Kotivinkki

Perinteiset jouluruoat

Perinteiset jouluruoat
Joulu ei tule ilman perinteisiä  jouluruokia. Kanna joulupöytään kinkku, laatikot ja rosolli!
Julkaistu: 18.10.2010

Jouluruokien valmistelut ajoittuvat aina joulun viimeisille päiville. Runsaan perinnepöydän kokoaminen vaatii siis suunnittelua ja hyvää aikatauluttamista.

Maalaispatee

Parhaiten jouluruoista säilyy maalaispatee, jonka voi valmistaa 3–4 päivää ennen aattoa. Säilytä patee tiiviisti paketoituna ja riittävän kylmässä (+4-asteisessa) jääkaapissa.

Joulun kalaherkut

Kalatiskillä asiointiin kannattaa varata aikaa, sillä tuoreet kalat ja etenkin tuore mäti eivät säily kovin pitkään ja ostajia riittää jouluaattoa edeltävinä päivinä. Graavilohi vaatii suolautuakseen 1–2 päivää, siialle riittää vuorokausi. Valkosipulisilakat marinoituvat herkullisiksi 1–2 vuorokaudessa.

Pyöräytä vaikkapa suussa sulavat siikatartar, mätileivät tai savukalatartar tai kurkkaa muut joulun kalareseptit!

Sienisalaatti

Sienisalaatin valmistus kannattaa aloittaa viimeistään jouluateriaa edeltävänä päivänä, jotta ylimääräinen suola ehtii liueta riittävästi ja salaatti maustua tasaisesti.

Rosolli ja laatikot

Päivää ennen kannattaa valmistella myös vanhat suosikit rosolli ja lanttulaatikko, imelletty perunalaatikko sekä porkkanalaatikko. Laatikoiden kypsennyksen voi jättää h-hetkeen.

Perinteinen joulukinkku

Joulukinkun mahdolliseen sulattamiseen ja lämpenemiseen huoneenlämmössä on hyvä varata riittävästi aikaa. Kinkku pysyy mehevimpänä, kun se laitetaan uuniin hyvin lämmenneenä (+10-asteisena) ja kypsennetään miedossa lämmössä.

Säilytä kaikki jouluruoat viileässä – mieluiten jääkaapissa tai ulkona hyvin suojattuna esimerkiksi kylmälaukussa.

Uudet ideat joulupöytään

Jos kaipaat perinteisten jouluruokien rinnalle jotain uutta, kurkkaa joulupöydän uudet ideat!

Kommentoi »