Viherpiha

Kultapiisku on loppukesän näyttävä kukkija – näin saat kasvin menestymään myös omassa puutarhassasi

Kultapiisku on luonnonkasvi, joka menestyy koko Suomen alueella. Sitä kannattaisi kasvattaa myös puutarhakasvina, sillä se on komea ja näyttävä perenna. Kurkkaa vinkit kultapiiskun hoitoon ja kasvatukseen!
Teksti Anna Aho
Kuvat Lotta Lindholm

Kultapiisku (Solidago virgaurea) on luonnonkasvi, joka kasvaa kaikkialla Suomessa. Aiemmin sitä hyödynnettiin lääkekasvina etenkin virtsatievaivojen hoidossa. Nykyisinkin se on kauppayrtti ja koeviljelyssä lääkekasvituotantoa varten. Keltaista kultapiiskua voi käyttää myös lankojen värjäykseen.

Kultapiiskun keltaiset mykerökukat houkuttelevat paljon perhosia ja pölyttäjähyönteisiä. Kukinta-aika on yleensä heinä–syyskuussa. Korkeus on kasvupaikasta riippuen 60–100 senttiä.

Puutarhaan istutettuna kultapiisku kasvaa muutamassa vuodessa komeaksi, reheväksi ja monihaaraiseksi. Sopivia seuralaiskasveja ovat esimerkiksi päivänhatut, väriminttu, kellopeippi ja päivänkakkarat.

Pohjankultapiisku (Solidago virgaurea subsp. minuta) on kultapiiskun alalaji ja yleinen Pohjois-Suomessa. Se on matalampi ja suurikukkaisempi kuin kultapiisku. Tuntureilla se voi jäädä vain 2–20 sentin korkuiseksi, mutta etelässä puutarhakasvina korkeutta voi tulla 30–40 senttiä.

Kultapiiskun ohella puutarhan perennapenkkiin kannattaa valita tarhapiiskun (Solidago Canadensis-ryhmä) lajikkeita. Myös ne tuovat upeaa loppukesän ja syksyn kukintaa perennapenkkiin.

Kultapiiskun kasvatus ja hoito

Kultapiiskun kasvupaikka

Kultapiisku viihtyy parhaiten aurinkoisella kasvupaikalla. Varjossa sen kukinta jää olemattomaksi.

Kultapiiskulle sopiva maa

Kultapiisku on hyvin sopeutuvainen kasvi, joka menestyy monenlaisilla kasvupaikoilla. Puutarhassa tavallinen puutarhamulta sopii hyvin. Menestyy myös kuivassa ja hiekkapitoisessa maassa. Kitke rikkaruohot huolellisesti.

Kultapiiskun lannoitus

Kultapiisku ei tarvitse säännöllistä lannoitusta.

Kultapiiskun lisäys

Kultapiiskua voi lisätä siemenistä ja pistokkaista. Siemenet itävät valossa eli niitä ei peitetä. Ensimmäisenä kasvuvuonna kasvaa lehtiruusuke, kukinta alkaa toisena kasvuvuonna.

Julkaistu: 22.8.2016
Kommentoi »