Avotakka

Maria sisusti vuokrayksiön kirppislöydöillä ja designhelmillä: ”Olen mieluummin hetken ilman kalustetta kuin otan jonkun vähän sinnepäin”

Maria sisusti vuokrayksiön kirppislöydöillä ja designhelmillä: ”Olen mieluummin hetken ilman kalustetta kuin otan jonkun vähän sinnepäin”
Vuokra-asunnon sisustaminenko vaikeaa? Sisustussuunnittelija Maria Hietarannan persoonallisessa yksiössä katseen vangitsevat huikea kaari-ikkuna ja monet designlöydöt.
Julkaistu: 5.9.2018

Sisustussuunnittelija ja teollinen muotoilija Maria Hietaranta asuu Helsingin Kalliossa 32 neliön yksiössä, keskellä vilkasta kaupunkimiljöötä.

Vuonna 1912 rakennetun kotitalon ympäristössä avautuu melkein viikoittain kivoja uusia ravintoloita, kahviloita ja tapaamispaikkoja. Eloisa ja trendikäs ympäristö sai Marian kotiutumaan heti.

Hauska kenkäjuliste on valokuvataiteilijan työ, joka herätti Mariassa nostalgisia muistoja hänen nuoruuden työpaikastaan kenkäkaupassa. Kynttilänjalat Maria sai entisen työpaikkansa läksiäisissä.

Maria, olet sisustanut itsellesi ihanan kodin. Oli yllätys kuulla, että olet vuokralla tässä kodissa, sillä pintavalinnat ja keittiö sekä kylpyhuone ovat kuin sinulle räätälöidyt.

Oli tosiaan uskomaton tuuri, että löysin vuokra-asunnon, joka oli pinnoiltaan vaalea ja hyväkuntoinen. Mustavalkoinen väriskaala sopi minulle, ja vuokralla asuminen on hyvä vaihtoehto tämänhetkiseen elämäntilanteeseeni, koska haluan matkustella ja nähdä maailmaa.

Millaiset vapaudet sait muokata vuokrakotia mieleiseksesi?

Remontit oli tehty, eli oikeastaan mitään tarvetta muokkaukseen ei ollut. Keittiö ja kylpyhuone olivat uusittu, seinät ovat vaaleanharmaat ja lattia kiva. Eteisen tummanharmaa seinäkin oli mieleinen. Ihastuin ensi näkemältä vanhaan taloon ja suureen kaari-ikkunaan, eikä paljon muuta sitten tarvittukaan.

Vihreä matto on oikeasti ryijy, jonka Maria hankki Facebook-kirpputorilta. Mustan nahkasohvan Maria löysi nettikirpputorilta. Pienen kokonsa vuoksi se on täydellinen yksiöön. Marian veljet pääsivät kantamaan sohvan tupaantuliaisena uuteen kotiin.
Vanha, vihreä ryijy sopii hienosti matoksi. Pieni sohvapöytä on B & B Italian ja isompi Gubin. Tuoli on Hayn ja talja Granitista.
Alumiiniset kaihtimet antavat suojaa auringolta. Hylly vasemmalla on Hemin Lift. Jakkara on Artekin. Maria nukkui pitkään pelkällä patjalla, kunnes sopiva vuode löytyi. Päiväpeite on Casa Stockmannin ja tyynyt osin itse ommeltuja.
Hemin Lift-hyllyllä on Flosin Lampadina-valaisin. Kupu on vanha matkamuisto Berliinistä. Taustalla Revs-lehden kansikuva.

Mitä muutoksia teit kotiisi?

En muuttanut pintoja, mutta aluksi pyörittelin omia kalusteitani. Olen asunut täällä nyt kaksi vuotta. Edellinen asuntoni oli vain muutaman neliön isompi mutta pohjaratkaisultaan silti jotenkin toimivampi kalusteiden sijoittelun kannalta. Toin tänne samat kalusteet ja huomasin, että vaikka kuinka yritin mahduttaa, jouduin viemään rakkaan Ligne Roset’n Rewrite-kirjoituspöytäni varastoon.

Millaisen tunnelman halusit luoda?

Teen pitkiä työpäiviä, treenaan ja näen ystäviä, joten välillä tuntuu, että käyn kotona vain nukkumassa ja vaihtamassa vaatteet. Halusin, että kodin tunnelma on rento ja siisti – siis sellainen, että kaikille tavaroille on oma paikkansa. Halusin myös karsia kalusteita, jotta kotona mahtuu liikkumaan ja on hieman avaruutta.

Vältän väliaikaisia ratkaisuja. Olen mieluummin hetken aikaa ilman jotain kalustetta kuin otan jonkun vähän sinnepäin. Valitsen mieluummin vanhoja ja uusia kalusteita yhdistävän tyylin kuin vain uusilla kalusteilla sisustetun kodin. Sisustussuunnittelijana neuvon asiakkaitani, kuinka tärkeää kerroksellisuus on tunnelmanluojana.

Keittiö on Marian mieleen vaaleine sävyineen. Korkkinen baarijakkara on Moggin King. Se on Atollo mini -valaisimen tavoin Skannosta. Maria hankki baarikaapiksi vanhan lipaston ja maalasi sen valkoiseksi.
Harmaat seinät ja tumma taso antavat korkeakiiltoisille kaapeille kontrastia.
Kultainen Atollo mini -valaisin oli Marian haave. Sille löytyi hyvä paikka keittiön tasolta.
Keittiöstä aukeaa näkymä yksiön oleskelutilaan. Sängyn vieressä oleva peili on Hemin Vinkel. Menun Tribeca Franklin -kattovalaisimen Maria hankki Finnish Design Shopista.

Millä keinoilla onnistuit tuomaan persoonallisuutta ja lämpöä vuokrakotiin?

Selkein kalustevalinnoin, kivoin koriste-esinein ja tekstiilein. Monet kalusteista olen hankkinut työpaikkani Skannon valikoimasta. Edullinen suosikkini on Granitista löytynyt upea ruskea lampaantalja, joka pehmentää metallista Hayn nojatuolia.

Seinällä on valokuvaaja Erik Wåhlströmin taidevalokuva One Nordicin julisteessa, jonka kenkäteema muistuttaa nuoruusvuosieni työstä kenkäkaupassa. Yhdistän uutta ja vanhaa, ja se on kotini taika. Tuorein hankintani on vihreä ryijy, jonka löysin pohjoismaisen designin Facebook-kirpputorilta. Siitä tuli täydellinen matto.

Miten muuttaisit asuntoa, jos se olisi omistusasunto ja saisit vapaat kädet?

Sisustussuunnittelijana tietenkin muutokset pyörivät aina mielessä, mutta olen ollut todella iloinen tämän kodin ilmeestä. Haaveissani hankkisin vanhan talon, jonka vanhat puulattiat, leveät ikkunalaudat ja korkeat huoneet antaisivat haaveille tilaa lentää.

Hankkisin vanhan käyttämättömän tehdasrakennuksen, jonka muuttaisin kodikseni, mutta tällä hetkellä haluan vain matkustaa ja kokea maailmaa enkä sitoutua omistusasuntoon. Vuokra-asuminen on ollut minulle luontevin vaihtoehto, vaikka vaadinkin toki asunnolta paljon.

Eteisen tummanharmaa väritys jatkuu kohti keittiötä. Muuten kodin seinät ovat valkoisen sijaan hennon vaaleanharmaat.
Mikko Halosen suunnittelema Verso-kirjahylly on kulkenut Marian mukana pisimpään. Se oli alun perin Skannolle suunniteltu tilaustuote, mutta nykyisin sitä valmistaa ja myy Hem.
Rakkain lahja on kuvittajana työskentelevän poikaystävän pariskunnasta tekemä piirros, jonka Maria sai viime jouluna.
Kodin eteinen on pieni mutta toimiva. Tummanharmaalle seinälle vastapari on Marian lempituoli, Arperin punainen Saya. Kulmaan asettuva matto on koottu mallipaloista.
Lagerhausista Tukholmasta tuotu valoteksti on hauska yksityiskohta.

Sinulla on kauniita designesineitä. Miten ne ovat päätyneet kotiisi?

Olen hankkinut esineitä vuosien mittaan, yksi kerrallaan. Työni sisustussuunnittelijana ja sisustusliike Skannon myymäläpäällikkönä antaa näköalapaikan kauniiden esineiden etsimiselle. Joskus minua on onnistanut, ja olen saanut hankittua vaikkapa mallikappaleen hyvään hintaan.

Mitä arvostat designissa?

Suunnittelijana ja teollisena muotoilijana olen saanut koulutuksen, jonka myötä arvostus designiin on moniulotteinen. Suosin tiettyjä suunnittelijoita, joista osasta on tullut jopa ystäviäni. Arvostan etenkin laatua. Hankin kalusteita, jotka ovat moneen tilaan sopivia, eli ajattelen sitäkin, että ne kävisivät myös tuleviin koteihini.

Tiilimäinen musta laatta antaa hienon taustan peilille ja kaapistolle.
Mustavalkoinen kylpyhuone on ajaton.

Miten koti ilmentää sinua ja elämäntyyliäsi?

Kotini on yhdistelmä rentoa ajattomuutta, muotoilun helmiä ja kivoja kirpputorilöytöjä. Kotini on iloinen ja seesteinen, kuten varmaan minäkin ihmisenä.

Kuvaile hetki, kun olet kodissasi onnellisimmillasi.

Ihaninta on niinä aamuina, jolloin olen käynyt kotiani vastapäätä joogaamassa, hakenut aamiaista lähikahvilasta ja palaan kotiin juomaan kupin kahvia kaikessa rauhassa. Yhtä hyvin se voisi olla myös hetki, kun vietän aikaa kotonani muutaman hyvän ystäväni kanssa ruokaa laittaen.

Rappu kauniine pariovineen hurmaa. Tunnelma on kuin viime vuosisadalta.
Satavuotiaan talon sisäpihalla on rauhallista, vaikka talo sijaitsee vilkkaan pääkadun varrella.
Kommentoi »