Tästä ei piha kaunistu! 10 rakkaudella hoivattua mökkipuutarhaa, joita katsoessa ei voi kuin huokailla
Piha ja puutarha
Tästä ei piha kaunistu! 10 rakkaudella hoivattua mökkipuutarhaa, joita katsoessa ei voi kuin huokailla
Ylenpalttista kukkarunsautta, salaperäisiä polkuja ja levollisia näkymiä. Nämä mökkipuutarhat on rakennettu vuosien varrella rakkaudella ja hartaudella, ja lopputulokset ovat suorastaan mykistäviä.
15.7.2020
 |
Meillä kotona

1. Onnellisten työleiri

Minna alkoi rakentaa puutarhaa lähes tyhjästä. Alun perin tonttia kaunistivat vain edellisen omistajan Karjalasta tuomat terijoensalavat ja näkymiä naapuriin rajaava tammirivistö. "Puutarhatöissä saattaa mennä kymmenen tuntia putkeen ja siksi ruokakin usein viivästyy, mutta se ei haittaa." Kurkista Minnan ja Samin kauniiseen mökkipihaan.

2. Kesäparatiisi syntyi yritysten ja erehdysten kautta

Alussa oli pimeä mökkipiha ja nainen, joka ei ymmärtänyt kasveista mitään. Viidentoista vuoden harjoittelun jälkeen tilalla on kukoistava kesäparatiisi. "Enää en istuta kasveja, jotka tarvitsevat paljon hoitoa, sillä mökki ei ole pelkkä työmaa. Vaikka olemme täällä toukokuusta elokuulle, välillä on aikoja, ettemme vain viitsi tai ennätä hoitamaan pihaa", Hannele sanoo.

3. Kivien kauneutta

Irjan mökkipihalla kivet ovat yhtä tärkeitä kuin kasvit. ”Alussa tontti oli yhtä sotkua, täällä kasvoi muun muassa yli 80 surkean näköistä tuomea, ja paljon oli pihlajiakin. Erotin kuitenkin maaston muodot, ja tiesin heti, että tässä olisi potentiaalia", Irja kertoo.

4. Hylätystä puutarhasta tuli unelmien mökkipiha

Seijan ja Pentin rakkaassa lomapaikassa työtä on riittänyt, mutta se ei pariskuntaa haittaa. "Meillä on puutarhan kanssa niin kiire, ettei minkäänlaisia ajanvietto-ongelmia ole", Pentti sanoo. Seijan ja Pentin hurmaavan mökkipihan näet täältä.

5. Ensin oli soraa, sitten kukkiva piha

Merjan ja Joukon mökin sorapiha oli siisti ja helppohoitoinen. Paitsi jokin siinä mätti. "Eräänä aamuna sanoin Joukolle, että olisipa kiva, jos olisi multaa, niin voisi laittaa vaikka kukkapenkin", Merja muistelee. Siitä se ajatus sitten lähti.

6. Lampia, polkuja ja kierrätystaidetta

Horsmat, vatut ja epämääräiset pusikot hallitsivat pitkään Eiran mökkipihaa. Nyt puutarha on taidokas yhdistelmä vehreitä istutuksia, luonnontilaisia alueita, jylhää kalliota ja puunkaatojätteistä tehtyjä koristeita. "Minulla on kai vähän outo kauneuskäsitys, sillä mielestäni myös monet yleisesti rumana pidetyt asiat, kuten risut, ovat kauniita", Eira sanoo.

7. Ylenpalttinen ruusutarha karussa saaressa

Lisbethin ja Matin mökkipuutarhaan saapuessa tulee tunne, kuin olisi astunut toiseen todellisuuteen. Mökki nimittäin sijaitsee Torniossa karussa saaressa, mutta puutarha taas on yltäkylläisyydessään mykistävä. Paljon työtä – ja multaa – puutarhan rakentaminen onkin vaatinut.

8. Mummolan kukkaloistoa ja salaperäinen joki

Joen rannassa sijaitsevasta, vanhasta hevostallista pihapiireineen tuli Tainan ja Antin käsissä unelmien kesäpaikka. Puutarhassa yltäkylläisesti kukkivat perinteiset perennat ja köynnösruusut.

9. Kaunista, mihin vain silmänsä kääntää

Renén ja Martin järvenrantatontti muistuttaa rehevyydessään englantilaista puutarhaa. Kauneus on kovan työn tulosta, sillä pariskunnan hankkiessa mökin sen tontti oli päässyt villiintymään. Ainutlaatuinen tunnelma jatkuu mökin sisään asti, ja mökki voittikin vuonna 2020 Suomen kaunein koti: Kesämökit -ohjelman yleisöäänestyksen.

10. Lehmuksenvihreän talon villiintynyt puutarha

Satamäärin perinneperennoja, pikkuinen lasihuone vanhoista ikkunoista. Minnan ja Arin mökkipuutarhassa riittää ihasteltavaa! Pari osti Loviisan maaseudulla sijaitsevan talon alun perin talvimökikseen, mutta toisin kävi.

Kommentoi »