4 x loppukesän ruukkukukat – uudista ränsistyneet istutukset! Näitä söpöläisiä myös pörriäiset rakastavat
Piha ja puutarha
4 x loppukesän ruukkukukat – uudista ränsistyneet istutukset! Näitä söpöläisiä myös pörriäiset rakastavat
Jos kesäkukat ja muut ruukkuistutukset eivät enää kukoista, ilahduta itseäsi uusilla kaunottarilla! Näillä komeilla loppukesän kukkijoilla houkuttelet ruukkutarhaan kimalaisia, perhosia ja muita hyödyllisiä pölyttäjiä.
Julkaistu 26.7.2021
Viherpiha

1. Näyttävä nelikko ei pahastu edes kuivahtamisesta

Eri purppuran ja liilan sävyjä sisältävä istutus on paitsi näyttävä myös kimalaisille mieleen. Ihanasti tuoksuvat, toisiaan erilaisilla kukkamuodoilla täydentävät mäkimeirami ’Gentle Breeze’, vaaleanliila kivikkotörmäkukka, meksikoniiso ja punatähkä ’Kobold’ menestyvät parhaiten aurinkoisella paikalla vettä läpäisevässä mullassa. Tämä nelikko ei pahastu, jos multa välillä pääsee hieman kuivahtamaan!

Tässä ruukussa kukkivat mäkimeirami ’Gentle Breeze’, vaaleanliila kivikkotörmäkukka, meksikoniiso ja punatähkä ’Kobold’.

2. Oranssinhohtoinen istutus & perhosbaari

Saviruukussa kukkivat tähkäkissanminttu ’Neptum’, härmesalvia sekä nostalginen olkikukka (valkoinen, pyöreä kukinto), joka on noussut taas suosioon kuivakukkabuumin myötä. Toinen trendikasvi on metalliruukussa hehkuva matala, pitkään kukkiva syyshohdekukka ’Short ’n’ Sassy’. Sen rinnalle ovat päässeet iso-olkikukka, riippaverbena ja harmaa nukkapähkämö. Entä huomasitko oranssin pesusienen verbenan ja pähkämön välissä? Se on kastettu siirapin, fariinisokerin ja punaviinin seokseen – oiva perhosbaari siis!

Etualalla saviruukussa ovat tähkäkissanminttu ’Neptum’, härmesalvia ja olkikukka. Taaemmassa ruukussa syyshohdekukka ’Short ’n’ Sassy’, iso-olkikukka, riippaverbena ja harmaa nukkapähkämö.

Perhosia, mehiläisiä ja muita pölyttäjiä houkuttelevien kukkien istuttaminen on aina hyvä ympäristöteko.

3. Vanttera ja aromikas basilika

Violettiin vivahtava basilika ’Magic Mountain’ on koristeellinen, herkullinen ja pörriäisten suosiossa ja siksi pettämätön valinta niin terassille kuin avoimelle parvekkeellekin. Erittäin aromaattinen, pystykasvuinen ’Magic Mountain’ kasvaa noin 60 senttiä korkeaksi ja kestää kylmää paremmin kuin muut basilikat. Sijoita se aurinkoiselle paikalle ja lannoita ja kastele säännöllisesti, niin kaikki saavat nauttia kukinnoista mahdollisimman pitkään.

Basilika ’Magic Mountain’.

4. Kaunis kimalaismagneetti

Laventelit ovat oikeita kimalaismagneetteja. Etualalla huumaavan tuoksuva tähkälaventeli, taaempana harvinaisempi korkean varren päässä pitkään kukkiva liuskalaventeli (Lavandula multifida). Siirrä laventeliruukut oleskelupaikan läheisyyteen, jos haluat seurata ahkerien pölyttäjien työskentelyä läheltä. Tähkälaventeli menestyy myös kukkapenkissä eteläisessä Suomessa. Istuta kasvi syksyn tullen maahan, niin saat siitä monivuotisen ilon.

Etualalla tähkälaventeli ja takana liuskalaventeli.
Kommentoi »