Milloin huonekalu kannattaa verhoiluttaa uudelleen? Ammattilaiset neuvovat yksinkertaisen nyrkkisäännön
Sisustus
Milloin huonekalu kannattaa verhoiluttaa uudelleen? Ammattilaiset neuvovat yksinkertaisen nyrkkisäännön
Milloin uudelleenverhoilu kannattaa ja paljonko työ tulee maksamaan? Usein laadukkaan sohvan tai nojatuolin voi verhoilla uudelleen, mikä säästää sekä lompakkoa että luontoa.

Verhoilutyön hintaan vaikuttaa moni asia. Pääkaupunkiseudulla hintahaitari teollisesti tuotetun sohvan verhoilulle voi olla 500 eurosta 1 500 euroon. Laadukkaan kankaan saa alkaen noin 50 eurolla metri, ja kangasta menee helposti 10 metriä. Nahkaisen klubisohvan pelkkä verhoilutyö maksaa helposti tuhansia euroja.

Jos sohva on maksanut 500 euroa ja on huonolaatuinen, ei sen uudelleen verhoilu ole järkevää. Jos kalusteen runko sen sijaan on kestävä, verhoilu kannattaa jo ekologisista syistä.

Kokenut verhoilija osaa antaa hinta-arvion kuvan perusteella. Purkuvaiheessa voi kuitenkin tulla yllätyksiä, joista kokenut verhoilija mainitsee jo hinta-arviossa.

Hyvän verhoilijan löytää parhaiten kysymällä suosituksia. Verhoilijalta kannattaa tiedustella referenssejä aiemmista vastaavista töistä.

Verhoilijat ovat usein erikoistuneet tietynlaisiin kalusteisiin. Jokainen ei osaa esimerkiksi uusia käsin tehdyn antiikkikalusteen pystyjousitusta.

Verhoilija osaa antaa hinta-arvion kuvan perusteella. Kuvan Verhoomo Kotosalla sijaitsee Turussa.

Tavallisia pulmia ja ratkaisuja

Ongelma: Verhoilu on löystynyt istumakohdasta.

Jos kangas on lytyssä, aina ongelma ei ole verhoilussa. Pehmusteet ovat saattaneet mennä kasaan. Esimerkiksi untuvatäytteet kaipaavat säännöllistä pöyhimistä. Verhoilija voi vaihtaa lysyyn menneet vaahtomuovipehmusteet uusiin tai vahvistaa pehmeät untuvatäytteet vaahtomuovilla ja vanulla. Usein ongelma voi olla myös pohjavöissä, jotka ovat venyneet tai menneet poikki.

Ongelma: Istumakohtaan tulee nyppyjä.

Laadukas verhoilukangas ei nyppyynny, mutta aina pieni nukkaantuminen ei ole lopun alkua. Esimerkiksi laadukaskin villakangas saattaa nyppyyntyä alkuun hieman. Paikallisesti kertyneen nukan saa poistettua varovasti nukanpoistolaitteella tai villakammalla. Kun nukan poistaa kerran, yleensä sitä ei tule lisää. Jos nukkaa on kalusteessa kauttaaltaan, on kangas todennäköisesti sopimaton verhoiluun.

Arelan nukkakammalla saa nypyt irti villakankaista, 12 €, Arkivé Atelier. Nypynpoistaja parturoi nypyt ja nukat neuloksista, 13 €, Clas Ohlson. Tangent Garment Caren vaateharjalla suit sohvasta esimerkiksi lemmikkien karvat. Harja saarnesta ja sianharjaksista 33 €, Finnish Design Shop. Marseille-saippua on omiaan niin tahranpoistoon kuin nahka- ja villasohvan puhdistukseen. Kokeile ensin huomaamattomaan kohtaan, 4,90 €, Granit.

Lähteet: Kuusilinnan Jani Kuusilinna, verhoilija Pentti Lindström Verhoomo P. Lindströmistä, Henna Lammi Kvadratista ja Tiina Ventelä Lauritzonista sekä Pieni puhdistuspuoti.

Kommentoi »