Asu ja sisusta ekologisemmin! 18 konkreettista tekoa, joilla pienennät asumisesta syntyvää hiilijalanjälkeä
Sisustus
Asu ja sisusta ekologisemmin! 18 konkreettista tekoa, joilla pienennät asumisesta syntyvää hiilijalanjälkeä
Peräti 30 prosenttia normisuomalaisen tuottamista kasvihuonekaasuista syntyy asumisesta. Lisäksi kuormaan tulevat vielä sisustushankinnat. On aika pienentää hiilijalanjälkeämme!

1. Asu kohtuullisesti

Sitra on laskenut, että jo kymmenen neliötä entistä pienempi asunto pienentää hiilijalanjälkeä noin kuudella prosentilla. Mitä enemmän on neliöitä, sitä enemmän energiaa palaa, sillä kaikki kulutus kertautuu asuinneliöiden mukaan: lämmitettävää ja valaistavaa tilaa on enemmän, ja isoon taloon tarvitaan myös monenlaista sisustustavaraa ja sähkölaitetta. "Ehkä meidän pitäisi ottaa asumisen ihanteeksi hulppeiden neliöiden sijaan asunnon toimivuus. Niukkoihinkin neliöihin saa mahtumaan paljon, jos asumisen ratkaisut miettii fiksusti", sanoo Suomen ympäristökeskuksen kehittämispäällikkö Ari Nissinen.

Kahden aikuisen minikodissa jokainen nurkka on käytössä. Lue juttu täältä.

Myös näissä kodeissa neliöt on käytetty tehokkaasti! Kuuden hengen perhe asuu 63 neliön kerrostalokodissa. Tässä yksiössä fiksut ratkaisut toivat lisää säilytystilaa. Lue myös juttu Eijasta ja Marja-Leenasta, jotka muuttivat eläkkeellä kimppakämppään.

2. Laske huonelämpöä

Meillä Suomessa on tapana pitää asuntoja varsin lämpiminä läpi vuoden. Jo yhden asteen lasku huonelämpötilassa – vaikka siitä tavallisesta 23:sta 22 asteeseen – pienentää lämmityskuluja 5 prosenttia vuodessa.

3. Mieti, missä asut

Kodin sijainnilla on suuri vaikutus liikkumisen päästöihin. Valitse asuinpaikkasi palveluiden ja työpaikkasi läheltä. Käytä julkisia kulkuneuvoja ja kävele tai pyöräile lyhyet matkat.

Keskellä kaupunkia asuva alle kolmekymppinen pari elää todeksi ilmastonmuutokseen liittyviä arjen valintoja: Amanda ja Kim ovat luopuneet autosta, käyttävät vihreää sähköä ja säätävät kotinsa lämpöä älytermostaateilla. Lue juttu kaupunkikodista täältä.

4. Valitse vihreää energiaa

Valitse ympäristöä säästäviä, uusiutuvia energiamuotoja. Tilaa vihreää sähköä. Jos sinulla on talo, hanki ilmalämpöpumppu tai maalämpö.

Jos aurinkopaneelit kiinnostavat, lue juttumme aurinkosähköstä ja arvioi, kannattaisiko taloosi asentaa aurinkosähköjärjestelmä.

5. Tarkista kodin energiatehokkuus

Lämpöä pääsee harakoille ylitehokkaan ilmastoinnin ja talojen huonojen rakenteiden vuoksi. Ilmastointi pitää säätää tarkasti ja tukkia lämpövuodot esimerkiksi ikkunoista ja ovista. Joskus talo voi tarvita järeän energiaremontin, jos siinä on esimerkiksi liian ohuet eristeet seinissä tai yläpohjassa. Onko asunnossa lämpövuotoja, joista lämpö karkaa? Ovatko ikkunat ja ovet tiiviit?

Lue juttu rintamamiestalosta, joka sai uuden julkisivuvuorauksen ja sen alle lisälämmöneristyksen. Veto ja viima loppuivat ja energialasku pieneni.

6. Säästä lämmintä vettä

On ehkä hieman yllättävää, että lämmitysenergiasta peräti kolmannes hulahtaa lämpimän käyttöveden mukana viemäriin. Niinkin arkinen asia kuin pitkä, lämmin suihku tai rentouttava kylpyhetki kasvattavat nopeasti energiankulutustamme, varsinkin kun tapa toistuu usein.

Valitse vesipihejä suihkuja, wc-istuimia, pesukoneita ja pesuohjelmia. Lyhennä käyntiaikaa suihkussa. Viidessä minuutissa viemäriin ennättää valua noin 60–90 litraa vettä, 20 minuutissa jo 240–360 litraa.

"Suihkussa käymiseen kannattaa opetella uusi, tehokas tapa. Suihkuaikaa pystyy lyhentämään, veden virtausta pienentämään ja vettä hieman viilentämään. Tämä on yksi helpoimmista tavoista vähentää omaa energiankulutustaan. Kylpyhuoneisiin voi myös hankkia vettä säästäviä suihkuja ja muita wc-kalusteita", neuvoo Ari Nissinen.

7. Yritä välttää turhia trendihurahduksia

Millaisilla tavaroilla sitten pitäisi sisustaa, kun on tarkoitus pitää hiilijalanjälki mahdollisimman pienenä? "Ensimmäinen ja tärkein asia on miettiä, tarvitseeko kotiin oikeasti lisää sisustustavaroita tai kalusteita. Ennen ostamista pitäisi harkita tarkoin ja nukkua mielellään yön yli ennen hankintaa", sanoo Nissinen. Vältä siis kertakäyttöostoksia ja hetken käytössä olevia trenditavaroita.

8. Kun ostat, katso tulevaisuuteen

Jos hankit uusia sisustustuotteita, kiinnitä huomio ainakin näihin: tuotteen olisi hyvä olla laadukas, pitkäikäinen, korjattavissa ja ulkonäöltään sellainen, että sitä jaksaa katsella vuosikymmenten ajan. Ostaessa on syytä katsoa pitkälle tulevaisuuteen, jopa siihen saakka, kun esine tulee käyttöikänsä päähän.

Haluaisitko muuttaa ostoskäyttäytymistäsi? Lue juttu entisestä himoshoppailijasta, joka pääsi eroon shoppailukoukusta.

9. Karsi tavaraa

Hukumme tavaraan ja valittelemme säilytystilan puutetta (lue todisteeksi vaikka juttumme vuokravarastoista!). Nykykodeissa arvioidaan olevan kymmeniätuhansia tavaroita, isoissa talouksissa jopa satojatuhansia, jos pienikin legopalikka, sukka ja maustepurkki lasketaan. Hulluinta on, että suurin osa näistä tavaroista seisoo kaapeissa ja varastoissa käyttämättöminä. Vain viidesosa tavaroistamme on aktiivisessa käytössä. Lue juttu perheestä, joka laski tavaransa ja päätti hankkiutua eroon turhista.

10. Voisitko jakaa tavaroita?

Kaikkea ei tarvitse omistaa. Voit lainata tai vuokrata tavaroita alueesi Facebook-ryhmistä tai kirjastosta. Mitä jos ostaisitte naapuruston kanssa yhteisesti vaikka joitakin pihanhoitoon tarvittavia välineitä?

11. Mieti materiaalivalintoja

Valitse kierrätysmateriaaleista tehtyjä tuotteita. Suosi ostoksilla myös ympäristömerkkejä. Monet yritykset ovat viime vuosina lisänneet kierrätysmateriaalien käyttöä, mikä on myös askel kohti pienempää hiilijalanjälkeä. Esimerkiksi kierrätyspuuvillaiset kodintekstiilit ovat ympäristön kannalta huomattavasti uutta puuvillaa kevyempi vaihtoehto: ne vähentävät merkittävästi puuvillan viljelyssä ja käsittelyssä tarvittavien veden ja kemikaalien tarvetta.

Huonekalujen tai kodintuotteiden ilmastovaikutuksista, alkuperämaasta, materiaaleista tai tuotannosta on kuluttajan vaikea saada tietoa – ellei sitten valistunut valmistaja tai kauppias kerro niitä kuluttajille. "Huonekalualalle on kehitelty ympäristömerkkejä, mutta niitä ei juurikaan käytetä. Kodintuotteista tekstiileissä niitä näkee yleisimmin. Pohjoismainen ympäristömerkki, Ökotexit ja Reilun kaupan merkit ovat käytössä ja niitä kannattaakin suosia", sanoo Ari Nissinen.

12. Suosi second handia

Etsi sopivaa tavaraa ensisijaisesti käytettynä kirpputoreilta, vintageliikkeistä, huutokaupoista, kierrätyskeskuksista, netin kierrätysryhmistä ja vaikkapa sukulaisten vinteiltä. Ilmaston kannalta olisi parasta, että aina ei ostettaisi uutta. Tästä jutusta löydät vinkit siihen, miten löydät parhaat kierrätyslöydöt! Kurkista Marian ihanaan vuokrayksiöön, joissa kierrätystä arvostetaan.

Myös Cindyn perheen koti on täynnä kirppisaarteita. Kurkista ihanat kuvat täältä.

13. Kunnosta tai korjauta rikkoutuneet tavarat

Muokkaa ja muodista kalusteita verhoilulla tai pintakäsittelyllä. Esimerkiksi vanhan nojatuolin tai sohvan voi verhoilla tai verhoiluttaa uudelleen ja valita siihen modernin kankaan. Tai huonekalun voi maalata uudella värillä. Se on hyvä vaihtoehto kokonaan uuden hankkimiselle. Lue asiantuntijan vinkit, milloin huonekalu kannattaa verhoiluttaa uudelleen.

14. Kierrätä myös huonekalut

Huonekalujen kierrättäminen on Suomessa vielä lapsenkengissä, vaikka kirpputorit ja kierrätys ovatkin yleistyneet. Tarkkoja tilastoja ei ole, mutta Ympäristökeskuksen laskelmien mukaan kalusteiden kierrätysaste on vain alle 15–20 prosenttia. Valtaosa siis päätyy pääosin jätteenpolttolaitoksille. Tarkkaile myös uusia ideoita sisustustavaroiden ja -esineiden kierrättämiseen: esimerkiksi Iittalan myymälöiden uutuus on Vintage-palvelu, joka ostaa ja myy käytettyjä Iittalan ja Arabian astioita. Jutun Vintage-palvelusta löydät täältä.

15. Lajittele jätteet oikein

Huolehdi, että pois kodista lähtevät tavarat päätyvät kierrätykseen: Myy tai lahjoita netissä tai vie kierrätyskeskukseen. Lajittele jätteesi tarkasti. Järjestä kierrätyssäilöt kotona niin, että kierrätys on helppoa ja kivaa. Usko tai älä, kodin kierrätyspiste voi olla toimiva ja myös esteettinen.

16. Vaihda valaisimiin ledipolttimot

Ledit kuluttavat energiaa vielä vähemmän kuin energiansäästölamput. Liiketunnistimet huolehtivat, etteivät valot jää turhaan palamaan.

17. Harrasta jatkojohtoilua

Kytke kodin viihde-elektroniikka jatkojohtoon, jonka katkaisimesta voi helposti sammuttaa kaikki laitteet. Usein myös valmiustila vie virtaa.

18. Hankintalistalla uusi kodinkone? Muista vertailla energiatehokkuus!

Ota energiatehokkuus tärkeäksi valintakriteeriksi kodin hankinnoissa, erityisesti paljon käynnissä olevissa sähkölaitteissa. Lue juttu sähkön säästämiseen liittyvistä myyteistä – kannattaako esimerkiksi valoja jatkuvasti sammutella.

Korjaus 3.6.2019 klo 11.48: Muokattu kohtaa 14. Valtaosa kotitalouksien hylkäämistä huonekaluista päätyy poltettavaksi, ei kaatopaikoille.

1 kommentti