjauhoja
- 30 dlvettä
- 1 1/2 dlsiirappia
- 3/4 tlsuolaa
- 1/2 tlpomeranssinkuorta
Katso kuvat valmistusvaiheista! →
Mämmi valmistuu näin:
- Sekoita maltaat ja jauhot kulhossa.
- Kuumenna 1 litra vettä (pinnoitetussa) kattilassa 60–70-asteiseksi. Vesi saa olla kuumaa, mutta ei vielä kiehuvaa.
- Lisää noin viidesosa mallas-ruisjauhoseoksesta ripotellen vesikattilaan, vatkaimella hyvin sekoittaen (Vaihekuva 1). Ripottele vielä pinnalle hieman ruisjauhoja.
- Peitä kattila puhtaalla astiapyyhkeellä, ja anna seoksen imeltyä 1 1/2 tuntia.
- Lämmitä toisessa kattilassa 1/2 litraa vettä 60–70-asteiseksi. Lisää vesi ja neljäsosa lopusta mallas-ruisjauhoseoksesta imeltyneeseen seokseen. Sekoita, ja ripottele päälle hieman ruisjauhoja. Peitä ja anna imeltyä tunnin ajan.
- Lisää imeltyneeseen seokseen tunnin välein 1/2 litraa kuumaa vettä ja saman verran mallas-ruisjauhoseosta kuin edellä. Ripottele päälle ruisjauhoja, peitä liinalla ja anna imeltyä tunnin ajan.
- Lisää viimeisen imellytyksen jälkeen mämmiseokseen siirappi, suola ja pomeranssi (Vaihekuva 2).
- Keitä seosta koko ajan sekoittaen 10 minuuttia. Ole tarkkana, sillä mämmi palaa herkästi pohjaan.
- Maista mämmiä ja lisää siirappia, jos seos ei ole tarpeeksi makeaa.
- Jäähdytä seos kylmässä vesihauteessa ja nosta mämmi peitettynä jääkaappiin yön yli.
- Jaa mämmiseos 2–3 laakeaan uunivuokaan, noin 5 cm:n paksuiseksi kerrokseksi. Mämmiä ei saa olla liian paksulti, koska silloin siitä ei haihdu riittävästi nestettä paistamisen aikana (Vaihekuva 3).
- Paista mämmi 125-asteisen uunin keskitasolla 4–5 tuntia.
- Jäähdytä mämmi. Tarjoile mämmi kerman tai maidon sekä halutessasi sokerin kanssa.
- Säilytä paistettu mämmi peitettynä jääkaapissa.
Valmistus vaihe vaiheelta

Mämmistä on moneksi! 20 reseptiä, jotka sekä mämmifanin että paatuneen mämmiskeptikon kannattaa katsastaa

Mämmimaljat
Maku

Mämmi ja appelsiinikerma
Kotivinkki

Mämmikrepit ja omena-vaniljajäätelö
Maku

Mämmi-uunijäätelökupit
Maku

Mämmi Limoncello-vaahdolla ja hunajapähkinöillä
Kotivinkki

Mämmi kookosmaidon ja mangon kera – uusi tapa nauttia perinteisestä pääsiäisherkusta
Kotivinkki

Mämmi-omena-jogurttijäädyke
Kotivinkki

Mämmisemifreddo
Maku

Maukkaat mämmimuffinit
Kotivinkki