Pölyttäjät ovat puutarhurin parhaita kavereita – ja näin helppo ne on saada viihtymään!
Piha ja puutarha
Pölyttäjät ovat puutarhurin parhaita kavereita – ja näin helppo ne on saada viihtymään!
Marjoja täynnä olevat pensaat ja hedelmistä notkuvat omenapuut jäisivät haaveeksi ilman kimalaisten ja mehiläisten aherrusta. Vähiin jäävät myös omista kukista saatavat siemenet, sillä hyönteisten vierailu on edellytys kukkien kunnolliselle pölyttymiselle. Kokosimme vinkit, joiden avulla vaalit pölyttäjiä ja varmistat samalla puutarhan kukoistuksen.

1. Monta kaveria

Suomessa on noin 37 kimalaislajia ja 200 mehiläislajia. Kimalaiset ja mehiläiset kuuluvat mesipistiäisiin.

2. Kimalaisista vain kuningatar talvehtii

Kimalaiskuningatar on ainoa, joka talvehtii edelliskesän yhdyskunnan jäsenistä. Se on paritellut edelliskesänä ja kömpii kevätpäivän lämmössä etsimään energiapitoista ravintoa pystyäkseen muodostamaan taas uuden kimalaisyhdyskunnan. Siitepöly on sille parasta energiaruokaa, jotta munat kehittyisivät ja muninta käynnistyisi.

3. Mehiläiset lähtevät liikkeelle varhain

Villimehiläiset talvehtivat lähes valmiina aikuisina. Ne kuoriutuvat hyvin aikaisin keväällä ja hakeutuvat valkuaispitoisten ravintolähteiden äärelle. Tunnetuin lajeista lienee ihmisten tarhaama kesymehiläinen. Luonnonvaraiset, niin sanotut villimehiläislajit elävät hyvin monenlaisissa ympäristöissä.

4. Älä kitke leskenlehtiä, kylvä krookuksia ja scilloja

Varhaiset kevätkukkijat ovat pölyttäjille tärkeitä. Älä kitke pois ensimmäisenä kukkivia leskenlehtiä, koska niiden kukissa on runsaasti siitepölyä kimalaisille ja mehiläisille. Istuta pihaasi keväällä kukkivia pajuja ja runsaasti siitepölyä tuottavia kevään sipulikukkia, kuten krookuksia ja idänsinililjoja. Tarjoa monipuolista syötävää. Osa mehiläisistä ruokailee vain tietyillä kasveilla.

Mantukimalaiskuningattaret saavat siitepölyä kevätsahramin eli krookuksen kukista. Maaperäpunkit ovat kyytiläisiä, jotka eivät liiemmin haittaa kimalaisia, vaan siirtyvät niiden mukana.
Aikaisin keväällä kukkiva idänsinililja eli scilla tuottaa runsaasti siitepölyä.

5. Näkyykö jaloissa siitepölyä?

Kimalaiset etsivät monenlaisia koloja pesäpaikoikseen, ja sopivan löytymiseen voi kulua jopa viikkoja. Jos näet keväällä kimalaisen, jolla on siitepölyä jalkojensa vasuissa, pesäpaikka on löytynyt. Pesäpaikkojen puute voi olla kimalaisten runsautta rajoittava tekijä.

6. Anna lahojen kantojen olla ja turvaa muutkin pesäpaikat

Jätä pihaan kimalaisille kelpaavia lahoavia kantoja ja heinätuppaita. Älä häädä kartanokimalaista, joka hakeutuu rakennusten ullakoille ja seinien rakoihin tai linnunpönttöihin. Anna pesimärauha kivikkokimalaiselle, joka tekee pesän kukkapenkkiin tai ojan pientareelle.

7. Mehiläinen pesii myös maassa

Villimehiläisistä osa pesii maassa, kun taas jotkin lajit rakentavat pesän korkealla oleviin rakenteisiin. Kitke maltillisesti, koska maassa pesivät villimehiläiset suosivat kuivaa, hieman hiekansekaista maaperää. Kukkapenkkien reunat ovat usein parhaita paikkoja.

8. Perusta pörriäisille hotelli

Tarjoa pesäpaikkoja rakentamalla hyönteishotelli. Villimehiläiset tekevät siihen pesänsä. Myös korkealla olevissa rakenteissa erilaiset putket ja raot ovat parhaita pesäpaikkoja. Käytä vain materiaalia, jota ei ole maalattu tai painekyllästetty.

9. Rakenna hyönteishotelli itse tai osta valmis

Jos haluat rakentaa oman hyönteishotellin, löydät ohjeet täältä. Myynnissä on myös valmiita malleja.

Hyönteishotelleja on saatavilla myös valmiina. Kuvan hyönteishotelli 9,90 €, Biltema.
10. Hyviä siitepölykasveja on usein vähemmän kuin hyviä mesikasveja. Varmista, että pihalla on kumpiakin.

11. Tarjoa mettä ja siitepölyä

Kasvien mesi ja siitepöly ovat pölyttäjien pääravintoa. Pölyttäjille siitepöly tarkoittaa proteiinia eli valkuaisaineita ja mesi hiilihydraatteja. Nuoret ja vanhat kukat tuottavat vähemmän mettä kuin hieman aikaa kukkineet. Joidenkin kukkien mesi on myrkyllistä, joten esimerkiksi kimalaiset eivät vieraile suopursussa. Lehmusten kukkien tuoksu houkuttelee kimalaisia, mutta kukkien mesivaranto on niin vähäistä, että sen loppuessa kimalaiset voivat nääntyä nälkään ja pudota puun juurelle. Myös siitepöly voi olla haitallista, joten sitä ei kerätä esimerkiksi alppiruusuista.

12. Suosi maatiaislajeja

Yleensä pitkälle jalostetut lajikkeet tuottavat vähän, jos lainkaan, siitepölyä tai mettä. Sen sijaan perinteiset ja maatiaislajikkeet, kuten kultapiiskut, malvakasvit, kurkkuyrtti ja rantakukka, sekä luonnonkasvit ovat parhaita ravintokasveja sekä kimalaisille että mehiläisille.

Malvakasvit, erityisesti harmaamalvikit, ovat pölyttäjien suosiossa.
Kurkkuyrtti houkuttelee mehiläisiä ja kimalaisia.
Kultapiisku kukkii loppukesällä.

13. Rakastu luonnonkukkiin

Luonnonkukat ovat erittäin tärkeitä sekä kimalaisten että villimehiläisten viihtymiselle puutarhassa. Monesti hyljeksitään voikukkia, leskenlehtiä ja leinikkejä, jotka kuitenkin ovat tärkeitä ravintolähteitä lyhytkielisille villimehiläislajeille. Kimalaisia houkuttelevat eniten siniset ja violetit kukat. Maitohorsma on yksi suosituimmista lajeista, samoin ahdekaunokki, hiirenvirna ja vadelma.

14. Tutustu pörriäisiin rauhassa

Kimalaiset ovat uteliaita, mutta hyväntahtoisia otuksia. Ne puolustautuvat pistämällä vaaran uhatessa. Älä hermostu tai huido, jos kimalainen tulee tutkimaan paljaita varpaitasi kesähelteellä.

15. Anna lehtikasojen olla syksyllä

Hyvä talvehtimispaikka turvaa kimalaiskuningattaren selviytymisen talvesta. Lumeton ja oikukas talvisää voi olla kova koettelemus, etenkin jos pesäpaikka kostuu kovasti. Kuivuneet perennan varret ja lehtikasat ovat oivallisia talvehtimispaikkoja.

Jos näet keväällä kimalaisen, jolla on siitepölyä jalkojensa vasuissa, pesäpaikka on löytynyt.

16. Älä nuukaile kukissa

Mitä lähempänä pesää kukka-apaja on, sitä nopeammin pölyttäjät saavat kerättyä ravintoa ja vietyä sitä pesäänsä. Runsaslajisesta ja isosta kukkaistutuksesta kimalaiset ja mehiläiset saavat energiaa riittävästi huonoillakin lentosäillä.

17. Karta torjunta-aineita

Torjunta-aineista voi jäädä jäämiä kukkien siitepölyyn ja meteen. Erityisen haitallisia pörriäisille ovat neonikotinoideja sisältävät tuhohyönteisten torjunta-aineet. Niitä on käytetty Suomessa muun muassa öljykasvien siementen peittaukseen.

18. Hanki kesymehiläisiä

Kesymehiläinen pesii yhdyskunnissa, mutta ei selviä luonnossa ilman ihmisen tarjoamaa suojaa, mehiläispesää. Tarhan voi perustaa omaan pihaan, joskin etenkin kaupungissa kannattaa varmistaa myös naapureiden suostumus asiaan. Pesän ja mehiläiset voi hankkia mehiläistarhalta.

Mehiläistarhan voi perustaa myös omaan pihaan.

19. Muotoile kukkapenkki ajatuksella

Tee maassa pesiville mehiläisille kohopenkki hiekkapitoisesta mullasta niin, että sen reuna on etelän tai lännen suuntaan. Älä kuopsuta penkkiä, jos sen uumeniin on asettunut maamehiläinen.

Housumehiläinen kaivaa pesänsä hiekkaiseen kukkapenkin tai tien reunaan.

20. Anna lumikasojen olla keväällä

Varjoisat paikat ovat usein lumenviipymäpaikkoja. Keväällä lumi on hyvä suoja, mikäli säät oikuttelevat ja tulee takatalvi. Maassa talvehtiville hyönteisille kevätsuoja on tarpeen.

1 kommentti