Kaunis ja käytännöllinen kierrätyspiste? Sisustussuunnittelijan 6 vinkkiä
Sisustus
Kaunis ja käytännöllinen kierrätyspiste? Sisustussuunnittelijan 6 vinkkiä
Sekajätettä, pulloja, kartonkia ja käytettyjä pattereita! Kierrätyspisteelle järjestettävä tila on joka kodin murheenkryyni. Sisustussuunnittelija auttaa!
6.11.2017
 |
Meillä kotona

Miten roskien tilaavievä lajittelu voidaan tehdä käytännöllisesti ja esteettisesti? Tämä kysymys askarrutti Meillä kotonan lukijaa, kun pyysimme kysymyksiä juttusarjaamme "Kysy sisustussuunnittelijalta".

Sisustussuunnittelija Maru Hautala antaa 6 vinkkiä.

1. Ota kierrätys huomioon kotia tai remonttia suunnitellessa

Kierrätysjärjestelmät otetaan huomioon kodin suunnittelussa aivan liian harvoin – tai liian myöhään. Kodin kierrätyspisteet vievät kodista suhteellisen paljon tilaa ja hyvin suunnitellut järjestelmät edesauttavat kodin järjestyksen ylläpitämistä. Kierrätysjärjestelmien toimivuus helpottaa arkista eloa. Ja ennen kaikkea panostaminen kierrätykseen säästää luontoa.

Brabantian musta, jaloilla seisova lajitteluastia maastoutuu tummaan keittiöön. Uutuustuotteesta on saatavana 8 eri väriä, muun muassa viininpunainen, keltainen, mattateräs ja platina.

2. Piilota, jos suinkin mahdollista

Kun kierrätykselle on järjestetty oma kaappinsa tai jopa useampi, biojätteet, pahvit ja metallit pysyvät piilossa katseilta. Monelta valmistajalta saa nykyään pieniä "piilolaatikoita" esimerkiksi keittiön vetolaatikoihin. 10 vinkkiä keittiötarvikkeiden säilyttämiseen löydät täältä.

Esimerkiksi Ikea myy vetolaatikoihin saatavia "piilolaatikkoja".

3. Ota käyttöön muutkin huoneet kuin keittiö

Usein kodin ainoa harkittu kierrätyspiste on keittiössä, mutta voisivatko pisteet sijaita myös jossain muualla? Silloin keittiöön jäisi mahdollisimman paljon arvokasta säilytystilaa astioille, elintarvikkeille ja padoille sekä pannuille.

Tänne paperit ja kartongit? Useimmiten kierrätyspisteet eivät hivele esteettistä silmää. Ecosmol on suomalaista designia ja valmistettu FSC-sertifioidusta koivusta ja saarnista. Sitä on saatavilla useammassa eri värissä. Väliseinien avulla voit helposti erotella jätteet ja ennen kaikkea tuote on katseen kestävä. Jätteet saa kätevästi piiloon kannen alle.
Jos jätettä ei ehdi kertyä paljoa ja kierrätettävät asiat saa tyhjennettyä lähelle, pienehkötkin kierrätysastiat riittävät. Brabantian värikkäät jäteastiat saa tarvittaessa kiinnitettyä seinäänkin. Neljä eri väriä, tilavuus 6, 12 ja 16 litraa.

4. Mieti kierrätyspisteen sijainti tarkkaan

Useimmiten keittiön kierrätyspiste sijoitetaan altaan alle. Tämä on sinänsä suositeltavaa, mutta itse olen entistä enemmän sillä kannalla, että kierrätyspisteen paras paikka olisi myös altaan vieressä, oikealla puolella. Tällöin tiskialtaan edestä vapautuisi tilaa ja vesipisteen edessä työskentely helpottuisi – perunan kuoret on helppo viskata viereiseen laatikkoon ja samaan aikaan niiden pesu helpottuu.

Sisustussuunnittelija Maru Hautala suosittelee mieluummin kierrätyspisteen sijoittamista altaan viereen, ei suoraan sen eteen. Kuva Ikea.

5. Sijoita lehdet ja kartongit eteiseen, kuistille tai autotalliin

Suosittelen, että keittiössä olisi paikka bio-, seka- ja mahdolliselle energiajätteelle. Lasien, lehtien, kartonkien sekä metallien sijoituspaikkaa voi harkita myös johonkin muualle, jos keittiössä on ahdasta – esimerkiksi eteiseen, kuistille tai vaikka autotalliin.

Sanoma- ja aikakauslehtien kierrätys voi tapahtua vaikka eteisessä, jos ne kerätään kauniisti. Kotimaisen Everyday designin kehikon ilmettä voi vaihtaa valitsemalla siihen aina välillä uuden, kivan paperikassin.
Näin esteettinen lajitteluastia kestää katseet muuallakin kuin keittiössä. Saatavana 8 eri väriä. Kuva Brabantia.

Varaa eteisestä mahdollisuuksien mukaan yksi kaappi kierrätyspisteille, asettele sinne jokaiselle kierrätystuotteelle oma laatikko ja siitä saat näppärästi kannettua ulos ja roskikseen.

Pinottavat laatikot on kätevä käydä tyhjentämässä roskikseen, kun ne täyttyvät. Kuva Ikea.

6. Toimisiko säilytyspenkki teillä?

Jos kotonasi on parveke tai kuisti tai oikein tilava eteinen, jätteidenlajittelu on mahdollista järjestää säilytyspenkin sisälle. Väkerrä itse DIY-ratkaisu ja hae inspiraatiota esimerkiksi Pinterestistä. Jos rahatilanne sallii, tilaa kaunis penkki puusepältä.

Kysy sisustussuunnittelijalta -sarjassamme sisustussuunnittelija Maru Hautala vastaa lukijoita askarruttaviin kysymyksiin. Maru on tullut Meillä kotonan lukijoille tutuksi myös bloggaajanamme. Blogi on nimeltään Marulla.

1 kommentti