Nojatuolin verhoilu
Tee itse
Nojatuolin verhoilu
Vanhaa nojatuolia ei tarvitse kiikuttaa kaatopaikalle, vaikka pehmuste olisikin lässähtänyt ja verhoilu nuhjaantunut. Täytteet on helppo vaihtaa uusiin.

Kalustevalmistaja Merivaaran tuoli 1960-luvulta riisuttiin pohjia myöten. Runkoon liimattiin uudet, kimmoisat vaahtomuovit ja pehmusteeksi vanua. Päälle niitattiin hehkuvan violetti kangas.

Tarvikkeet:

  • vaahtomuovia, vahvuus E 35, paksuudet 1 ja 2 cm
  • 1,5 m PL-vanua, paksuus 1 cm
  • 2,5 m verhoilukangasta (kuviollista kuluu enemmän)
  • vaahtomuoviliimaa
  • käsinompelulankaa
  • pieni käyräneula
  • puukko
  • niitinnostaja
  • sivuleikkurit
  • sakset
  • mitta tai viivain
  • ruuvimeisseli
  • käsinitoja ja niittejä.

Näin verhoilet nojatuolin

1. Irrota tuolin osat toisistaan ruuvimeisselillä. Aloittelevan verhoilijan kannattaa tehdä merkintöjä tuolin pohjaan kokoamisen helpottamiseksi. Eripituisiin ruuveihin voi kiinnittää maalarinteippiä ja kirjoittaa, mihin kappaleeseen mikäkin ruuvi kuuluu.
2. Pura vanha verhoilu niitinnostajalla ja sivuleikkureilla. Merkitse kankaanpalat tussilla. Voit käyttää irrotettuja kankaita kaavoina, mutta leikkaa uudet kankaat varmuuden vuoksi hieman vanhoja suuremmiksi.
3. Kaavi vanhat vaahtomuovit irti puukolla. Pohja on saatava mahdollisimman puhtaaksi, jotta uusi vaahtomuovi liimautuu kunnolla kiinni. Halkaise vanha vaahtomuovi paksuimmasta kohdasta ja mittaa siitä paksuus.
4. Leikkaa uudet vaahtomuovit tuolin mittojen avulla tarkalleen oikean kokoiseksi. Vaahtomuovi ei saa tulla reunojen yli, sillä kangasta kiinnitettäessä vaahtomuovi hieman litistyy ja leviää. Käytä istuimiin ja selkänojaan vähintään E 35 -vahvuista vaahtomuovia. Käsinojiin riittää pehmeämpikin
5. Liimaa vaahtomuovit paikoilleen. Käytä muoville sopivaa sprayliimaa, sillä kontaktiliima sulattaa vaahtomuovin. Suojaa ympäristö ja käytä suojakäsineitä sekä hengityssuojainta. Muista tuuletus.
6. Kiinnitä niittaamalla tai kevyesti sprayliimalla ohutta PL-vanua vaahtomuovien päälle. Ilman vanua vaahtomuovin mikroskooppisen pienet väkäset saattavat kuluttaa kankaan puhki.

7. Leikkaa kangas. Laita merkki kangaskappaleiden nurjan puolen alareunaan, jotta kangas tulee varmasti samoin päin kaikissa osissa. Mikäli käytät kuviollista kangasta, huomioi, että näyttävin kuvio kannattaa yleensä asetella suunnilleen kappaleen keskelle.

8. Niittaa kankaat kiinni. Oikean kiinnityskohdan näet vanhoista niitinrei´istä. Aloita takareunan keskeltä ja jatka etureunan keskelle. Kiristä kangasta kämmenellä työntämällä. Niittaa seuraavaksi sivujen keskiosat ja jatka kohti kulmia. Yritä pitää kangas koko ajan tasaisen kireänä, sillä vaahtomuovihuonekalun reunoista tulee helposti aaltoilevat. Taittele ja niittaa kulmat viimeisenä.
9. Naulaa tai niittaa pitkillä niiteillä selkänojan takapahvi ja käsinojien ulkosivujen pahvit paikoilleen. Liimaa tarvittaessa vanua päälle. Taita kankaan reunat ja aseta kankaat paikoilleen isoja nuppineuloja käyttäen. Ompele reunat piilotikein kiinni ja niittaa alareuna pohjaan.
10. Puhdista metalliosat pesuainevedellä tai metallinpuhdistusaineella. Kiinnitä osat paikoilleen. Kiinnittämistä helpottaa, jos etsit ruuvinreiät valmiiksi nuppineulan avulla ja merkkaat ne kynällä.

Lue lisää:

Kommentoi »