Lehmuksenvihreä talo ja villiintynyt puutarha lumosivat Minnan ja Karin: "Meillä ei ollut mitään käsitystä, mitä ostimme, mutta teimme tarjouksen heti näytössä"
Piha ja puutarha
Lehmuksenvihreä talo ja villiintynyt puutarha lumosivat Minnan ja Karin: "Meillä ei ollut mitään käsitystä, mitä ostimme, mutta teimme tarjouksen heti näytössä"
Minnan ja Karin mökillä Loviisassa kasvaa satamäärin perinneperennoja, sisustus on koottu kirpputorilöydöistä, pihan lasihuone vanhoista ikkunoista ja kauppana toiminut sivurakennus on tietenkin kyläkauppamuseo.
12.4.2018
 |
Meidän Mökki

50-luvun iskelmän kaihoisat sävelet jäävät soimaan taloon, kun Minna Järvinen painaa oven kiinni ja lähtee iltakierrokselle puutarhaan. Söpöjen neilikkaruukkujen ja kauniisti patinoituneiden sinkkiastioiden reunustama sorapolku rahisee varvastossujen alla. Laskeva aurinko nostaa esiin puiden siimeksestä ruskoliljojen ja idänunikoiden oranssit kukat.

– Olen kaivanut liljojen sipuleita ja muita vanhanajan perennoja ylös tontin heinikosta ja siirtänyt niitä kukkapenkkeihin. Onneksi opettelin jo ensimmäisellä kesämökillämme tunnistamaan kasveja, kun rakensin sinne puutarhaa, Minna kertoo.

Minna pelasti viidakon keskeltä myös poloisen pionin, joka oli jaksanut kasvattaa enää kaksi lehteä. Hieman hellyyttä saatuaan se innostui kasvamaan niin, että Minna on jakanut sen juurakkoa jo monta kertaa. Pinkkien kukkien avautuminen on puutarhan huippuhetki.

Alapihan omenapuu virkosi, kun ympäriltä poistettiin rikkaruohot ja tilalle tuotiin multaa ja perennoja.
Järviset yllättyivät ensimmäisenä kesänä iloisesti, kun heinikossa kukki satamäärin idänunikoita.
Joka kevät Minna aikoo poistaa vanhat juhannusruusut. Kukinnan aikaan hän tulee toisiin ajatuksiin.

Alun perin lehmuksenvihreästä talosta piti tulla Minnalle ja hänen puolisolleen Kari Järviselle talvimökki, sillä heillä oli jo viehättävä, oman näköiseksi remontoitu kesäpaikka Pernajassa.

– Ihastuimme taloon ja samalla tontilla olevaan vanhaan kyläkauppaan niin, että teimme tarjouksen heti näytössä. Meillä ei kuitenkaan ollut mitään käsitystä, mitä olimme ostamassa.

Järviset tekivät kaupat vuonna 2009 ja aloittivat remontin. Vaikka Loviisan maaseudulla sijaitsevaa taloa oli myynti-ilmoituksessa kuvailtu hyvin pidetyksi, esimerkiksi yhden ikkunan kohdalla lattia oli niin hapertunut, että siitä solahti jalka läpi. Pariskunta uudisti 70-luvun asuisen keittiön sekä wc- ja suihkutilat.

Jokainen huone on sisustettu kirpputoreilta metsästetyillä 1950- ja 1960-lukujen esineillä. Järviset haluavat elää mökillään aikamatkalla menneisyydessä.

– Kirpputoreilla liehuminen on tärkeä osa meidän mökkeilyä.

Keittiön harmaa lautalattia ja hillitty tapetti ovat hyvä tausta vanhoille esineille ja värikkäille tekstiileille.
Tavallista korkeampi pöytä on nappilöytö, koska pitkän pariskunnan jalat mahtuvat mukavasti sen alle.
Minna on yhdistänyt 60-luvun tapettiin lempivärejään pioninpunaista, vaaleanpunaista ja aniliinia.

Keräilyharrastus lähti käsistä, kun pariskunta päätti perustaa myymälärakennukseen kauppamuseon. Sen koko valikoima on kirpputoreilta aina aitoja ruokapakkauksia myöten.

Koska mökki oli alkujaan hankittu talvikäyttöön, Järviset eivät ensin ajatelleet rakentaa heitteille jääneelle tontille varsinaista puutarhaa. Ryteiköiden raivaus saisi riittää, jotta kauniit vanhat puut, juhannusruusut ja syreenit nousisivat taas näkyville. Intoa puutarhatöiden aloittamiseen laimensi myös alaa vallannut peltokorte. Syväjuurisella rikkaruoholla on maine, että sitä on melkein mahdotonta hävittää.

Pian mökin ympäristöstä löytyneet vanhan puutarhan jäänteet ja villiintyneen pihan kesyttäminen alkoivat kiehtoa Minnaa. Ilman hoitoa sinnitelleiden sitkeiden vanhanajan kasvien lisäksi rinteestä paljastui entisten asukkaiden tekemiä pengerryksiä.

Sininen ruukku telineineen on muisto Minnan äidistä, joka tyttärensä tavoin rakasti kauniita asetelmia.
Yrttimaassa viihtyvät niin basilikan kuin salvian taimet.

Järvisten harmiksi kukaan kyläläisistä ei enää muistanut, millaiselta puutarha on aikoinaan näyttänyt, mutta osviittaa sen kasvillisuudesta antoivat talosta löytyneet siemenpussit ja kasvihankintalistat.

– Aloin muokata puutarhaa metri metriltä. Ensimmäisenä otin käsittelyyn kylätiehen rajoittuvan alapihan, etteivät ohikulkijat joutuisi enää katselemaan rytöläjiä. Kun kaivoimme maata, huomasimme, että savea oli likipitäen Kiinaan asti. Tämän vuoksi olen tehnyt vain kohopenkkejä, Minna kertoo.

Minna rakentaa kohopenkkejä opettelemallaan sanomalehtitekniikalla. Ensin pohjamaan päälle levitetään paksu kerros sanomalehteä ja sen päälle vielä paksumpi kerros pussimultaa.

– Maanpeittokurjenpolvet ovat ihan paras keksintö helppohoitoiseen puutarhaan. Paahteisilla paikoilla viihtyvät kuivuutta kestävät kärsämöt, asterit ja matalat kivikkokasvit.

Sinkki ja pelti ovat Minnan lempimateriaaleja puutarhassa.
Sisääntulon edustalla oleva lasihuone on koottu vanhoista ikkunoista ja muusta kierrätystavarasta.
Järviset viettävät paljon aikaa lasihuoneessa. Siellä on mukavaa silloinkin, kun pihalla käy kova tuuli.

Viime kesinä Järviset ovat käyneet vanhalla mökillään lähinnä vain leikkaamassa nurmikkoa, sillä lehmuksenvihreän talon tunnelma on lumonnut heidät niin, että he haluavat viettää siellä aikaa ympäri vuoden.

– Tulemme mökille usein keskellä viikkoa. Meillä on kaikki varusteet sähköhammasharjoja myöten, joten ennen lähtöä ei tarvitse edes pakata. Minä voin työskennellä nettitikun avulla, ja Karillakin on vain tunnin ajomatka töihin. Vietämme mökillä varmaan melkein enemmän aikaa kuin kotona Helsingissä.

Kauppamuseon esineistö on koottu laajoilla kirpputorikierroksilla.
Järvisten mökkielämä sujuu nostalgisissa merkeissä aina kesäautoa myöten.
1 kommentti