Mehiläisiä ja perhosia houkuttelevat kukat – tässä 6 kasvia, joita pölyttäjät suorastaan rakastavat!
Piha ja puutarha
Mehiläisiä ja perhosia houkuttelevat kukat – tässä 6 kasvia, joita pölyttäjät suorastaan rakastavat!
Mehiläisiä ja perhosia houkuttelevat kukat ovat usein kauniin värisiä ja tuoksuvat taivaallisilta! Valitse puutarhaasi mäkimeirami, mirrinminttu tai muita hyönteisten suosikkilajeja, niin pölyttäjät viihtyvät pihassasi.

Mehiläisiä ja perhosia houkuttelevat kukat:

Sädepäivänhattu

Tuntomerkit: 50–100-senttinen perenna, jonka jäykät kukkavarret haarautuvat latvasta. Mykerökukkien laitakukat ovat oranssinkeltaiset ja kehräkukat tummanruskeat. Juurakko kasvaa leveyttä reunoistaan.

Kukinta-aika: Elo–lokakuu.

Kasvupaikka: Aurinkoinen paikka, hyvin ojitettu maa. Ei kestä talvimärkyyttä. Soveltuu perennaryhmiin.

Hoito: Kastele kuivina kausina. Jaa kasvusto 3–4 vuoden välein, koska perenna harvenee vähitellen keskeltä. Istuta, jaa ja poista vanhat varret keväällä. Vähälumisina talvina peitä havuilla. Ei yleensä vaadi tuentaa.

Mirrinminttu

Tuntomerkit: Pensasmainen perenna kasvaa 20–80-senttiseksi. Leviää mätäsmäisesti. Huulimaiset kukat pienissä tertuissa. Lehdet kolmionmuotoiset, pyöreän sahalaitaiset ja harmaanvihreät. Koko kasvi tuoksuu voimakkaalle.

Kukinta-aika: Touko–lokakuu.

Kasvupaikka: Aurinkoinen paikka, kuivahko ja kuohkea maa, mielellään hiekkapitoinen. Sopii reunakasviksi perenna- ja kivikkoryhmiin. Kykenee tukahduttamaan rikkaruohoja. Ei kestä märkyyttä talvella.

Hoito: Leikkaa kuihtuneet kukinnot, niin kasvi kukkii pidempään. Leikkaa syksyllä kukkineet vanat seuraavana keväänä. Lisää jakamalla keväällä.'

Idänsinililja

Tuntomerkit: Sipulikasvi, joka kasvaa 10–15-senttiseksi. Kellomaisen tähtimuotoiset kukat kasvavat vanassa harvoissa tertuissa. Muodostaa mattomaisen kasvuston.

Kukinta-aika: Huhti–toukokuu.

Kasvupaikka: Aurinkoinen tai puolivarjoisa, keväällä valoisa ja lämmin. Sopii monenlaiseen puutarhamaahan, mutta viihtyy erityisesti multavassa, kuivahkossa maassa. Nurmelle, perennaryhmien reunoille sekä puiden ja pensaiden alle.

Hoito: Istuta idänsinililja syksyllä 5–8 sentin syvyyteen. Haravoi sille syksyllä lehdet talvisuojaksi. Levitä eloperäistä lannoitetta, kun lehdet ilmestyvät. Lisääntyy sivusipuleista ja kylväytymällä.

Syysasteri

Tuntomerkit: Pystykasvuinen, 80–150-senttinen perenna. Siniliilat, valkoiset tai eri vaalean- ja ruusunpunaiset mykerökukinnot.

Kukinta-aika: Heinä–lokakuu.

Kasvupaikka: Aurinkoinen paikka, tuore tai kostea, runsasravinteinen ja multava, savipitoinen maa. Viihtyy lämpimällä seinustalla.

Hoito: Kaipaa usein tuentaa tai tuulensuojaa. Kasvupaikan on hyvä olla suojassa yöhalloilta. Härmä saattaa iskeytyä liian kuivassa maassa. Poista härmäiset varret ja polta ne. Lannoita keväisin, mutta vältä liian typpipitoisia lannoitteita, koska ne lisäävät härmän vaaraa.

Punahattu

Tuntomerkit: 70–100-senttinen, haarova perenna. Suuret yksittäiset kukkamykeröt ovat purppuranpunaiset, punaisen eri sävyiset tai valkoiset. Koko kasvi on karkeakarvainen.

Kukinta-aika: Heinä–syyskuu.

Kasvupaikka: Aurinkoinen ja lämmin paikka, tuore hiekka- ja kalkkipitoinen, runsasravinteinen maa. Ei viihdy jäykässä, kosteassa maassa. Sopii perennaryhmiin.

Hoito: Istuta keväällä. Suojaa etanoilta ja vähälumisina talvina havuilla. Vaatii hyvin ojitetun maan tai istutuksen harjuun. Saattaa vaatia tuentaa. Lyhytikäinen, jaa keväällä 3–5 vuoden välein. Siementaimien kukat ovat yleensä vaaleanpunaiset.

Mäkimeirami

Tuntomerkit: 20–70 sentin korkuinen pensasmainen perenna. Huulimaiset kukat ovat ruusunpunaiset tai valkoiset. Karvaiset lehdet. Koko kasvi tuoksuu voimakkaalle.

Kukinta-aika: Heinä–syyskuu.

Kasvupaikka: Aurinkoinen paikka, kalkkipitoinen, hyvin ojitettu maa. Luonnonvarainen maamme lounaisosien kalkkiperäisillä mailla. Sopii perennaryhmiin ja kasvimaalle. Saattaa levitä voimakkaasti.

Hoito: Kitke rikkaruohot ympäriltä, kun taimet ovat pieniä, vanhemmiten kasvi tukehduttaa kilpailijat. Leikkaa keväällä noin 15 sentin korkuiseksi ja lisää kompostimultaa. Älä leikkaa satoa syyskuun puolivälin jälkeen. Lehtien aromi on parhaimmillaan ennen kukintaa.

2 kommenttia