
Yleensä remontteja ei tehdä näin. Janne Himanen etsi pommikuntoista yksiötä, löysi sen Helsingin Punavuoresta, muutti sisään, purki pois lähes kaiken aikansa eläneen ja alkoi vasta sitten miettiä, miten tilan remontoisi.
– Yksiössä oli hankala pohja, enkä saanut aluksi ahaa-elämystä siitä, millaiseksi se kannattaa muuttaa, Janne sanoo.
Neliö neliöltä yksiön uusi elämä alkoi muotoutua. Kun ideoita pälkähti päähän, Janne kirjoitti ne tussilla seinään ja pisti toimeksi. Lopulta koko urakka vei mieheltä kaksi vuotta. Janne teki kaiken itse päivätyönsä ohella. Ainoastaan sähkö- ja putkiasennukset hän jätti ammattilaisille.
Itse suunniteltu ja tehty
Aluksi Janne ajatteli, että 41,5-neliöinen yksiö toimisi parhaiten studioasuntona, jossa kaikki on yhtenäistä tilaa ja joka on muunneltavissa siirreltävien säilytysmoduuleiden avulla. Koska vanhassa talossa kaikki on vähän kierossa ja vinossa, ajatuksesta oli pakko luopua.
– Koska minulla ei ollut piirustuksia ja tein omin käsin kaiken, ajatuksen piti koko ajan kiirehtiä tekemisen edellä. Oli myös hyväksyttävä se, että suunnitelmiin tulee isoja muutoksia.
Alkuinnostuksessa riitti tarmoa, mutta loppua kohti iski remonttiväsymys.
– Jaksoin hifistellä loppuun asti, koska viimeistelystä näkee työn laadun, mies kertoo ylpeänä.
Nukkumissoppi ratkaisi monta ongelmaa
Ratkaisuissa auttoi ystävä, sisustussuunnittelija Christel Björkqvist. Hän myös keksi näppärän nukkumissopen. Jannella oli ajatus parvesta, mutta sille ei löytynyt paikkaa, koska asunnon ainoan mahdollisen nurkan valtaa arvokas kaakeliuuni.
Niinpä lepoa ja nukkumista varten rakennettiin kiinteä kaluste, jossa on vuoteen lisäksi runsaasti säilytyspaikkoja. Soppi on osa olohuonetta mutta omassa rauhassaan.
Sängyn alapuolen ovet avaamalla pääsee lähes vaatehuonemaiseen, valaistuun tilaan, jossa on hyllyt kengille ja tanko vaatteille. Lisäksi olohuoneen ja keittiön puoleisilla sivuilla on hyllytilaa ovien takana. Janne rakensi itse sängyn rungon teräksestä, sillä se vie vähemmän tilaa kuin puurunko.
Sängyn takaseinässä on tuuletusaukko eteisen puolelle sekä pistorasia ja pienet hyllyköt puhelinten lataamista varten. Nurkassa on myös televisio. Päätyseinä on lasia, ja näkösuojaa saa vetämällä eteen pimennysverhot. Sänkyyn kavutaan pitkin maalarintikkaita, jotka löytyivät asunnon kellarikomerosta.
Viimeiseksi rakennettiin seinä
Vielä loppusuoralla yksiöön kohdistui yllättäviä muutostarpeita. Kun myös Jannen tyttöystävä alkoi viettää siellä öitään, Janne päätti rakentaa seinän keittiö-ruokailutilan ja olohuone-makuutilan välille. Sen ansiosta keittiössä saa puuhastella rauhassa, vaikka toinen nukkuu.
Kun remontti oli ohi, Janne muuttikin tyttöystävänsä luo asumaan ja laittoi yksiön vuokralle.
– En tekisi mitään toisin, tähän asuntoon on tyhjennetty koko pää. Mutta kun kaikki oli kunnossa, tuli olo, että haluan hetkeksi pois. Kahdessa vuodessa olisi ehtinyt rakentaa parikin omakotitaloa.
– Enkä sentään ole rakastunut tähän asuntoon. Seinät ovat vain seiniä, Janne sanoo.