Rantakukka, rentukka ja muut kostean niityn parhaat lajit
Piha ja puutarha
Rantakukka, rentukka ja muut kostean niityn parhaat lajit
Kostean niityn maaperä on nimensä mukaisesti läpi kesän hieman kostea. Kostea niitty on myös ravinteikas kasvupaikka, jossa kasvit kasvavat rehevinä.
Julkaistu 17.8.2017
Viherpiha
Ranta-alpi

Ranta-alpi

Lysimachia vulgaris

Tunnista: Kukkii kesä–elokuussa, kukinto harsu latvaterttu. Suikeat lehdet ovat alta hienokarvaiset. Kasvaa 20–160-senttiseksi. Luonnonvarainen Etelä- ja Keski-Suomessa. Käytetty värjäys- ja rohdoskasvina.

Kasvata: Siemenet vaativat kylmäkäsittelyn. Kylvä ulos syksyllä, niin käsittely tulee luonnostaan. Kasvu aluksi hidasta. Sopii kosteille ja tuoreille tulva-, ranta-, perhos- ja lehtoniityille ravinteikkaaseen maahan. Viihtyy auringossa ja varjossa. Hyvä leikkokukka.

Rentukka

Rentukka

Caltha palustris

Tunnista: Kasvaa 15–40 sentin pituiseksi. Kukinta alkaa toukokuussa, kukinto on harva huiskilo. Paksut, kiiltävät ja pyöreähköt lehdet. Luonnonvarainen lähes koko maassa.

Kasvata: Siemenet vaativat kuukauden lämmin ja kuukauden kylmäkäsittelyn. Kylvä ulos liejumultaan syksyllä, niin kylmäkäsittely tulee luonnostaan. Voit myös ostaa valmiita taimia. Viihtyy kosteassa tai märässä, ravinteikkaassa maassa, aurinkoisella tai varjoisalla paikalla. Sopii kosteille ja tuoreille tulva- ja rantaniityille.

Käenkukka

Käenkukka

Lychnis flos-cuculi

Tunnista: Kesä–heinäkuussa kukkiva laji kasvaa 30–60-senttiseksi. Terälehdet syvään liuskaiset. Kukat muodostavat harsun viuhkon. Luonnonvarainen lähinnä Etelä-Suomessa, esiintyy paikoin Keski-Suomessa.

Kasvata: Kylvä keväällä kosteaan ruukkumultaan. Itää yleensä hyvin 1–4 viikossa. Viihtyy kosteassa tai märässä ravinteikkaassa savi- tai multamaassa, aurinkoisella tai varjoisalla paikalla. Sopii kosteille ja tuoreille tulva-, ranta-, perhos- ja lehtoniityille. Hyvä leikkokukka.

Puna-ailakki

Puna-ailakki

Silene dioica

Tunnista: 20–60-senttisen lajin varret ovat pehmeäkarvaisia, yläosastaan tummanpunaisia. Kukkii kesä–elokuussa, avoimella paikalla jo alkukesästä. Kukat muodostavat harsun huiskilon. Luonnonvarainen lähes koko maassa.

Kasvata: Kylvä siemenet keväällä kosteaan ruukkumultaan. Viihtyy kuivassa sekä kosteassa, ravinteikkaassa tai niukkaravinteisessa savi- tai multamaassa, aurinkoisella tai varjoisalla paikalla. Sopii kosteille ja tuoreille lehto-, metsä-, ranta- ja perhosniityille. Hyvä leikkokukka.

Keltakurjenmiekka

Keltakurjenmiekka

Iris pseudacorus

Tunnista: Kasvaa 60–120-senttiseksi, kukinta kesä– heinäkuussa. Kukat muodostavat viuhkon. Luonnonvarainen Etelä-Suomessa ja rannikkoseuduilla, myös Keski-Suomessa. Rauhoitettu entisten Oulun- ja Lapin läänien alueilla.

Kasvata: Istuta ostotaimista, anna kasvurauha. Jaa kasvusto, jos se leviää liikaa. Viihtyy kosteassa tai märässä ravinteikkaassa savi- tai multamaassa, jopa rantaliejussa, aurinkoisella tai varjoisalla paikalla. Sopii kosteille tulva-, ranta- ja lehtoniityille, tuoreille niityille sekä puutarhaan vesiaiheiden ääreen. Hyvä leikkokukka.

Rantakukka

Rantakukka

Lythrum salicaria

Tunnista: Pystykasvuinen, 40–120-senttinen laji kukkii heinä–elokuussa. Kukinto pitkä latvaterttu. Kapeat tai suikeat, karvaiset lehdet. Luonnonvarainen Etelä- ja Keski-Suomessa.

Kasvata: Siemenet vaativat kuukauden lämmin- ja kuukauden kylmäkäsittelyn. Kylvä ulos ruukkuun syksyllä. Älä peitä kylvöstä. Voit myös ostaa valmiita taimia. Viihtyy ravinteikkaassa savi- tai multamaassa, aurinkoisella tai varjoisalla paikalla. Sopii kosteille ja tuoreille ranta- ja perhosniityille sekä vesiaiheiden äärelle. Hyvä leikkokukka.

Lue lisää:

Kommentoi »