Tervetuloa pölyttäjät! Pörriäisviikolla jaetaan pölyttäjätietoa ja iloa elävästä puutarhasta
Monimuotoinen puutarha
Tervetuloa pölyttäjät! Pörriäisviikolla jaetaan pölyttäjätietoa ja iloa elävästä puutarhasta
Meillä kotona kutsuu kaikki mukaan hemmottelemaan pihan pöriseviä kunniavieraita. Opi perustamaan monimuotoinen yrttitarha, istuttamaan niitty ja valitsemaan pölyttäjiä houkuttelevat kasvit. Pörriäisviikolla voit osallistua puutarha-aiheiseen koti-iltaan, lukea ammattilaisten vinkit ja napata ohjeet pölyttäjäystävälliseen puutarhaan.
22.5.2023
 |
Meillä kotona

22.–28. toukokuuta 2023 Meillä kotona viettää pörriäisviikkoa! Mehiläiset, kimalaiset, perhoset ja muut pölyttäjät ovat puutarhurin parhaita kavereita, mutta viihtyäkseen puutarhassa ne tarvitsevat oikeanlaisen elinympäristön. Pörriäisviikolla jaamme parhaat vinkit, joilla kutsut pölyttäjiä puutarhaan.

Osallistu koti-iltaan ja opi perustamaan monimuotoinen yrttitarha

Pörriäisviikon tiistaina 23. toukokuuta klo 18 tutustumme pörriäisystävälliseen yrttitarhaan Meillä kotonan koti-illassa Satokausi-puutarhan asiantuntijan Riikka Lamminpään kanssa. Järjestämme koti-illan Instagram Live -tapahtumana. Voit siis osallistua helposti ja maksutta klikkailemalla itsesi Meillä kotonan Instagram-tilille @meillakotona_fi.

Yrttitarhan istutuksen lomassa Riikka Lamminpää kertoo, mitä kukkia kannattaa valita hyötykasvien rinnalle kukkapenkkiin ja miten hyödyntää paljon satoa tuottavia yrttejä. 

Yhteinen ilo: Kun pölyttäjät viihtyvät, saat enemmän satoa, kauniimman kukkaloiston ja lisää siemeniä

Moni on kiinnostunut kotitarveviljelystä ja omavaraisuudesta, tai ainakin saamaan satoa omasta puutarhastaan. Mitä minä voisin viljellä pihamaallani? Mistä kasveista saisin eniten satoa pieneltäkin alalta? Keittiöpuutarhassa voi helposti kasvattaa luonnonmukaisia yrttejä ja kasviksia. Pienikin maakaistale antaa satoa ja onnistumisen iloa. Ruukut, laatikot ja seinäpuutarhat tuovat lisää viljelytilaa.

Marjoja täynnä olevat pensaat ja hedelmistä notkuvat omenapuut jäisivät haaveeksi ilman kimalaisten ja mehiläisten aherrusta. Näiden vinkkien avulla vaalit pölyttäjiä ja varmistat samalla puutarhan kukoistuksen.

Varhaiset kevätkukkijat ovat pölyttäjille tärkeitä. Älä kitke pois ensimmäisenä kukkivia leskenlehtiä, koska niiden kukissa on runsaasti siitepölyä kimalaisille ja mehiläisille.
Nikkaroi hyönteishotelli puutarhan hyödyllisille ötököille. Hyönteiset pitävät tuholaiset kurissa ja osallistuvat pölytystalkoisiin.

Houkuttele mehiläisiä ja perhosia kukilla

Mehiläisiä ja perhosia houkuttelevat kukat ovat usein kauniin värisiä ja tuoksuvat taivaallisilta. Kurkkaa jutustamme 6 kasvia, joita pölyttäjät suorastaan rakastavat. Vaikka pörriäisviikkoa vietetään toukokuussa, pölyttäjiä kannattaa kosiskella puutarhaan läpi kesän. Kokosimme loppukesän ruukkukukat, joita myös myös pörriäiset rakastavat.

Punahattu on yksi pölyttäjien suosikeista. Nappaa perhosia houkutteleva istutussuunnitelma täältä.
Siirapilta ja fariinisokerilta maistuvan perhosbaarin voi sujauttaa vaikkapa kukkaruukkuun. Tulkaa tänne, koreasiivet!
Huomaatko oranssin pesusienen verbenan ja pähkämön välissä? Se on kastettu siirapin, fariinisokerin ja punaviinin seokseen – oiva perhosbaari siis! Perhosbaari kannattaa avata varhain keväällä ja jatkaa sen täyttöä pitkälle syksyyn asti. Houkuttele perhosia ja muita pölyttäjähyönteisiä itse tehdyn perhosbaarin avulla.

Lajiköyhän nurmikon tilalle kukkiva nurmi tai niitty?

Nurmikkoa pidetään puutarhan monimuotoisuuden näkökulmasta usein pahiksena, koska se on lajiköyhä ja vaatii aktiivista kunnossapitoa. Onneksi yksilajisen golf-nurmikon ja villin niityn välillä on vaihtoehtoja, esimerkiksi ihana kukkanurmikko. Kylvä siis nurmen sekaan matalia kasveja pörriäisille: kevättaskuruohoa, kevätesikkoa, kaunokaista, kangasajuruohoa, valkoapilaa, niittyhumalaa, sarviorvokkia ja tuoksupielusta.

Kukkivan belliksen eli kaunokaisen monivuotinen luonnonkanta sopii nurmikolle, missä se saa vapaasti levitä.

Yksi vaihtoehto nurmelle on kukkaniitty. Se on paitsi sirojen kukkien ja heinien myös monien perhosten ja pölyttäjien koti – eikä se tarvitse paljon tilaa! Kukkaniityn luontevin paikka on pihan kuivahko ja aurinkoinen kohta. Monilajisin niitty kehittyy niukkaravinteiseen ja läpäisevään maahan. Ravinteikkaassa maassa heinät ja voimakaskasvuiset rikkakasvit syrjäyttävät helposti hennommat niittylajit. Lue vinkit niityn perustamiseen ja hoitoon täältä.

Monet perinteiset niittylajit ovat harvinaistuneet sopivien elinpaikkojen vähenemisen myötä. Kotiniityllä voit tarjota turvapaikan monelle vanhalle niittykasville. Tunnetko musta-apilan, ahonoidanlukon, ketoneilikan tai hirvenkellon? Katso myös Heidin kotipihan hieman vähemmän perinteinen unikkoniitty, joka on uskomaton väriloistossaan!
Ruusuruoho on varsinainen hyönteismagneetti. Suurikokoinen pihlajaperhonen on löytänyt hyvän mesilähteen. Kurkkaa Sirkka Talvimon ruusu- ja perennaparatiisiin, jossa ruusujen, kärhöjen, näyttävien perennojen ja kesäkukkien lisäksi on tilaa myös luonnonkukkaniitylle.
Myös perennapenkin voi istuttaa kuin niityn! Dynaamiset istutukset vaativat vain vähän hoitoa ja tukevat luonnon monimuotoisuutta. Opettele nauttimaan niittymäisten istutusten jatkuvasta muutoksesta ja hallitusta kaaoksesta.

Uuden talon pihasta tehtiin perhosten ja pörriäisten keidas: nurmikko väistyi maatiaisperennojen ja luonnonkasvien tieltä

Askolalaisen Maria Forströmin puutarhan runsaat ja monimuotoiset istutukset ovat tuoneet pihalle vuosi vuodelta enemmän pölyttäjiä. ”Kasvit saavat levitä täällä melko vapaasti – mitä enemmän kukkia, sitä suurempi ilo”, sanoo Maria. Kurkkaa Marian monimuotoiseen pihaan täältä.

Kutsu apuun koko ötökkäjengi ja vaali maaperää

Kun vaalit pihan ötököitä, lintuja ja maaperää, kaikki voittavat – myös sinä! Kokosimme vinkit monimuotoiseen ja hyvinvoivaan puutarhaan.

Ekologisesti perustettu ja ylläpidetty puutarha voi hyvin. Luo kukoistava puutarha, jossa luonto huomioidaan kasvien valinnassa ja puutarhanhoidossa.
Ethän käytä mäntysuopaa pihalla? Vanha kansa uskoi mäntysuovan torjuvan tuholaisia puutarhassa, mutta nykyään tiedetään, että aineesta voi olla ympäristölle haittaa. Parempi tapa välttää ei-toivottuja vieraita kasveissa on ennakoida ja tarkkailla.
Pölyttäjien lisäksi myös muut pihan ötökät ovat tärkeä osa monimuotoista ympäristöä. Ethän siis hävitä muurahaisiakaan vain tavan vuoksi? Puuhakkaat muurahaiset torjuvat pihan tuholaisia – muun muassa pahamaineiset punkit ovat muurahaisten ravintoa.
Kommentoi »