1. Valaisevat seinäpinnat
Maalaa seinä vaaleaksi tai valkoiseksi ja katso, pimeä väistyy! Vaalean seinäpinnan tilaa suurentavaa ja valaisevaa vaikutusta on hyödynnetty sisätilojen sisustuksessa jo kauan. Tehokeino toimii ulkonakin. Seinälle nostetut kasvit murtavat tasaisen pinnan yksitoikkoisuutta. Varjon kasvien viehätys piilee lehtimuotojen moninaisuudessa, sillä kukinta on usein vaatimaton. Köynnöskrassin voi istuttaa seinäamppeliin, josta sen rehevä lehdistö ryöppyää alas.
2. Valitse väriteema
Valkoisten kukkien ja kalusteiden sekä harmahtavan sinkin yhdistelmä valaisee pimeimmänkin nurkan. Etenkin pienessä tilassa liian voimakas värien ja muotojen vaihtelu luo levottomuutta.
3. Vesielementit
Veden solina tuo suloista tunnelmaa myös varjon puutarhaan. Pyöreäksi hiottu suihkulähdekivi luonnonkivien keskellä on yksinkertainen vesielementti, joka ei vie paljon tilaa. Pulppuavan veden takana, tuijan alla, pilkistelee valkovihreälehtinen keltapeippi. Se menestyy puiden ja pensaiden alustoilla ja leviää rönsyjen avulla tehokkaasti. Keltaiset kukat puhkeavat alkukesästä.
4. Värikkäät kasvit
Ahkeraliisat, verenpisarat ja begoniat tuovat väriä varjopaikkoihin. Ne arvostavat lämpöä ja tasaisia kosteusoloja. Kuningasbegonian punerva lehtisävy muodostuu valossa voimakkaammaksi kuin varjossa, mutta kasvi sietää hämyäkin hyvin. Lehtien väritys vaihtelee punaisen, ruskean ja vihreän eri sävyissä.
5. Varjossa viihtyvät köynnökset
Piippuköynnös on yksi parhaita varjon köynnöksiä. Sillä on suuret lehdet ja pienet kukinnot, jotka jäävät rehevän lehdistön peittoon. Piippuköynnöksen voi istuttaa pohjoisseinustalle, mutta se tarvitsee säleikön tai seipäitä tuekseen, sillä se kiipeää kiertymällä tukeensa. Muita hyviä varjon köynnöksiä ovat perennamainen, joka vuosi uudet versot kasvattava humala sekä valkoisena kukkiva köynnöshortensia. Jälkimmäinen on aluksi hidaskasvuinen, mutta muodostaa vuosien mittaan komean kasvuston. Myös villiviinit ja pienikukkaiset Atragene-ryhmän kärhöt kasvavat varjossa hyvin.
6. Huvimaja tuulensuojana
Huvimajassa tarkenee, vaikka varjon puutarha olisi muuten viileän tuntuinen. Oleskelupiha suunnitellaan yleensä etelän tai lännen puolelle, valoon ja aurinkoon. Joskus varjo on kuitenkin ainoa vaihtoehto. Se ei silti tarkoita, etteikö pihalla voisi viettää aikaa. On vain muokattava tila käyttöön sopivaksi. Huvimajan suuret ikkunat antavat tuulensuojaa ja mahdollistavat samalla maiseman ihailun. Majojen ja muiden kiinteiden rakenteiden rakennuslupaasiat kannattaa selvittää ajoissa.
7. Värien kontrastia
Kankaat ja tyynyt muuttavat varjon pation kutsuvaksi keitaaksi, joka on yhtä värikäs ja taianomainen kuin Tuhannen ja yhden yön tarinat. Taiten valitut kontrastivärit, kellansävyinen seinä ja sininen katos, tekevät tunnelmasta voimakkaan. Pleksikaton voi peittää kankaalla, joka jatkuu alas verhoten osan seinästä. Katoksellinen ulkotila on kullan arvoinen. Tyynyt ja pehmusteet säilyvät kuivina sateessakin. Varjon patiolla kannattaa satsata värikkäisiin ruukkuihin ja tuikkuihin. Valon kasvit jäävät varjossa hennommiksi eivätkä välttämättä kuki, mutta tuovat silti miellyttävää vehreyttä.
8. Liikkuvaa vettä
Veden peili voi olla salaperäisen tumma. Se heijastelee taivasta ja kasvillisuutta elävöittäen puutarhaa.
Veden solina rikastaa puutarhan äänimaisemaa ja houkuttelee sisiliskoja ja sammakoita. Purossa pumpun avulla kiertävä vesi pysyy kirkkaana juuri liikkeen ansiosta.
9. Varjoa sietävät pensaat
Vaalea- tai kirjavalehtinen pensas valaisee pimeän nurkkauksen ja näkyy kauas. Lehtipensaista varjoa sietävät parhaiten pensaskanukat, terttuselja, taikinamarja, pähkinäpensas, sinikuusama ja mahonia.
Punalehtiruusua ja idänvirpiangervoakin kannattaa kokeilla, joskin kukinta voi jäädä varjossa vaatimattomaksi.
10. Ainavihannat
Alppiruusut ja puistoatsaleat sopivat mitä parhaiten varjoisaan puutarhaan. Niiden kukinta tuo alkukesään väriä, ja ainavihannat lehdet ovat ryhdikkäitä talvellakin. Alppiruusujen alle kannattaa istuttaa matalia varjoperennoja, kuten kurjenpolvea, sinikukkaista kevätkaihonkukkaa tai keltakukkaista rönsyansikkaa. Luonnonkasveista hyviä varjon lajeja ovat oravanmarja, kielo ja ruohokanukka.
11. Varjoperennat
Kuunliljojen suvusta löytyy monia lajikkeita varjoon. Vihreälehtiset kuunliljat menestyvät synkimmässäkin varjossa, sillä niiden lehdet sisältävät paljon lehtivihreää. Myös lehdiltään valko- ja keltareunaiset ’Albomarginata’ ja ’Francee’ menestyvät yhtä hyvin kuin kokonaan vihreät. Vaalealehtiset lajikkeet istutetaan puolivarjoon.
12. Peittokasveja nurmikon tilalle
Minimoi nurmikko, sillä se ei jaksa kasvaa varjossa. Hyödynnä sen sijaan peittokasvien laajaa kirjoa. Pikkutalvion tummanvihreät lehdet muodostavat mattoa valkoisena kukkivien jaloangervojen juurella. Varjon puutarhan käytävillä saat luotua muotoja kasvillisuuden lomaan. Esimerkiksi värikkäät kivet tai hake luovat pirteää kontrastia vihreisiin kasveihin yhdistettynä. Talon seinustan syvimmässä varjopaikassa kasvavat marjakuuset ja kotkansiivet.
13. Kiehtovat asetelmat
Koristeet, patsaat ja muut sisustusesineet lisäävät puutarhan kiinnostavuutta. Erilaiset materiaalit muodostavat yllätyksellisiä asetelmia, kun yhdistelet niitä kasvien kanssa. Vastakohtaisuudet, kuten kova ja pehmeä, vain vahvistavat toisiaan. Yksinkertaiset betonipallot siellä täällä kasvien lomassa luovat vahvan rytmin. Saman esineen tai muodon toistuminen on aina tehokas keino jäntevöittää näkymää. Toisaalta pienessä tilassa yksikin katseenvangitsija riittää. Yksinkertaisimmillaan se voi olla hieno, työstämätön kivilohkare tai raparperinlehden avulla valettu laatta, jota kasvien vihreys kehystää. Linnut ilahtuvat laakeasta kylpypaikasta.
14. Valoa varjoon
Peili houkuttelee valon pimeäänkin nurkkaukseen. Se onkin erinomainen sisustuselementti puutarhassa. Peilin avulla voit luoda tilaa suurentavan vaikutelman. Parhaiten peili toimii juuri varjossa, sillä auringossa heijastus voi olla sekä silmiä häikäisevä että kasveja liikaa kuumentava.
Kuvastin on hyvä sitoa yhteen puutarhan tyylin kanssa, jotta vaikutelmasta tulee ehjä ja harmoninen. Pyöreä, jin & jang -kuviota jäljittelevä peili sopii itämaishenkiseen puutarhaan. Turvallisin ja säänkestävin peililasi on karkaistu ja riittävän paksu.
15. Heijastavat lasikalusteet
Lasipöytä tai -penkki heijastaa valoa miltei peilin tavoin. Lisäksi se tuo liikettä puutarhaan, kun taustalla ja yläpuolella tuulen mukana värisevät ja heiluvat lehdet kuvastuvat lasipinnalle. Ripusta puun oksille vielä siiman avulla lasikristallikoristeita tai pieniä peilinpaloja, jotka tuikahtelevat satumaisesti niihin osuvia pieniäkin valonsäteitä.