Maku

Mämmi

37 h
3.1
7

Mämmi

KA
LA
MA
MU
7
3.1
Vanhan ajan mämmi on pääsiäisen paras herkku. Itse tehty mämmi on täysin toista maata kuin kaupan valmiit versiot. Mämmin valmistus on myös helppoa; tätä kannattaa kokeilla!
Teksti Elina Jyväs
Kuvat Riikka Kantinkoski
Tulosta
Mainos

Ainekset (8 annosta)

  • 500 gruismaltaita (tai mämmimaltaita)
  • 750 gruisjauhoja
  • 30 dlvettä
  • 1 1/2 dlsiirappia
  • 3/4 tlsuolaa
  • 1/2 tlpomeranssinkuorta

Tee näin

37 h
{
AKTIIVINEN1 h
PASSIIVINEN36 h
Katso kuvat valmistusvaiheista! →

Sekoita maltaat ja jauhot kulhossa.

Kuumenna 1 l vettä (pinnoitetussa) kattilassa 60–70-asteiseksi. Vesi saa olla kuumaa, mutta ei vielä kiehuvaa.

Lisää noin viidesosa mallas-ruisjauhoseoksesta ripotellen vesikattilaan, vatkaimella hyvin sekoittaen (Vaihekuva 1). Ripottele vielä pinnalle hieman ruisjauhoja.

Peitä kattila puhtaalla astiapyyhkeellä, ja anna seoksen imeltyä 1 1/2 t.

Lämmitä toisessa kattilassa 1/2 l vettä 60–70-asteiseksi. Lisää vesi ja neljäsosa lopusta mallas-ruisjauhoseoksesta imeltyneeseen seokseen. Sekoita, ja ripottele päälle hieman ruisjauhoja. Peitä ja anna imeltyä 1 t.

Lisää imeltyneeseen seokseen tunnin välein 1/2 l kuumaa vettä ja saman verran mallas-ruisjauhoseosta kuin edellä. Ripottele päälle ruisjauhoja, peitä liinalla ja anna imeltyä tunnin ajan.

Lisää viimeisen imellytyksen jälkeen mämmiseokseen siirappi, suola ja pomeranssi (Vaihekuva 2).

Keitä seosta koko ajan sekoittaen 10 minuuttia. Ole tarkkana, sillä mämmi palaa herkästi pohjaan.

Maista ja lisää siirappia, jos seos ei ole tarpeeksi makeaa.

Jäähdytä seos kylmässä vesihauteessa ja nosta peitettynä jääkaappiin yön yli.

Jaa mämmiseos 2–3 laakeaan uunivuokaan, noin 5 cm:n paksuiseksi kerrokseksi. Mämmiä ei saa olla liian paksulti, koska silloin siitä ei haihdu riittävästi nestettä paistamisen aikana (Vaihekuva 3).

Paista mämmiä 125-asteisen uunin keskitasolla 4–5 tuntia.

Jäähdytä mämmi ja tarjoa se kerman tai maidon sekä halutessasi sokerin kanssa.

Säilytä paistetut mämmit peitettynä jääkaapissa.

MITÄ PIDIT?
3.1
Katso myös nämä