Kissankäpälä, ketoneilikka ja muut kuivan kedon parhaat lajit
Piha ja puutarha
Kissankäpälä, ketoneilikka ja muut kuivan kedon parhaat lajit
Kuiva niitty eli keto on erityislaatuinen kasvupaikka. Kedon kasvit ovat melko matalia ja ne ovat sopeutuneet hiekkaiseen maaperään.
Kissankäpälä

Kissankäpälä

Tunnista: Monivuotinen laji, korkeus 5–30 senttiä. Kukkii kesä–heinäkuussa, hedekukat valkoiset, emikukat vaaleanpunaiset. Varsi ja lehdet valkokarvaiset, hopeanvihreät. Luonnonvarainen koko maassa, ei kovin yleinen.

Kasvata: Siemenet vaativat kuukauden lämmin- ja kuukauden kylmäkäsittelyn. Kylvä ulos syksyllä, niin siemen saa käsittelyt luonnostaan. Ostosiemenet saattavat olla valmiiksi käsiteltyjä. Viihtyy hiekkamaassa, kuivassa, aurinkoisessa ja paahteisessa paikassa. Sopii kallioja kattokedoille sekä kivikkoryhmiin. Ei pärjää kilpailussa muiden lajien kanssa.

Jänönapila

Jänönapila

Tunnista: Yksivuotinen laji, korkeus 10–30 senttiä. Kukinta kesä–heinäkuussa. Muodostaa kasvustoja. Luonnonvarainen lähinnä Etelä- ja Länsi-Suomessa. Muinoin käytetty rohdoskasvina.

Kasvata: Kylvä siemenet keväällä avomaalle ja peitä kevyesti. Viihtyy kuivassa tai puolikuivassa, keski- tai niukkaravinteisessa hiekkamaassa aurinkoisessa tai puolivarjoisassa paikassa. Sopii kalliokedoille, kivikkoryhmiin ja perhosniitylle.

Kissankello

Kissankello

Tunnista: Monivuotinen, korkeus 10–60 senttiä. Kukinta kesä–syyskuussa. Kukka aluksi pysty, myöhemmin nuokkuva. Kasvusto muodostaa mättään. Luonnonvarainen lähes koko maassa.

Kasvata: Vaatii 6 viikon kylmäkäsittelyn. Kylvä syksyllä maan pintaan peittämättä. Viihtyy erittäin kuivassa tai tuoreessa, keski- tai niukkaravinteisessa hiekka- tai multamaassa aurinkoisella, jopa paahteisella, tai puolivarjoisella paikalla. Sopii niityille, kallio- ja kattokedoille sekä kivikkoryhmään. Ei pärjää kilpailussa muiden lajien kanssa.

Ketoneilikka

Ketoneilikka

Tunnista: Monivuotinen, korkeus 10–30 senttiä. Kukinta kesä– elokuussa. Luonnonvarainen Etelä-Suomessa, ei kovin yleinen.

Kasvata: Kylvä suoraan kasvupaikalle keväällä. Peitä kevyesti. Saattaa kukkia jo loppukesällä. Viihtyy kuivassa ja aurinkoisessa, jopa paahteisessa paikassa, keski- tai niukkaravinteisessa, hiekka-, savi- tai multamaassa. Sopii maanpeitekasviksi kivisiin mäenrinteisiin, rinne- ja perhosniityille, kattokedolle sekä kivikkoryhmään. Huono kilpailija, mutta pärjää kuivassa. Sopii kissankellon ja keltamataran seuraan.

Laukkaneilikka

Laukkaneilikka

Tunnista: Monivuotinen, korkeus 20–40 senttiä, miedosti tuoksuva kukinta kesä–elokuussa. Kasvaa hyvin harvinaisena luonnonvaraisena kasvina yksittäisillä paikoilla maamme rannikkoalueilla. Rauhoitettu koko maassa.

Kasvata: Siemen vaatii noin kuukauden lämmin- ja kuukauden kylmäkäsittelyn. Kylvä syksyllä ulos ruukkuun mullan pinnalle. Siemenet saavat näin luonnostaan lämpötilakäsittelyt. Ostosiemenet saattavat olla valmiiksi käsiteltyjä. Viihtyy aurinkoisella paikalla, niukkaravinteisessa ja kevyessä hiekkamaassa. Sopii kivikkoryhmään ja muiden ketokasvien seuraan.

Päivännouto

Päivännouto

Tunnista: Monivuotinen, korkeus 10–20 senttiä, talvenvihreä puolivarpu. Kukinta kesä–heinäkuussa. Hyvin harvinainen luonnonvarainen kasvi, kasvaa yksittäisillä paikoilla Etelä-Suomessa, eniten Ahvenanmaalla. Rauhoitettu koko maassa.

Kasvata: Kylvä ulos ruukkuun syksyllä. Viihtyy aurinkoisella paikalla kuivahkossa, aurinkoisessa, niukkaravinteisessa ja kalkkipitoisessa hiekkamaassa. Sopii maanpeitekasviksi esimerkiksi kuivaan rinteeseen tai kivikkoon.

Lue lisää:

Kommentoi »