12 ideaa mökin pihapolkuihin
Piha ja puutarha
12 ideaa mökin pihapolkuihin
Mökkipihassa on kiva kulkea mutkittelevia, jännittäviä polkuja pitkin. Luonnollinen kulkureitti näyttää pihapolun paikan.
Julkaistu 23.3.2016
Meidän Mökki

Rennossa mökkipihassa polut muodostuvat luonnollisille kulkureiteille. Ne voivat mutkitella, kaartua tai kulkea keveästi kumpuillen. Polusta tulee luonteva osa pihaa, kun teet sen maan pinnan muotojen mukaisesti.

Jos suunnittelet polkuja uuteen, rakentamattomaan pihaan, mieti polkujen paikka samaan aikaan muiden pihan elementtien kanssa. Luontevan muodon voit hahmotella köyden tai vesiletkun avulla. Moderniin, voimakkaaseen arkkitehtuuriin sopivat suoralinjaiset polut, jotka vahvistavat geometristä vaikutelmaa. Suorat linjat on helppo tehdä laudan tai linjalangan kanssa. Suora polku vie nopeasti paikasta toiseen, mutta kaareva polku houkuttaa kurkistelemaan ympärilleen.

Pihan pääreittien, kuten käytävien, on hyvä olla niin leveitä, että kaksi henkilöä sopii ohittamaan toisensa. Muut polut voivat olla kapeampia. Hyvä perustus tekee polusta kestävän ja helppohoitoisen. Routivilla mailla maa-ainesta voi poistaa hiukan ja tilalle lisätä soraa tai kivimursketta. Myös poluille kannattaa tehdä salaojitus ja kallistuma, jotta vesi ei jää kulkureitille seisomaan.

Tavallisista betonilaatoista saat mielenkiintoisemman polun, kun yhdistät niihin vallattomasti luonnonkiviä. Lado suurilla luonnonkivillä polulle reunus ja täytä pienillä kivillä betonilaattojen välit kuin mosaiikiksi. Käytä rohkeasti mielikuvitusta!
Kestopuusta tai lämpökäsitellystä puusta syntyy helppokulkuinen reitti. Puupinta on mukava jalalle ja laiturinomainen polku voi viedä esimerkiksi mökiltä erilliselle terassille tai saunalle. Ajan myötä puupinta harmaantuu kauniisti, mutta öljyäminen pitää laudat kunnossa.
Luonnollinen polku myötäilee maaperän muotoja ja kiviä ja johdattaa pienelle patiolle. Perennat tuovat vehreyttä ympärille. Polku on tehty asentamalla kulkureitille suodatinkangas ja sen päälle sorakerros. Rikkakasvit on helppo kitkeä polulta.

Betonilaattojen tiukan ryhdikäs linja voisi jouduttaa askelia, mutta tässä runsas ja värikäs kukkaloisto pysäyttää kulkijan. Kaunista kukkaparaatia ei voi ihailematta ohittaa. Suora, kivinen polku ja rönsyilevä, pehmeänoloinen kukkapenkki ovat tehokas vastapari.

Mäntymetsän tunnelmaan sopivat alppiruusut ja pitkospuut. Leveitä lankkuja pitkin on tukeva astella. Pitkospuut ja persoonalliset köysikaiteet sopivat esimerkiksi saaristomökin pihapiiriin, kallioisille rannoille ja merelliseen tunnelmaan.

Polku johdattaa aina jonnekin. Mieti, mitä alueita se yhdistää.

Sileiden liuskekivien väliin jäävä nurmi tai sammal saa rauhassa asettua ja sammaloitua. Jos kylvät väliin nurmikkoa, tee polulle tukeva perustus ja lado kivet tasaisesti, jotta voit huoletta ajaa nurmen trimmerillä tai ruohonleikkurilla. Liuskekivi on luonnollinen ja sopii erityisen hyvin mökkipihaan.

Puutarhaan hurahtanut luo polun leppoisaksi kulkureitiksi, joka houkuttelee tutkimaan ympäristöä. Kivituhkapolun alla on suodatinkangas, joka pitää maa-ainekset erillään. Kun kivituhka tiivistyy, polku on helppo haravoida irtoroskista ja lehdistä.

Voit leikitellä liuskekivillä asettelemalla niitä vaihtelevaan järjestykseen. Tämä säntillinen kahden pystykiven ja yhden vaakakiven asettelu kutsuu leikkisään ruutuhyppelyyn. Ladonnalla syntyy lapsiperheen pomppuihin kannustava kivetty mökkipolku.
Metsäisen maaston polku syntyy kuin itsestään kulkemalla. Mustikkapolku heräilee aikaisin talvilevosta, varvut puhkeavat lehteen ja kukkaan jo alkukesästä. Loppukesästä polun varrelta saa mustikkapiiraan ainekset, ja syksyä värittää hieno maaruska.
Nurmikkoinen käytävämatto ei kestä kovaa kulutusta. Pieni kaistale rajaa kuitenkin viheralueita kauniisti. Ylläpito vaatii leikkausta 1–2 kertaa viikossa. Kuivilla paikoilla nurmi voi kuivahtaa kesän sateettomina aikoina, mutta se toipuu itsestäänkin.
Betonikivillä saat tehtyä monennäköistä pintaa. Sauvakiviä voi latoa monella eri mallilla. Tutkaile malleja ja valitse pihaasi sopiva vaihtoehto, kokeile erilaisia malleja rohkeasti. Sauvakivistä voit rakentaa myös siistit rajaukset polulle.
Tämä polku haarautuu T-risteyksessä kahteen suuntaan. Sen keskelle jää istutusalue, jonka ympärillä polku jatkaa molemmin puolin kohti mökin ovea. Kukkaloistoa ihaileva kiertää koko polun kuin kunniakierroksena konsanaan.

Lue lisää:

Kommentoi »