Jouluruokien valmistelut ajoittuvat aina joulun viimeisille päiville. Runsaan perinnepöydän kokoaminen vaatii siis suunnittelua ja hyvää aikatauluttamista.
Maalaispatee on juhlapöydän ranskalaisklassikko
Parhaiten jouluruoista säilyy maalaispatee, jonka voi valmistaa 3–4 päivää ennen aattoa. Säilytä patee tiiviisti paketoituna ja riittävän kylmässä (+4-asteisessa) jääkaapissa.
Joulun kalaherkut
Kalatiskillä asiointiin kannattaa varata aikaa, sillä tuoreet kalat ja etenkin tuore mäti eivät säily kovin pitkään ja ostajia riittää jouluaattoa edeltävinä päivinä. Graavilohi vaatii suolautuakseen 1–2 päivää, siialle riittää vuorokausi. Valkosipulisilakat marinoituvat herkullisiksi 1–2 vuorokaudessa.
Pyöräytä vaikkapa suussa sulavat siikatartar tai mätileivät tai kurkkaa tästä jutusta uusia ideoita joulukaloihin. Myös lohimoussemme on monen lukijan suosikki.
Sienisalaattiin tulee himo
Sienisalaatin valmistus kannattaa aloittaa viimeistään jouluateriaa edeltävänä päivänä, jotta ylimääräinen suola ehtii liueta riittävästi ja salaatti maustua tasaisesti. Lisää jouluisia salaatti-ideoita löydät täältä.
Rosolli ja laatikot
Päivää ennen kannattaa valmistella myös vanhat suosikit rosolli ja lanttulaatikko, imelletty perunalaatikko sekä porkkanalaatikko. Laatikoiden kypsennyksen voi jättää h-hetkeen.
Pöydän kruunaa perinteinen joulukinkku
Joulukinkun mahdolliseen sulattamiseen ja lämpenemiseen huoneenlämmössä on hyvä varata riittävästi aikaa. Kinkku pysyy mehevimpänä, kun se laitetaan uuniin hyvin lämmenneenä (+10-asteisena) ja kypsennetään miedossa lämmössä. Lue tarkemmat ja selkeät ohjeet joulukinkun valmistamiseen täältä.
Kinkun kaveriksi sopii tietenkin sinappi. Konjakkisinappi valmistuu tällä perinteisellä, hyvällä ohjeella.
Säilytä kaikki jouluruoat viileässä – mieluiten jääkaapissa tai ulkona hyvin suojattuna esimerkiksi kylmälaukussa.
Uudet ideat joulupöytään
Jos kaipaat perinteisten jouluruokien rinnalle jotain uutta, kurkkaa tästä jutusta uusia ideoita. Miltä kuulostaisi hölskyrosolli, lanttuviipalelaatikko tai kaljalohi? Vai sittenkin makeaa pöytään Kinuskikissan marmeladikuulakakun muodossa?