
Kukkaniitty – parhaat vinkit ja ideat
Maatalouden muuttuessa niityt ovat vähentyneet murto-osaan entisestä. Kotipihassa niillä on paikkansa silmänilona ja monimuotoisuuden ylläpitäjinä.
Mihin perustaisin kukkaniityn?
Kukkaniityn luontevin paikka on pihan kuivahko ja aurinkoinen kohta. Monilajisin niitty kehittyy niukkaravinteiseen ja läpäisevään maahan. Ravinteikkaassa maassa heinät ja voimakaskasvuiset rikkakasvit syrjäyttävät helposti hennommat niittylajit.
Valtaa pihan vaikeasti hoidettava kohta niitylle
Onko pihallasi kivisiä kohtia tai jyrkkiä rinteitä? Entä suuria puita, joiden alta on hankalaa leikata nurmikkoa? Karu tai vaikeasti hoidettava alue voi olla parhaimmillaan niittynä. Nurmikko ja niitty sopivat mainiosti samaan pihapiiriin.
Hus, liiat ravinteet!
Jos perustat niityn kylvämällä, varmista, että maaperä on läpäisevää ja riittävän vähätyppistä. Tarvittaessa poista ravinteikasta pintamaata ja sekoita maahan vähän hiekkaa. Helpointa on kuitenkin perustaa niitty paikkaan, jonka olosuhteet ovat jo valmiiksi sopivat.
Aarteita pihan omasta siemenpankista
Maaperän siemenpankkiin on tallentunut suuri määrä sinne omin neuvoin kertyneitä siemeniä. Etenkin vanhalla pihalla niitty voi syntyä vähitellen itsestään, kun jätät nurmen leikkaamatta. Kitke kasvit, joita et halua niityllesi, ja anna puolestaan toivottujen lajien siementää.
Siemeniä tarvitsee yllättävän vähän
Heinien siemeniä tarvitaan 50–200 grammaa aarille, kukkien siemeniä vain kymmeniä grammoja. Tarkista oikea määrä siemenpussista. Kuiville paikoille niittyheinäksi sopii lampaan nata, kosteammille nurmirölli.
Nopeaa kukkaloistoa yksivuotisista kukkijoista
Yhden kesän ilon saat kylvämällä silkkiunikoita, kehäkukkia tai hunajakukkaa. Voit kylvää yksi- ja monivuotisia lajeja myös yhtä aikaa. Yksivuotiset kukkivat jo ensimmäisenä vuonna, kun monivuotiset lajit vasta kasvattavat lehtiään.
Fiksu idea: jäljittele luontoa ja kylvä syksyllä
Luonnonkukkamme ovat sopeutuneet Suomen ilmastoon. Helpointa on jäljitellä luontoa ja kylvää niittysiemenet syksyllä, jolloin kylmäkäsittelyä kaipaavat lajit saavat tarvitsemansa viileän jakson talven aikana.
...mutta ei keväällä kylväminenkään huono idea ole!
Syyskylvö sopii etenkin tasaisille maille, sillä viettävissä rinteissä siemenet saattavat lähteä keväällä liikkeelle sulamisvesien mukana. Keväällä kylvettäessäkään ei tarvitse odotella maan lämpenemistä, vaan siemenet voi kylvää heti lumien sulettua.
Levitä siemenet, sitten tallaushommiin
Sekoita siemenet huolellisesti reiluun määrään hiekka-turveseosta, jolloin ne on helpompi kylvää tasaisesti. Levitä seos paljaaseen maahan ja tallaa kevyesti, niin siemenet saavat hyvän kosketuksen maan kanssa. Jos maa on kuivaa, kastelu nopeuttaa itämistä.
Tiesitkö tämän luonnonkukkien siementen keräämisestä?
Luonnonkukkien siemeniä saa kerätä pieniä määriä jokamiehenoikeudella. Pihapiireistä ja luonnonsuojelualueilta keruu on kuitenkin kielletty.
Milloin kerään siemeniä?
Lajien siemenet kypsyvät eri aikoihin, joten ole valppaana oikean keruuajan kanssa. Lemmikit valmistavat siemenensä jo heinäkuussa, mesiangervon siemeniä löytyy vielä talvellakin. Myös huopaohdakkeen haivenellisia siemeniä leijailee yhä alkutalvesta.
Vai ostaisinko siemenet?
Suosi kotimaisia lajeja ja kotimaisia siemenmyyjiä. Niittykukkien siemeniä ja siemenseoksia myyvät esimerkiksi AhonAlku, Suomen Niittysiemen, Maatiainen ja Hyötykasviyhdistys. Markkinoilla on myös vaivattomia niittykukka-siemenkankaita, joiden biohajoavaan kankaaseen siemenet on kiinnitetty. Siemenkankaita myy muun muassa Kodin Kukat.
Luonnonkukkia erilaisiin oloihin
Luonnonkasveissa on kukkijoita kaikkiin kasvupaikkoihin.
- Kuivien ketojen lajeja ovat esimerkiksi: ketoneilikka, mäkitervakko, ruusuruoho, siankärsämö, kissankello.
- Tuoreiden niittyjen lajeja: niittyhumala, puna-ailakki, ahdekaunokki, kyläkurjenpolvi.
- Kosteiden niittyjen lajeja: keltakurjenmiekka, mesiangervo, ranta-alpi, rantakukka.
Varo haitallisia vieraslajeja
Älä kylvä niityllesi vieraslajeja, kuten komealupiinia tai jättipalsamia. Ne leviävät nopeasti tukahduttaen alleen muuta kasvillisuutta ja ovat uhka luonnon kedoille ja niityille. Jos haitallisia lajeja kasvaa pihallasi, huolehdi puutarhajätteestä niin, ettet päästä vieraslajeja karkuun.
Tarjoa turvapaikka vanhoille aarteille
Monet perinteiset niittylajit ovat harvinaistuneet sopivien elinpaikkojen vähenemisen myötä. Kotiniityllä voit tarjota turvapaikan monelle vanhalle niittykasville. Tunnetko musta-apilan, ahonoidanlukon, ketoneilikan tai hirvenkellon?
Niitä, haravoi – muuten niitty taantuu
Niittojätteen poistaminen on tärkeää, sillä paikoilleen jätetty kasvimassa rehevöittää maaperää. Tällöin heinät valtaavat alaa ja niityn kukkijat taantuvat. Haravoi siemenensä varistaneet ja kuivahtaneet korret kokoon harvapiikkisellä heinäharavalla. Niittojäte sopii vietäväksi puutarhajätekompostiin tai katekerrokseksi esimerkiksi marja- tai koristepensaiden alle. Vai pystyttäisitkö niityllesi heinäseipäitä?
Tekniikka kuntoon
Hanki itsellesi sopiva viikate ja opettele alusta alkaen oikea niitto- ja teroitustekniikka. Teroituskivi eli liippa kannattaa pitää työssä mukana, sillä niitto sujuu vain terävällä viikatteella.
Anna siementen varista – paitsi ei-toivottujen tulokkaiden!
Niitä kasvusto loppukesästä, kun kukinta on ohi. Jätä korret maahan viikoksi tai kahdeksi, niin loputkin kukkien siemenet ehtivät varista maahan. Niitä tai kitke mahdolliset ei-toivotut lajit pari kolme kertaa kesässä ja aina ennen kuin ne ehtivät valmistaa siemenensä!
Etsi inspiraatiota lähiympäristöstäsi
Etsi omaan niittyysi inspiraatiota ympäristöstäsi. Katsele sillä silmällä pellon reunoja, tienvieriä, tyhjiä tontteja ja ratapihoja. Tarkkaile joutomaita ja kesantopeltoja. Saatat löytää yllättäviä yhdistelmiä ja tuoreita näkökulmia.
Aja niitylle houkutteleva polku
Tee niityllesi polku. Aja ruohonleikkurilla niittyyn lempeästi kaartuva käytävä, niin pääset kulkemaan kukkien keskellä niitä tallaamatta. Pidä polku kapeana ja leikkaa se säännöllisesti. Huomaat, että polun pää houkuttaa.
Niitty on hyönteisten oma paratiisihotelli
Niitty on hyödyllisten selkärangattomien asuinpaikka. Siellä viihtyvät mesipistiäiset, perhoset ja kovakuoriaiset, joiden pölytystyö on välttämätöntä monelle ravintokasville. Niitty on mainio paikka myös tärkeille maaperäeliöille.
Kerää niityn antimia myös kimppuun
Kerää kimppu ja tuo pala niittyä sisälle. Säilyvimmän kimpun saat, kun poimit kukat varhain aamulla, kun niissä on hyvä nestejännitys. Yhdistä niittykukkiin reilusti heiniä ja lehtiä, jotka tuovat kimppuun villiä rehevyyttä.
Kukkaniityn perustaminen onnistuu näin:
- Valitse paikka huolella ja selvitä sen olosuhteet, kuten kosteus, maaperä ja kasvualusta sekä valo- ja ravinnetila. Poista maa-alueelta rikkaruohot ja muokkaa maa. Köyhdytä tarvittaessa ravinteikasta kasvualustaa lisäämällä hiekkaa.
- Valitse kasvilajit paikan mukaan. Kylvä siemenet keväällä tai loppukesällä. Sekoita pienet siemenet esimerkiksi hiekkaan ja sirottele hiekan mukana alueelle, jotta ne kylväytyvät tasaisemmin. Älä peitä siemeniä, sillä useimmat niittykasvit tarvitsevat valoa itääkseen. Niittykasvit kehittyvät hitaasti. Osa kasveista voi itää vasta seuraavana keväänä saatuaan luonnollisen kylmäkäsittelyn.
- Voit myös esikasvattaa taimia ja istuttaa niitä alueelle, jolloin taimien kehitys on varmempaa.
- Kun niitty on perustettu, niitä se vuosittain kukinnan jälkeen elokuussa. Kerää niittojäte pois viikon kuluttua niitosta, jotta kasvualusta ei rehevöidy, mutta niittykasvien siemenet kylväytyvät. Kitke ei-toivotut kasvit, kuten koivut, vadelmat ja rikkakasvit. Tee kitkentäkierros myös ennen niittoa.
- Voit perustaa niityn myös laikkuina, jolloin kylvät kukkakasvit omiksi pieniksi alueiksi ja nurmiheinät niiden ympärille. Näin niittykukkien hoito ja kasvuun lähtö on alussa helpompaa, kun heinäkasvit eivät vie sijaa hentoisilta kukilta.
Kasvualustan paksuudeksi riittää 5–10 cm. Varminta on käyttää turpeen, vähäravinteisen mullan ja hiekan seosta. Peltomulta sisältää rikkakasvien siemeniä, ja kompostimulta on liian ravinteikasta. Lannoittamisen voi unohtaa. Ravinteikkaassa puutarhamaassa niittykasvit eivät kukoista kunnolla.
Kylvöstä voi kulua vuosi tai parikin ennen kuin monivuotiset niittykukat kukkivat, ole siis kärsivällinen. Ketoa voi elävöittää alkuvuosina yksivuotisilla kukilla. Jatkossa hoito helpottuu. Niityn lajisto monipuolistuu ja voit käyttää aikaa sen ihailuun!
Tunnetko nämä kukkaniittyjen ja ketojen kaunottaret?
Muokattu 23.4.2021: Lisätty runsaasti tietoa ja kuvia. Juttu on julkaistu alun perin 12.2.2015.