Avotakka

Kaunista käytännöllisyyttä ja ajattomia ratkaisuja – nuoripari uusi kaupunkikotinsa vastaamaan ekologista elämäntyyliään

Kaunista käytännöllisyyttä ja ajattomia ratkaisuja – nuoripari uusi kaupunkikotinsa vastaamaan ekologista elämäntyyliään
Amanda ja Kim Rejström haluavat elää niin kuin opettavat: ilmastoa ja luontoa säästävästi. Remontin jälkeen parin ensimmäinen yhteinen koti vastaa heidän elämäntyyliään ja arvojaan.
Julkaistu 9.1.2019
Remontin yhteydessä vanhaa kattomaalausta otettiin esille kahden viikon ajan. Projekti osoittautui niin työlääksi, että se keskeytettiin. Pieni pala maalausta sopii Amandan ja Kimin makuun hyvin ja toimii ikkunana talon historiaan.
Ekologiset kysymykset ovat Amandalle tärkeitä. Hänen osittain omistamansa yritys tuottaa kuluttajille inspiroivaa, arjen päästöihin ja kulutukseen liittyvää sisältöä. Yrityksen työntekijät työskentelevät toisinaan Kimin ja Amandan tilavassa olohuoneessa.
Amandan lapsuudenkodin italialaisen marmoripöydän ääressä järjestetään illalliskutsuja ja tehdään töitä.

Keskellä kaupunkia asuva alle kolmekymppinen pari elää todeksi ilmastonmuutokseen liittyviä arjen valintoja: Amanda ja Kim Rejström ovat luopuneet autosta, käyttävät vihreää sähköä ja säätävät kotinsa lämpöä älytermostaateilla. Parin keittiössä on kierrätyspiste seitsemälle eri jätteelle. Pariskunnan ruoat ovat vaihtuneet asteittain kasvispainotteisiksi, ja ruokahävikki on hyvin vähäistä.

Ekologinen elämäntapa on myös osa työtä, sillä energiatekniikan diplomi-insinööriksi valmistunut Amanda tuottaa osaksi omistamassaan yrityksessä kuluttajille tietoa, joka ohjaa elämään kestävästi ja hillitsemään arjen päästöjä.

Kim ja Amanda kuvailevat itseään pragmaattisiksi esteetikoiksi, sillä käytännöllisyys ja mukavuus ovat heille tärkeitä arvoja. Ajattoman String-hyllyn voi helposti muuttaa erilaiseksi, jos asunto joskus vaihtuu. Olohuoneen toinen puoli on harmonisempi, toinen taas värikkäämpi ja rohkeampi.
Kuivunut kimppu on kaunis muisto kesästä.

Amandan ja Kimin ensimmäinen yhteinen koti on suunniteltu tukemaan heidän elämäntapaansa. Remontissa käytettiin laadukkaita materiaaleja, ja asunnon tyyli on aikaa kestävä. Monet huonekaluista Amanda ja Kim ovat hankkineet joko kierrätettyinä tai saaneet vanhemmiltaan. Uusina ostetut huonekalut on ajateltu pitkäikäisiksi, sillä ne ovat laadukkaista materiaaleista valmistettuja.

Josef Frankin suunnittelemassa Svenskt Tennin sohvassa on kokoa, muotoa ja väriä, ja se on Amandan ja Kimin lempipaikka. He uskovat, että värit antavat heille voimaa. Johanna Ehrnroothin teos on Gallerie Forsblomilta. Divaani ja kattovalaisin ovat House Doctorin. Ranskalainen jalkavalaisin on hankittu käytettynä, rahi on Hakolan.
Pieni työhuone on hiljaista työskentelyä, kuten kirjoittamista, varten. Hyllyt Amanda ja Kim ovat itse rakentaneet ystävänsä avustuksella metallisista vesiputkista ja lankkulattian ylijäämäpaloista. Työhuoneen lasioven on valmistanut Selki-asema.

Koti sijaitsee Helsingin Iso Roobertinkadulla talossa, jolla on ollut vaiheikas historia. 1800-luvun lopulla talo oli venäläisten upseerien asuttama, ja sisäpihalla on sijainnut muun muassa hevostalleja. 1920-luvulla kotikadusta tuli Suomen ensimmäinen kauppakuja.

Nykyään 115-neliöinen koti muuntautuu toisinaan Amandan yrityksen toimistoksi. Pari pitää kokkailusta ja järjestää mielellään illallisia ja brunsseja. Amanda ja Kim nauttivat siitä, että heidän kodistaan on tullut perheen ja ystävien kohtaamispaikka.

Suuressa keittiössä on sopivasti tilaa kokkailuharrastukselle. Amandan mielestä kaasuliedellä valmistuu parhaan makuinen ruoka. Klassinen harmaansininen keittiö on täyttä puuta, ja se on Avance-keittiön mittatilaustyötä. Lattialaatat ovat Domus Classican ja seinälaatat Marrakech Designin valikoimasta. Baarijakkarat ovat Framan.
Amanda on toiminut aiemmin baristana, ja kahvin valmistus on parille tärkeä asia. Kahvikoneelle järjestyi arvoisensa paikka syvennyksestä. Julisteet ovat ruotsalaisesta Dry Things -nettikaupasta.
Metro-hyllyköt kestävät kovaa kulutusta, ja niihin saa mahdutettua paljon keittiön tarpeellisia tavaroita, raaka-aineita sekä yrttejä. Hyllyt hankittiin ravintola-ammattilaisille suunnatusta liikkeestä.
Luonnonmateriaalit ja harmoniset värit tekevät kodin tunnelmasta ajattoman.
Amanda ja Kim asuivat jonkin aikaa Kanadassa ennen muuttoaan tähän ensimmäiseen yhteiseen kotiin. Makuuhuoneessa on rauhallinen tunnelma, joka syntyy kalkkimaalilla maalatusta eläväpintaisesta seinästä, pellavalakanoista ja keveistä verhoista.
Parilla on varsin yhteneväinen sisustusmaku, eikä remontti aiheuttanut näkemyseroja. Muutostyöt etenivät suunnitelmien mukaan, mutta lankkulattian asennus venyi oletetusta kolmesta kuukaudesta viiteen. Lipasto on Amandan äidin vanha.
Kommentoi »