
Miten roskien tilaavievä lajittelu voidaan tehdä käytännöllisesti ja esteettisesti? Tämä kysymys askarrutti Meillä kotonan lukijaa, kun pyysimme kysymyksiä juttusarjaamme "Kysy sisustussuunnittelijalta".
Sisustussuunnittelija Maru Hautala antaa 6 vinkkiä.
1. Ota kierrätys huomioon kotia tai remonttia suunnitellessa
Kierrätysjärjestelmät otetaan huomioon kodin suunnittelussa aivan liian harvoin – tai liian myöhään. Kodin kierrätyspisteet vievät kodista suhteellisen paljon tilaa ja hyvin suunnitellut järjestelmät edesauttavat kodin järjestyksen ylläpitämistä. Kierrätysjärjestelmien toimivuus helpottaa arkista eloa. Ja ennen kaikkea panostaminen kierrätykseen säästää luontoa.
2. Piilota, jos suinkin mahdollista
Kun kierrätykselle on järjestetty oma kaappinsa tai jopa useampi, biojätteet, pahvit ja metallit pysyvät piilossa katseilta. Monelta valmistajalta saa nykyään pieniä "piilolaatikoita" esimerkiksi keittiön vetolaatikoihin. 10 vinkkiä keittiötarvikkeiden säilyttämiseen löydät täältä.
3. Ota käyttöön muutkin huoneet kuin keittiö
Usein kodin ainoa harkittu kierrätyspiste on keittiössä, mutta voisivatko pisteet sijaita myös jossain muualla? Silloin keittiöön jäisi mahdollisimman paljon arvokasta säilytystilaa astioille, elintarvikkeille ja padoille sekä pannuille.
4. Mieti kierrätyspisteen sijainti tarkkaan
Useimmiten keittiön kierrätyspiste sijoitetaan altaan alle. Tämä on sinänsä suositeltavaa, mutta itse olen entistä enemmän sillä kannalla, että kierrätyspisteen paras paikka olisi myös altaan vieressä, oikealla puolella. Tällöin tiskialtaan edestä vapautuisi tilaa ja vesipisteen edessä työskentely helpottuisi – perunan kuoret on helppo viskata viereiseen laatikkoon ja samaan aikaan niiden pesu helpottuu.
5. Sijoita lehdet ja kartongit eteiseen, kuistille tai autotalliin
Suosittelen, että keittiössä olisi paikka bio-, seka- ja mahdolliselle energiajätteelle. Lasien, lehtien, kartonkien sekä metallien sijoituspaikkaa voi harkita myös johonkin muualle, jos keittiössä on ahdasta – esimerkiksi eteiseen, kuistille tai vaikka autotalliin.
Varaa eteisestä mahdollisuuksien mukaan yksi kaappi kierrätyspisteille, asettele sinne jokaiselle kierrätystuotteelle oma laatikko ja siitä saat näppärästi kannettua ulos ja roskikseen.
6. Toimisiko säilytyspenkki teillä?
Jos kotonasi on parveke tai kuisti tai oikein tilava eteinen, jätteidenlajittelu on mahdollista järjestää säilytyspenkin sisälle. Väkerrä itse DIY-ratkaisu ja hae inspiraatiota esimerkiksi Pinterestistä. Jos rahatilanne sallii, tilaa kaunis penkki puusepältä.
Kysy sisustussuunnittelijalta -sarjassamme sisustussuunnittelija Maru Hautala vastaa lukijoita askarruttaviin kysymyksiin. Maru on tullut Meillä kotonan lukijoille tutuksi myös bloggaajanamme. Blogi on nimeltään Marulla.