Avotakka

Uskoisitko, että tässä kaksiossa on vain 36,5 neliötä? Poimi Jonaksen ja Juuson kodin 5 ideaa tehoneliöihin!

Uskoisitko, että tässä kaksiossa on vain 36,5 neliötä? Poimi Jonaksen ja Juuson kodin 5 ideaa tehoneliöihin!
Kahden aikuisen minikodissa jokainen nurkka on käytössä. Fiksun suunnittelun ansiosta pikkukaksio toimii loistavasti.
Julkaistu: 4.10.2018

Kolmion muotoinen eteinen kuulosti jännittävältä mutta ei vakuuttanut sisustus- ja muotoilualan ammattilaisia Jonasta ja Juusoa. He ymmärsivät muuttokuntoisena markkinoidun asunnon näytössä nopeasti, että eteisen toimivuus paranisi vain reipasotteisella sorkkaraudan käsittelyllä.

Komeassa 1920-luvulla rakennetussa kerrostalossa sijaitseva 36,5 neliön asunto oli remontoitu edellisen kerran 1980-luvulla. Tuolloin asunnosta oli kaadettu väliseiniä, rakennettu uusia ja uudistettu pintoja.

– Asunnon väliovi piti avata ennen kuin ulko-oven sai vedettyä kiinni. Sen jälkeen alkoi kapea ja pimeä käytävä, jonka päässä odotti baarikeittiö. Pohja oli meistä hyvin epälooginen ja sokkeloinen. Nykyisen keittiön halkaisi keskeltä lastulevyseinä, joka rajasi eteisen ja keittiön toisistaan. Ratkaisuista johtuen tilat olivat superahtaita ja pimeitä, Jonas kertoo.

Eteisen viemät neliöt olivat Jonaksesta ja Juusosta turhia. Niinpä he yhdistivät remontissa eteisen ja keittiön yhdeksi avaraksi tilaksi, mikä on osoittautunut onnistuneeksi ratkaisuksi.

Harvoin asunnon ulko-ovi on näin tyylikäs. Oven yläpuolella olevan ikkunan ruudutuksessa on ripaus orientalismia. Oven eteen voi halutessaan vetää ääntä eristävän verhon, joka myös peittää rapusta tulevan valonkajon.

1. Säilytystilaa yllättävissä paikoissa

Kahden aikuisen kodissa tavaraa on paljon. Oman haasteensa säilytystilojen riittämiselle luo pariskunnan designkeräilyharrastus. Asunnon pohjassa oli valmiina paikka kunnon vaatekaappirivistölle.

– Seinälle mahtuu meille molemmille omat metrin levyiset kaapit sekä yksi yhteinen kaappi. 50 senttiä leveä kapea ovi vie auetessaan vähemmän tilaa ja on siksi pienissä tiloissa käytännöllisempi, Jonas sanoo.

Tolomeo-sarjan iso jalkalamppu taipuu sinne, missä valoa tarvitaan. Tuolit ovat mustalla nahalla verhoillut Tapiovaaran Kiki-tuolit. Seinänmittainen vaatekaapisto on Ikeasta. Kiiltävät ovet suurentavat tilaa heijastuksellaan.

Kaapistoa ei rakennettu kattoon asti, vaan se Jonaksen sanoin hengittää ylöspäin. Kaapiston päälle jää tilaa muun muassa matkalaukuille, joissa säilytetään kausivaatteita. Olohuoneeseen saatiin mahtumaan myös toinen säilytyshirmu – huoneen nurkkaan sijoitettu, kakluuni-lempinimen saanut moduulikaapistotorni.

Television alla on kaksi Aallon ritiläpenkkiä. Olohuoneen kakluuniksi kutsuttu säilytyskokonaisuus on koottu Ikean kaappimoduuleista.
Ylhäällä katossa oleva kiintokaappi rajaa keittiötä ja eteistä toisistaan.

Keittiön katossa oleva vanha, syvä kiintokaappi kätkee sisäänsä kenkiä. Toinen vielä isompi kiintokaappi on pesutilan yläpuolella. Sitä tuskin huomaa, koska ovi jatkaa kylpyhuoneen sisäänkäynnin linjaa. Lisää säilytystilaa on pariskunnan sängyn alla olevissa laatikoissa, joihin mahtuvat kaikki liinavaatteet. Pientä tukea antavat talon vintti- ja kellarikomero.

– Tiukoissa neliöissä jokaisella tavaralla pitää olla paikkansa, muuten yhtälö ei toimi.

2. Seinien sijoittelulla saa lisäsenttejä

Juuso on koulutukseltaan sisustusarkkitehti. Hänelle oli tärkeää saada pohja toimivaksi ja kunnioittaa asunnon alkuperäisiä tyylipiirteitä.

Remontissa eteisen ja keittiön välinen seinä purettiin sekä laminaattilattia poistettiin. Lattiasta tulivat esille vanhat väliseinien paikat, jotka oli remontissa täytetty vinolaudoituksella. Samalla purettiin kattoon tehdyt koteloinnit, joista paljastuivat vanhojen väliseinien yläosat.

– Lattiassa ja katossa näkyvät seinien paikat ovat minulle näkyvä muisto siitä, millainen asunto on alun perin ollut. Niitä ei tarvitse peittää eikä häivyttää, Jonas sanoo.

Sileäkarvaiset kettuterrierit Max ja Pepsi ovat valloittaneet koko jenkkisängyn. Seinään nojaa vanha roskalavalta pelastettu kaapinovi. Korkea sänky on pienessä makuutilassa mittasuhteiltaan parempi kuin matala.
– Erillisen makuuhuoneen tekeminen entisen keittiön paikalle oli edellisen remontin paras siirto. Emme halunneet sänkyä näkyviin, sillä koko ajan silmissä oleva peti luo väkisin asuntoon yksiötunnelman, Jonas sanoo.

Todellinen löytö oli piilossa makuuhuoneen seinän sisällä. Jonaksella ja Juusolla asuu tuttuja pari kerrosta ylempänä samanlaisessa asunnossa. Heidän makuuhuoneensa on 15 senttiä syvempi ja tilavamman oloinen.

– Tutkimme täällä makuu- ja kylpyhuoneen välistä seinää ja huomasimme, että siihen oli tehty koolaus, jonka sisälle oli vedetty vesiputket.

Viisi vuotta sitten putkiremontoidussa talossa makuuhuoneen seinän sisälle jääneet putket olivat jääneet turhiksi. Pari sai ratkaisevat sentit lisää leveyttä makuuhuoneeseen, jonne mahtuu nyt 160 senttiä leveä sänky.

3. Iso keittiö mahtuu pieniin neliöihin

Tilava ja toimiva keittiö oli molemmille remontin itsestään selvä tavoite.

– Keittiö on aika suuri tämän kokoiseen asuntoon, mutta pidän kokkaamisesta ja meillä käy usein vieraita, Jonas perustelee.

Keittiön suunnittelua ohjasivat olemassa olevat vesi- ja viemärivedot, joita ei haluttu muuttaa. Jääkaapin paikka sen sijaan haastoi molempien suunnittelutaidot. Lähempänä ruokapöytää se olisi katkaissut näkymät keittiöstä olohuoneeseen ja rikkonut keittiön pitkän alakaappilinjan. Keittiöstä olisi samalla tullut pimeämpi. Jääkaapin oikeaa paikkaa kokeiltiin tyhjässä tilassa siirtelemällä vanhaa jääkaappia eri kohtiin.

Yläkaappien sijaan seinälle jätettiin paikka Sami Havian Golden Winter -teokselle.
Jonaksen lukuhetki. Ulko-ovelta aukeaa näkymä keittiön läpi olohuoneeseen. Oikealla on ovi kylpyhuoneeseen. Seinäkello on Mondainen ja graafinen puuvillamatto Momonosta. Pienille kodinkoneille riittää 40 senttiä syvä taso.
Keittiön liesituuletin ja induktiotaso ovat Ikeasta.
Metallisessa avohyllyssä ovat esillä kivoimmat keittiötarvikkeet, kuten Selettin valmistama Dieselin astiasto. Ylähyllyllä on osa Jonaksen Stelton-kokoelmasta.

– Teimme jääkaapin sijoittelusta myös ”ovensuukyselyn” tutuilta, jotka kävivät moikkaamassa meitä remontissa. Kaikkien mielestä oikea paikka oli heti ulko-oven vieressä.

Keittiöön valittiin puutaso ja Ikean Kungsbacka-ovet tuomaan jämäkkyyttä. Neljän viikon remontti oli aikataulullisesti tiukka, ja sen vuoksi välitila vain maalattiin. Maali kestää pyyhkimistä.

– Voi olla, että välitilaan tulee muu materiaali, mutta sitä voi miettiä kaikessa rauhassa.

4. Keveät kalusteet sopivat pikkukotiin

Pääosa kodin huonekaluista edustaa 1900-luvun puolivälin linjakasta modernismia. Kalusteita yhdistävät myös keveys ja läpinäkyvyys sekä yhtenäinen materiaalipaletti. Lähes kaikki kalusteet olivat jo edellisessä kodissa ja löysivät paikkansa helposti.

Kauniin patinoitunut Ligne Roset’n nahkasohva on Didier Gomezin suunnittelema. Sohvapöytä on mahonkikantinen Tapiovaaran Kiki. Klassinen satulavyötuoli on 1950-luvulta. Marianne Huotarin Suovillamatto on hankittu Momonosta.
Sohvapöydälle on koottu omia lempiesineitä, kuten Klongin kuparinen öljylamppu. Kristallinen tuhka-astia on kirpputorilöytö.

Kalusteiden muunneltavuuden hyödyistä käytännön esimerkki on nyt korkeaksi torniksi koottu kaappi, joka oli edellisessä kodissa matala tv-kaluste. Tähän kotiin television pariksi tuli ilmava Aallon ritiläpenkki. Vain kahdesta Le Corbusierin kuutiomaisesta nahkanojatuolista jouduttiin tilapäisesti luopumaan. Onneksi nojatuoleille saatiin sovittua säilytyspaikka tuttavien kotiin.

Kodin ainoa uusi kalustetulokas on eteisen lipasto, joka on tupaantuliaislahja ystävältä.

– Klassinen 1900-luvun alun lipasto rikkoo sopivasti muun kalustuksen yhtenäisyyden. Se on samalla hieno linkki talon rakennusaikakauden 20-luvun klassismista inspiroituneeseen muotoiluun, Juuso toteaa.

5. Kaikkea ei tarvitse hankkia uutena

Kodin kalusteet ja valaisimet on hankittu kestämään aikaa. Niitä ei ole hankittu suurella rahalla vaan pikku hiljaa, kun sopiva tilaisuus on osunut kohdalle. Bertoian pieni Diamond-nojatuoli löytyi roskalavalta ilman jalkoja. Uudet jalat tuoli sai, kun Jonas hitsasi ne itse.

– Tutkin toisesta tuolista, millaiset kulmat jaloissa pitää olla, sekä materiaalin vahvuuden. Lopuksi valmis tuoli maalattiin automaalaamossa.

Artekin tummakantinen ruokapöytä on kodin monitoimikaluste.
Harri Koskisen klassinen Block on Jonaksen suosikki. Kattovalaisin on koottu itse seinätelineissä olevista valaisimista ja metallivaijereista.
Remontissa kunnostettiin kaikki kodin pinnat, myös vanhat syvät ikkunasyvennykset.

Aallon satulavyötuolin myi puolestaan Juuson ulkomaille muuttanut ystävä. Mutkan kautta kotiin on tullut myös toinen Artek-kaluste, Aallon ruokapöytä, joka on pöydän perusmallia paksukantisempi ja tukevajalkaisempi. Tolomeo-jalkalampun Jonas hankki Facebook-kirppiksen kautta. Lampusta puuttuivat jalka ja varjostin, jotka tilattiin Saksasta. Hinta jäi murto-osaan uudesta.

Pariskunta on tehnyt hyviä löytöjä huonekaluliikkeiden mallipoistoista, muun muassa Ligne Roset’n sohvan sekä Tapiovaaran nahkaverhoillut Kiki-tuolit.

– Kalustus on hankittu pitkän ajan kuluessa harkiten. Hyvien löytöjen tekeminen on kutkuttavaa, mutta mitään ei ole hankittu vain siksi, että alennusprosentti oli houkutteleva. Viime kädessä oma maku ratkaisee.

2 kommenttia