
Metsäpuutarhan punainen lanka on puutarhakasvien ja luonnon oman kasvillisuuden yhdisteleminen. Oivallinen tila tällaiselle puutarhalle on kohta, jossa on suuria puita. Ne tuovat ryhtiä ja luovat huonemainen alueen. Jos joukossa on suuria, näyttäviä kiviä, vielä parempi.
Suunnittele polkujen reitit ja istutusalueet olemassa olevan luonnon mukaan. Säilytä alkuperäisen paikan tunnelma ja anna metsäalvejuuren, valkovuokkojen, kielojen, mustikan- ja puolukanvarpujen sekä muiden luonnonkasvien jäädä kasvupaikoilleen.
Kun tarkkailet luonnonkasvien menestymistä tontin eri paikoissa, saat viitteitä sopivien kasvien valintaan pihapiiriisi. Mäntymetsäiselle alueelle sopivat esimerkiksi alppiruusut, havukasvit, köynnöshortensia ja pensasmustikat. Lehtometsäisessä maisemassa puutarhan tuntua lisäävät vuokot, kielot, saniaiset ja monet lehtipensaat. Varjoisan metsän siimeksessä viihtyvät myös tuoksumatara, alaskankleitonia, valeangervot ja kilpiangervo. Kerroksellisuus korostuu metsäpuutarhan istutusalueissa.
Anna köynnösten kurotella
Kiinanlaikkuköynnöksen vihreä-valko-punaiset lehdet valaisevat puolivarjoisaa kasvupaikkaa. Puiden runkoihin tukeutumaan voisi hyvin istuttaa myös alppikärhön tai suoraan männynrunkoon köynnöshortensian. Köynnökset henkivät salaperäisyyttä.
Luota helppoihin kasveihin
Luonnonvaraisen metsäkurjenpolven seuraksi sopivat koristekasveina kasvatettavat kurjenpolvet, kuten kuvan tuoksukurjenpolvi. Ne leviävät tiiviiksi matoksi, joka pitää voikukatkin loitolla. Juurruttuaan kurjenpolvet eivät huomiota tai hoitoa kaipaa.
Anna poikkeuksien elää
Ikääntyvien puiden rungoilla ja kannoissa saa olla pitkän iän vaikutelmaa tuovia kääpiä. Lahoavaa puuta ei aina tarvitse siivota pois, vaan voit antaa kääpien kasvaa rauhassa ja siten sallia hyönteisille suoja- ja pesimäpaikkoja. Käävät tuovat monipuolisuutta.
Mieti vuodenaikojen värejä
Pensasmustikat sopivat happaman maan istutuksiin, vaikka männikön kasviksi, jossa ne saavat hyvin auringonvaloa. Voit myös istuttaa niitä mustikkavarvikkoon tuomaan joukkoon vähän pensasmaisempaa ja korkeampaa kasvustoa. Pensasmustikoilla on hieno syysväri.
Panosta sitkeyteen
Kalliokielot ja tarhakalliokielot voit istuttaa varjoisiin paikkoihin, kuten kallioiden koloihin ja kosteutta kerääviin syvänteisiin, kosteille niityille, rinnemetsikköön ja vaikka kivikkoon. Nämä sitkeät kasvit menestyvät monissa paikoissa. Marjat ovat mustia ja myrkyllisiä.
Mausta eksotiikalla
Taimistoilta tai puutarhamyymälöistä löytyy erikoisia kieloja, kuten tämä kerrannaiskukkainen lajike. Erikoisuuden tavoittelija etsii kukkapenkkiinsä myös vaaleanpunakukkaisia kieloja. Kielot leviävät maajuurillaan, joten niistä syntyy nopeasti rehevä kasvusto.
Kasvata sammalia
Anna sammalen asettua metsäpuutarhaasi. Jos haluat jouduttaa sammalen kasvua, sivele kivien pintaa sammalella ja kaada maito- ja piimäpurkin pohjat happaman maan kasvien juuristoalueelle. Sammaloituneiden kivien välit voit tilkitä maanpeiteperennoilla.
Jätä kasvunvaraa
Jättipoimulehden kauniita lehtiä ja limenväristä kukintaa harva voi vastustaa. Istuta jättipoimulehteä esimerkiksi puolivarjoisalle kasvupaikalle reunuskasviksi. Se siementää ja leviää helposti, joten varaa sille riittävästi tilaa.
Piristä väreillä
Keijunkukilla (kuvassa) ja haltiankukilla on kauniit ja värikkäät lehdet. Kukat ovat sirot verrattuna koristeellisiin lehtiin. Istuta keijunkukkia ja haltiankukkia väriä tuoviksi alueiksi tai yksittäisinä katseenvangitsijoiksi. Väreistä löytyy paljon vaihtoehtoja.
Ruoki yltäkylläisyyttä
Suklaakirsikan juurella monet lehtiperennat kasvavat sopuisasti maata peittäen. Istutuksen reunoihin väriä tuovat erilaiset haltian- ja keijunkukat. Rehevän vaikutelman tuovat kurjenpolvet. Kerroksellisuus korostuu tällaisessa kokonaisuudessa.
Rajaa rohkeasti
Rajaa happamaan maan kasveille oma alue turveharkoista. Käytä havu-rodomultaa. Havuille ja alppiruusuille voit parantaa puutarhamultaa keräämällä sekaan neulasia, oksanpätkiä ja käpyjä. Alppiruusujen seuraksi sopii matalajuurinen kanadanruohokanukka.
Leikittele muodoilla
Havukasvien ryhdikkäät olemukset ja erilaiset kasvumuodot tuovat kontrastia rennon kasvillisuuden joukkoon. Istuta puutarhaan kartiovalkokuusia, timanttituijia pilareiksi tai pyöreitä pallotuijia vaihteluksi. Kuvassa tiiviskasvuinen pallotuija ’Teddy’.