Viherpiha

Perennapenkki kuin villi niitty! Dynaamiset istutukset vaativat vain vähän hoitoa ja tukevat luonnon monimuotoisuutta

Perennapenkki kuin villi niitty! Dynaamiset istutukset vaativat vain vähän hoitoa ja tukevat luonnon monimuotoisuutta
Rennot ja ekologiset dynaamiset istutukset kasvattavat suosiotaan kotipihoilla. Opettele nauttimaan niittymäisten istutusten jatkuvasta muutoksesta ja hallitusta kaaoksesta.
Julkaistu 3.3.2023

1. Suunnittele yhdyskuntia ja ajattele kerroksittain

Dynaaminen istutus jäljittelee luonnon kasviyhdyskuntia. Suunnittele se kasvupaikalle sopivaksi kerrokselliseksi ja monilajiseksi kokonaisuudeksi. Käytä kasvuvoimaltaan tasaveroisia ja kasvutavaltaan toisiaan täydentäviä lajeja niin, että ne viihtyvät paikallaan ja toistensa seurassa.

Alin kasvikerros toimii maanpinnan peittäjänä, ylempi näyttävänä design-­kerroksena. Maanpeittäjiksi sopivat mm. keltamatara ja rönsyakankaali, niiden ylle eri aikaan kukoistavat lajit, kuten perhoangervo, loistosalvia ja timanttikastikka. Rusokirsikka tai muu pikkupuu säväyttää kaikkien yllä.

2. Hyväksy jatkuva muutos

Dynaaminen istutus on kuin kauniin villi mutta hallittu kaaos. Se vaihtaa ilmettään kasvukauden ja vuosien edetessä. Hyväksy, että myös erilaisina kasvukausina istutukset näyttävät erilaisilta. Jotkut lajit voivat levitä (esimerkiksi päivänkakkara), siirtyä (lehtoakileija) tai kadota kokonaan.

Monilajiset sekaistutukset ovat vahvoja säiden ääri-ilmiöitä vastaan. Jos jokin laji ei pärjää, aukot täyttyvät istutuksen muilla kasveilla. Tässä kukkivat oranssi tarhakärsämö ’Terracotta’, tarhapunahattu ’White Swan’ ja komeapiikkiputki ’Jos Eijking’.

3. Istuta tiiviisti

Rikkakasvit pysyvät aisoissa, kun istutat kasvit tiheästi niin, että ne peittävät nopeasti maanpinnan. Tiheä istutus on myös näyttävä heti alusta lähtien. Istuta keskimäärin 10 kasvia neliömetrille. Muista, että monilajisessa istutuksessa et välttämättä edes huomaa yksittäistä rikkaruohoa.

4. Hyödynnä kaikkia kasviryhmiä

Käytä runsaasti erilaisia lajeja, niin saat istutuksesta rytmikkään ja kiinnostavan kokonaisuuden. Näyttävät ja monipuoliset perennat ja heinät muodostavat ison osan dynaamisten istutusten kasvistosta, puuvartiset lajit tuovat korkeutta ja varjoa. Istuta myös sipulikasveja, jotka kukkivat aikaisin tai, kuten pallerolaukat (kuvassa), leviävät hyvin ja peittävät mahdollisia aukkopaikkoja. Istutusta perustaessasi voit kylvää yksi- tai kaksivuotisia kukkivia kasveja perennojen lomaan tuomaan näyttävyyttä ja peittämään maan pintaa nopeasti jo ensimmäisenä vuonna.

Keskikesällä kukkiva pallerolaukka houkuttelee pölyttäjiä.

5. Varmista kestävyys

Dynaamiset istutukset ovat joustavia kasvuolojen vuosittaista vaihtelua sekä ilmastonmuutoksen tuomia ääreviä sääilmiöitä vastaan. Monilajisessa yhdyskunnassa aina jokin kasvilaji pärjää, ja kuolleiden kasvien jättämät aukot täyttyvät istutuksen muiden kasvien levitessä niihin.

6. Helpota hoitoa

Maata peittävän tiheän kasvuston ansiosta dynaamiset istutukset tarvitsevat vähän hoitoa. Huolehdi kuitenkin kahtena ensimmäisenä kasvukautena, että uudet taimet saavat riittävästi vettä kasvuunlähtönsä varmistamiseksi ja rikkakasvit pysyvät aisoissa. Tämän jälkeen hoidoksi riittää, että vain hienovaraisesti ja tarvittaessa ohjailet kasvillisuutta. Hyväksy siinä tapahtuvat muutokset!

7. Tee metsään tai katolle

Voit perustaa dynaamisia istutuksia paitsi kukkapenkkeihin myös metsäpuutarhaan, kosteikkoon tai vaikkapa kattopuutarhaan. Ota mallia luonnosta. Sommittele esimerkiksi hiekkaiselle aurinkoiselle paikalle kuivan paikan lajeja, kuten laukkaneilikkaa, keto- ruusuruohoa ja mäkimeiramia.

Dynaaminen istutus on kuin kauniin villi mutta hallittu kaaos. Opettele hyväksymään se sellaisenaan.

8. Tee tilkkutäkkiä

Suunnittele istutus niin, että toistat samoja kasvilajeja ryhmän eri kohdissa. Näin saat siihen dynaamiselle istutukselle tyypillistä tilkkutäkkimäistä niittymäistä ilmettä.

Tilkkutäkkimäinen kasvien toisto istutuksen eri kohdissa luo rytmiä ja mielenkiintoa. Tässä kudelmassa on muun muassa rohtopäivänhattua, tarharantakukkaa, tarhakärsämöä, syyshohdekukkaa ja tarhapunahattua.

9. Valitse lähitaimia

Suosi kotimaisia kasveja, sillä ne ovat sopeutuneet maamme kasvuolosuhteisiin ja ovat usein tuontitaimia varmempia. Dynaamisissa istutuksissa voit käyttää yhtä lailla luonnonkasveja kuin vähän jalostettuja maatiaisperennoja ja kotimaisia kestäviä FinE-kasvejakin.

Kiinnitä huomiota myös lajien pitkä­ikäisyyteen ja kestävyyteen sekä kykyyn houkutella pölyttäjiä mesi- ja siitepölyapajille ja tarjota katseltavaa myös talvella.

10. Minimoi resurssikilpailu

Kiinnitä huomiota siihen, että dynaamisessa istutuksessa on erikorkuisia sekä kasvutyyliltään ja kukinta- ja kasvuajoiltaan erilaisia lajeja. Näin varmistat, että kasvien keskinäinen kilpailu resursseista – valosta, tilasta ja pölyttäjistä – on mahdollisimman vähäistä.

11. Huomioi myös juuristot

Lajien erilaiset ja eripituiset juuristot ovat tärkeässä roolissa. Monimuotoinen juuristo kykenee ottamaan vettä ja ravinteita, estämään eroosiota, sitomaan hiiltä ja ylläpitämään maan kuntoa monessa eri kerroksessa. Kasvilajitkin menestyvät keskinäisessä kilpailussaan paremmin, kun niiden erilaiset juuristot pystyvät jakamaan kasvualustaa. Esimerkiksi sinipiikkiputkella on syvä paalujuuri ja rönsyleinikillä pintarönsy.

Sinipiikkiputki kasvattaa syvän paalujuuren.

12. Sido hiiltä

Mitä enemmän istutuksessa on lajeja ja kerroksellisuutta, sitä enemmän kasvit kykenevät käyttämään hiilidioksidia yhteyttämiseen. Ja mitä enemmän kasveilla on eri syvyyksiin yltäviä juuria, sitä enemmän ne sitovat hiilidioksidia maaperän hiilivarastoihin – ja näin auttavat torjumaan ilmastonmuutosta.

Koivun alla kasvaa muun muassa pinkkikukkaista etelänrantakukkaa ja koristekastikkaa 'Karl Foerster'.

13. Jätä kädenjälkesi

Yhdistä dynaamisiin istutuksiin viitteitä ja jälkiä ihmisen läsnäolosta: siistejä ja viimeisteltyjä reunuksia, leikattuja pensaita tai nurmialueita sekä aitoja ja pihakoristeita. Esteettiset elementit auttavat huomaamaan ja hyväksymään perinteisiä perennapenkkejä villimmät istutukset.

Anna kädenjälkesi näkyä.

14. Huomioi vuodenajat

Suunnittele istutus niin, että se tarjoaa ihmisille katseltavaa sekä eläimille syötävää ja suojapaikkoja ympäri vuoden. Keväällä kukinnan aloittavat aikaiset sipulikasvit ja perennat sekä kukkivat puut. Kesän edetessä perennat nousevat pääosaan, loppukesästä ja syksyllä myös heinävaltaiset istutukset. Kiinnitä huomiota myös kasvien syysväreihin ja talviasuihin. Talventörröttäjiksi jätetyt koristekastikan, virginiantädykkeen tai vaikkapa punalatvan siemenkodat sekä käkkyräversoinen peikonpähkinä ilahduttavat pimeimpänä vuodenaikana.

Koristekastikka ja kaunopunahattu säväyttävät syyskesällä.

15. Muista ötökät

Tue pihan monimuotoisuutta huolehtimalla hyönteisistä. Lisää istutuksen lomaan lahopuita ja hyönteishotelleja.

Puupökkelöistä tehdyt aidanteet näyttävät hauskoilta ja toimivat myös hyönteishotelleina.
Maata peittävän tiheän kasvuston ansiosta dynaamiset istutukset tarvitsevat vähän hoitoa.

16. Siisti vasta keväällä

Jätä kasvillisuus talveksi pystyyn. Siimaa tai leikkaa se alas aikaisin keväällä, kun maa on vielä hieman kohmeessa. Kuolleet kasvinosat voit pilkkoa pienempiin osiin ja antaa niiden maatua paikoilleen. Pieneliöt käyvät maatuvien kasvinosien kimppuun ja vapauttavat kasvualustaan lisää ravinteita.

Kommentoi »