Teetä uniikki huonekalu mittatilaustyönä
Sisustus
Teetä uniikki huonekalu mittatilaustyönä
Haaveiletko mittatilaustyönä toteuttavasta pöydästä, tuolista tai muusta kalusteesta, mutta et tiedä mistä lähteä liikkeelle? Autamme sinut alkuun.
8.6.2016
 |
Meillä kotona

Ennen suunnittelua ja tilaamista

Harkitse huonekalun tilaamista mittatilaustyönä, mikäli et löydä markkinoilta haluamaasi tai tila, johon huonekalu tulee, on haastava. Mitä selkeämpi visio, sitä todennäköisemmin tulet saamaan haluamasi tilaamalla.

Hyvää tekijää huonekalulle kannattaa lähteä etsimään omalta paikkakunnalta tai lähiseuduilta. Usein kokemus on laadun merkki, muttei kuitenkaan sen tae. Kokeneet ammattilaiset tietävät, miten materiaalit käyttäytyvät ja millaiset ratkaisut yleensä toimivat.

Sovi huonekalun valmistajan kanssa ennen suunnittelua ja tilausta seuraavat asiat:

 • toimitusaika ja -tapa
 • hinta ja maksuehdot
 • materiaali
 • pintakäsittely
 • huonekalun koko
 • ominaisuudet, kuten laatikot, hyllyt tai kangasverhoilu.

Suunnittelu ja toteutus

Ota selvää tilasta, johon huonekalu tulee: paljonko huonekalulle on tilaa, minkä kokoisen huonekalun haluat ja mikä materiaali on tilaan sopivin. Muista mainita jo suunnitteluvaiheessa, jos huonekalu tulee lämpimään, kosteaan tai muuten poikkeukselliseen tilaan.

Pelkästään puhelimen välityksellä on helppo suunnitella ja tehdä tilaus, mikäli osaa kuvailla toivomaansa huonekalua hyvin. Luonnokset, piirrokset tai mallikuvat auttavat joka tapauksessa huonekalun tekijää.

Ole joustava – lopputulos ei aina voi olla juuri sitä, mitä haluat, vaikka usein taitavat ammattilaiset siihen pystyvätkin. Anna tilaa myös ammattilaisen luovuudelle.

Ole mukana prosessissa. Monet valmistajat pitävät asiakkaat ajan tasalla esimerkiksi muutosten varalta. Asiakkaat ovat useimmiten tervetulleita myös paikan päälle katsomaan työn etenemistä.

Ota huomioon, että huonekalun valmistuminen vie tavallisesti muutamasta viikosta kuukauteen. Valmistusaikaan vaikuttavat teetettävän huonekalun ominaisuudet ja valmistajan muut työt.

Mittatilaushuonekalun hintaan vaikuttavat käytetyt materiaalit, pintakäsittely, mahdollinen verhoilu ja työvaiheiden määrä.

Valmistuminen

Useimmat valmistajat toimittavat huonekalut kotiin oikealle paikalle saakka. Asiakkaan ei tarvitse huolehtia huonekalun kokoamisesta tai kantamisesta.

Hinnan voi sopia etukäteen, mikäli työ tehdään urakkana, eikä huonekalun suhteen ole erikoisvaatimuksia. Haastavassa suunnitteluprosessissa työ saatetaan laskuttaa tuntiveloituksena.

Valmistajat antavat valmiille huonekalulle usein takuun virheiden varalta. Tuotteesta ei kuitenkaan voi reklamoida vain siksi, ettei se miellytä silmää. Siksi on hyvä olla aktiivinen koko prosessin ajan.

Mittatilaushuonekalut pähkinänkuoressa

 • Tee huonekalusta selkeä suunnitelma ja speksit, joita noudattaa.
 • Kysy ammattilaiselta tarvittaessa neuvoa ja vinkkejä suunnitteluun.
 • Tee yhteistyötä ja ole joustava.
 • Ota huomioon käytännön seikat huonekalua tilatessa. Esimerkiksi liian massiivista huonekalua on vaikea siirtää siivouspäivänä ja kuivaan tilaan suunnitellulle kalusteelle ei sovi kosteus.
 • Perusmallisen, laadukkaan ruokapöydän saa teetettyä noin tuhannella eurolla riippuen materiaaleista ja pöydän yksityiskohdista.

Asiantuntija: konepuuseppä ja valtuuston jäsen Pauli Niemi, Puuliitto

Lue lisää:

Kommentoi »