Rosolli, kinkku, laatikot... näillä perinteisillä ohjeilla syntyy täydellinen joulu!
Ruoka
Rosolli, kinkku, laatikot... näillä perinteisillä ohjeilla syntyy täydellinen joulu!
Oletko niitä ihmisiä, joille joulu ei tule ilman perinteisiä jouluruokia? On aika alkaa valmistella suurta juhlaa. Kokosimme ohjeet, joilla onnistut.
Julkaistu 17.12.2020
Meillä kotona

Jouluruokien valmistelut ajoittuvat aina joulun viimeisille päiville. Runsaan perinnepöydän kokoaminen vaatii siis suunnittelua ja hyvää aikatauluttamista.

Maalaispatee on juhlapöydän ranskalaisklassikko

Parhaiten jouluruoista säilyy maalaispatee, jonka voi valmistaa 3–4 päivää ennen aattoa. Säilytä patee tiiviisti paketoituna ja riittävän kylmässä (+4-asteisessa) jääkaapissa.

Joulun kalaherkut

Kalatiskillä asiointiin kannattaa varata aikaa, sillä tuoreet kalat ja etenkin tuore mäti eivät säily kovin pitkään ja ostajia riittää jouluaattoa edeltävinä päivinä. Graavilohi vaatii suolautuakseen 1–2 päivää, siialle riittää vuorokausi. Valkosipulisilakat marinoituvat herkullisiksi 1–2 vuorokaudessa.

Graavisiika kruunataan täydelliseksi roseepippurilla.

Pyöräytä vaikkapa suussa sulavat siikatartar tai mätileivät tai kurkkaa tästä jutusta uusia ideoita joulukaloihin. Myös lohimoussemme on monen lukijan suosikki.

Sienisalaattiin tulee himo

Sienisalaatin valmistus kannattaa aloittaa viimeistään jouluateriaa edeltävänä päivänä, jotta ylimääräinen suola ehtii liueta riittävästi ja salaatti maustua tasaisesti. Lisää jouluisia salaatti-ideoita löydät täältä.

Rosolli ja laatikot

Päivää ennen kannattaa valmistella myös vanhat suosikit rosolli ja lanttulaatikko, imelletty perunalaatikko sekä porkkanalaatikko. Laatikoiden kypsennyksen voi jättää h-hetkeen.

Perinteinen rosolli saa kaverikseen kuohukermasta valmistetun kastikkeen.
Lanttulaatikko valmistetaan soseutetuista lantuista, kermasta, kananmunista ja siirapista.

Pöydän kruunaa perinteinen joulukinkku

Joulukinkun mahdolliseen sulattamiseen ja lämpenemiseen huoneenlämmössä on hyvä varata riittävästi aikaa. Kinkku pysyy mehevimpänä, kun se laitetaan uuniin hyvin lämmenneenä (+10-asteisena) ja kypsennetään miedossa lämmössä. Lue tarkemmat ja selkeät ohjeet joulukinkun valmistamiseen täältä.

Tämä kinkku on kuorrutettu saksanpähkinöillä. Kuorrutteen pohjana on omenamehusta ja fariinisokerista keitetty siirappimainen liemi, joka tuo suolaisen kinkun rinnalle häivähdyksen makeutta. Nappaa saksanpähkinäkuorrutetun kinkun ohje täältä.

Säilytä kaikki jouluruoat viileässä – mieluiten jääkaapissa tai ulkona hyvin suojattuna esimerkiksi kylmälaukussa.

Uudet ideat joulupöytään

Jos kaipaat perinteisten jouluruokien rinnalle jotain uutta, kurkkaa tästä jutusta uusia ideoita. Miltä kuulostaisi hölskyrosolli, lanttuviipalelaatikko tai kaljalohi? Vai sittenkin makeaa pöytään Kinuskikissan marmeladikuulakakun muodossa?

Kommentoi »