Kultapiisku (Solidago virgaurea) on luonnonkasvi, joka kasvaa kaikkialla Suomessa. Aiemmin sitä hyödynnettiin lääkekasvina etenkin virtsatievaivojen hoidossa. Nykyisinkin se on kauppayrtti ja koeviljelyssä lääkekasvituotantoa varten. Keltaista kultapiiskua voi käyttää myös lankojen värjäykseen.
Kultapiiskun keltaiset mykerökukat houkuttelevat paljon perhosia ja pölyttäjähyönteisiä. Kukinta-aika on yleensä heinä–syyskuussa. Korkeus on kasvupaikasta riippuen 60–100 senttiä.
Puutarhaan istutettuna kultapiisku kasvaa muutamassa vuodessa komeaksi, reheväksi ja monihaaraiseksi. Sopivia seuralaiskasveja ovat esimerkiksi päivänhatut, väriminttu, kellopeippi ja päivänkakkarat.
Pohjankultapiisku (Solidago virgaurea subsp. minuta) on kultapiiskun alalaji ja yleinen Pohjois-Suomessa. Se on matalampi ja suurikukkaisempi kuin kultapiisku. Tuntureilla se voi jäädä vain 2–20 sentin korkuiseksi, mutta etelässä puutarhakasvina korkeutta voi tulla 30–40 senttiä.
Kultapiiskun kasvatus ja hoito
Kultapiiskun kasvupaikka
Kultapiisku viihtyy parhaiten aurinkoisella kasvupaikalla. Varjossa sen kukinta jää olemattomaksi.
Kultapiiskulle sopiva maa
Kultapiisku on hyvin sopeutuvainen kasvi, joka menestyy monenlaisilla kasvupaikoilla. Puutarhassa tavallinen puutarhamulta sopii hyvin. Menestyy myös kuivassa ja hiekkapitoisessa maassa. Kitke rikkaruohot huolellisesti.
Kultapiiskun lannoitus
Kultapiisku ei tarvitse säännöllistä lannoitusta.
Kultapiiskun lisäys
Kultapiiskua voi lisätä siemenistä ja pistokkaista. Siemenet itävät valossa eli niitä ei peitetä. Ensimmäisenä kasvuvuonna kasvaa lehtiruusuke, kukinta alkaa toisena kasvuvuonna.
Juttua muokattu 19.5.2020 klo 6.40: Poistettu vinkki siitä, että perennapenkkiin voi istuttaa myös tarhapiiskun (Solidago Canadensis-ryhmä) lajikkeita. Nämä lajikkeet on luokiteltu vieraslajeiksi, joiden istuttamista on syytä välttää.