1. Suunnittele yhdyskuntia ja ajattele kerroksittain
Dynaaminen istutus jäljittelee luonnon kasviyhdyskuntia. Suunnittele se kasvupaikalle sopivaksi kerrokselliseksi ja monilajiseksi kokonaisuudeksi. Käytä kasvuvoimaltaan tasaveroisia ja kasvutavaltaan toisiaan täydentäviä lajeja niin, että ne viihtyvät paikallaan ja toistensa seurassa.
Alin kasvikerros toimii maanpinnan peittäjänä, ylempi näyttävänä design-kerroksena. Maanpeittäjiksi sopivat mm. keltamatara ja rönsyakankaali, niiden ylle eri aikaan kukoistavat lajit, kuten perhoangervo, loistosalvia ja timanttikastikka. Rusokirsikka tai muu pikkupuu säväyttää kaikkien yllä.
2. Hyväksy jatkuva muutos
Dynaaminen istutus on kuin kauniin villi mutta hallittu kaaos. Se vaihtaa ilmettään kasvukauden ja vuosien edetessä. Hyväksy, että myös erilaisina kasvukausina istutukset näyttävät erilaisilta. Jotkut lajit voivat levitä (esimerkiksi päivänkakkara), siirtyä (lehtoakileija) tai kadota kokonaan.
3. Istuta tiiviisti
Rikkakasvit pysyvät aisoissa, kun istutat kasvit tiheästi niin, että ne peittävät nopeasti maanpinnan. Tiheä istutus on myös näyttävä heti alusta lähtien. Istuta keskimäärin 10 kasvia neliömetrille. Muista, että monilajisessa istutuksessa et välttämättä edes huomaa yksittäistä rikkaruohoa.
4. Hyödynnä kaikkia kasviryhmiä
Käytä runsaasti erilaisia lajeja, niin saat istutuksesta rytmikkään ja kiinnostavan kokonaisuuden. Näyttävät ja monipuoliset perennat ja heinät muodostavat ison osan dynaamisten istutusten kasvistosta, puuvartiset lajit tuovat korkeutta ja varjoa. Istuta myös sipulikasveja, jotka kukkivat aikaisin tai, kuten pallerolaukat (kuvassa), leviävät hyvin ja peittävät mahdollisia aukkopaikkoja. Istutusta perustaessasi voit kylvää yksi- tai kaksivuotisia kukkivia kasveja perennojen lomaan tuomaan näyttävyyttä ja peittämään maan pintaa nopeasti jo ensimmäisenä vuonna.
5. Varmista kestävyys
Dynaamiset istutukset ovat joustavia kasvuolojen vuosittaista vaihtelua sekä ilmastonmuutoksen tuomia ääreviä sääilmiöitä vastaan. Monilajisessa yhdyskunnassa aina jokin kasvilaji pärjää, ja kuolleiden kasvien jättämät aukot täyttyvät istutuksen muiden kasvien levitessä niihin.
6. Helpota hoitoa
Maata peittävän tiheän kasvuston ansiosta dynaamiset istutukset tarvitsevat vähän hoitoa. Huolehdi kuitenkin kahtena ensimmäisenä kasvukautena, että uudet taimet saavat riittävästi vettä kasvuunlähtönsä varmistamiseksi ja rikkakasvit pysyvät aisoissa. Tämän jälkeen hoidoksi riittää, että vain hienovaraisesti ja tarvittaessa ohjailet kasvillisuutta. Hyväksy siinä tapahtuvat muutokset!
7. Tee metsään tai katolle
Voit perustaa dynaamisia istutuksia paitsi kukkapenkkeihin myös metsäpuutarhaan, kosteikkoon tai vaikkapa kattopuutarhaan. Ota mallia luonnosta. Sommittele esimerkiksi hiekkaiselle aurinkoiselle paikalle kuivan paikan lajeja, kuten laukkaneilikkaa, keto- ruusuruohoa ja mäkimeiramia.
8. Tee tilkkutäkkiä
Suunnittele istutus niin, että toistat samoja kasvilajeja ryhmän eri kohdissa. Näin saat siihen dynaamiselle istutukselle tyypillistä tilkkutäkkimäistä niittymäistä ilmettä.
9. Valitse lähitaimia
Suosi kotimaisia kasveja, sillä ne ovat sopeutuneet maamme kasvuolosuhteisiin ja ovat usein tuontitaimia varmempia. Dynaamisissa istutuksissa voit käyttää yhtä lailla luonnonkasveja kuin vähän jalostettuja maatiaisperennoja ja kotimaisia kestäviä FinE-kasvejakin.
Kiinnitä huomiota myös lajien pitkäikäisyyteen ja kestävyyteen sekä kykyyn houkutella pölyttäjiä mesi- ja siitepölyapajille ja tarjota katseltavaa myös talvella.
10. Minimoi resurssikilpailu
Kiinnitä huomiota siihen, että dynaamisessa istutuksessa on erikorkuisia sekä kasvutyyliltään ja kukinta- ja kasvuajoiltaan erilaisia lajeja. Näin varmistat, että kasvien keskinäinen kilpailu resursseista – valosta, tilasta ja pölyttäjistä – on mahdollisimman vähäistä.
11. Huomioi myös juuristot
Lajien erilaiset ja eripituiset juuristot ovat tärkeässä roolissa. Monimuotoinen juuristo kykenee ottamaan vettä ja ravinteita, estämään eroosiota, sitomaan hiiltä ja ylläpitämään maan kuntoa monessa eri kerroksessa. Kasvilajitkin menestyvät keskinäisessä kilpailussaan paremmin, kun niiden erilaiset juuristot pystyvät jakamaan kasvualustaa. Esimerkiksi sinipiikkiputkella on syvä paalujuuri ja rönsyleinikillä pintarönsy.
12. Sido hiiltä
Mitä enemmän istutuksessa on lajeja ja kerroksellisuutta, sitä enemmän kasvit kykenevät käyttämään hiilidioksidia yhteyttämiseen. Ja mitä enemmän kasveilla on eri syvyyksiin yltäviä juuria, sitä enemmän ne sitovat hiilidioksidia maaperän hiilivarastoihin – ja näin auttavat torjumaan ilmastonmuutosta.
13. Jätä kädenjälkesi
Yhdistä dynaamisiin istutuksiin viitteitä ja jälkiä ihmisen läsnäolosta: siistejä ja viimeisteltyjä reunuksia, leikattuja pensaita tai nurmialueita sekä aitoja ja pihakoristeita. Esteettiset elementit auttavat huomaamaan ja hyväksymään perinteisiä perennapenkkejä villimmät istutukset.
14. Huomioi vuodenajat
Suunnittele istutus niin, että se tarjoaa ihmisille katseltavaa sekä eläimille syötävää ja suojapaikkoja ympäri vuoden. Keväällä kukinnan aloittavat aikaiset sipulikasvit ja perennat sekä kukkivat puut. Kesän edetessä perennat nousevat pääosaan, loppukesästä ja syksyllä myös heinävaltaiset istutukset. Kiinnitä huomiota myös kasvien syysväreihin ja talviasuihin. Talventörröttäjiksi jätetyt koristekastikan, virginiantädykkeen tai vaikkapa punalatvan siemenkodat sekä käkkyräversoinen peikonpähkinä ilahduttavat pimeimpänä vuodenaikana.
15. Muista ötökät
Tue pihan monimuotoisuutta huolehtimalla hyönteisistä. Lisää istutuksen lomaan lahopuita ja hyönteishotelleja.
16. Siisti vasta keväällä
Jätä kasvillisuus talveksi pystyyn. Siimaa tai leikkaa se alas aikaisin keväällä, kun maa on vielä hieman kohmeessa. Kuolleet kasvinosat voit pilkkoa pienempiin osiin ja antaa niiden maatua paikoilleen. Pieneliöt käyvät maatuvien kasvinosien kimppuun ja vapauttavat kasvualustaan lisää ravinteita.