Hyönteishotelli
Tee itse
Hyönteishotelli
Nikkaroi hyönteishotelli puutarhan hyödyllisille ötököille. Hyönteiset pitävät tuholaiset kurissa ja osallistuvat pölytystalkoisiin.
Julkaistu 15.6.2015
Kotivinkki

Hyönteishotelli valmistuu näin

1. Rakenna kehikko

Valmista mökki laudanpätkistä ja erilaisista luonnonmateriaaleista, kuten kuivista oksista, lehdistä, kävyistä ja karikkeesta. Naulaa laudoista kerrostaloa muistuttava kehikko.

2. Verkko sopii seiniin

Nido kana- tai jyrsijäverkkoa kehikon taustalle. Täytä kerrokset petimateriaaleilla, kuten kävyillä, lehdillä ja neulaskarikkeella. Nido myös etupuolelle verkko, se pitää hotellin pehmeät pedit paikoillaan.

3. Pehmusta hyönteishotelli

Kieputa kuivaa heinää tai olkea palloksi ja muotoile keskelle pieni kolo. Laita ympärille hamppunarua, jotta pesä pysyy kasassa. Ripusta oksalle tai laita pensaan juurelle.

4. Valitse sopivat kasvit

Puutarhan hyvikset viihtyvät, kun niitä varten istuttaa siitepölyä ja mettä tarjoavia kasveja. Esimerkiksi komeamaksaruoho, nauhukset ja punahatut houkuttavat pölyttäjiä.

5. Tee mökki mehiläisille

Villimehiläiset ovat oivallisia apulaisia esimerkiksi hedelmäpuiden pölytyksessä. Ne eivät pistä ihmistä, sillä niiden pistin on heikko eikä pysty läpäisemään ihmisen ihoa. Näitä mehiläisiä voi siis huoletta houkutella puutarhaan.

Mökin nikkarointi pörriäisille sujuu helposti porakoneella. Tee tukevaan puukappaleeseen erikokoisia reikiä. Jos haluat kuvioida mökin etuseinää, piirrä siihen kuvio tai kirjain vettä kestävällä paksulla tussilla. Taivuta rautalangan pätkä ripustuslenkiksi ja nido se kiinni taustapuolelle. Ripusta mieleiseen paikkaan, vaikkapa omenapuun runkoon.

Iloa ja hyötyä ötököistä

  • Osallistu luonnonsuojeluun. Kun pihat siistitään puhtaaksi lehdistä, kuivuneista kasvustoista ja risuista, hyönteisille jää vähemmän suoja- ja pesäpaikkoja. Hyönteishotellit sopivatkin hyvin kaupunkialueiden siistittyyn ympäristöön, sillä ne houkuttavat hyönteisiä asettumaan aloilleen.
  • Hyviä hyönteisiä ovat muun muassa leppäkertut, päiväperhoset, harsokorennot ja mehiläiset.
  • Pörisijät auttavat pölytyksessä. Esimerkiksi hedelmäpuut ja marjakasvit tarvitsevat hedelmä- ja marjasatoon hyönteisiä.
  • Toivotut hyönteiset pitävät yllä luonnon tasapainoa, sillä ne rajoittavat puutarhan tuholaisten massahyökkäyksiä.
  • Ötökkähotellin asukkaiden elämää on mielenkiintoista seurata. Varsinkin lapset innostuvat usein ötököiden touhujen tarkkailusta.

4 kommenttia