


Imelletty perunalaatikko
7 h 25 min
{
Aktiivinen 25 min
Passiivinen 7 h 0 min
Imelletty perunalaatikko valmistetaan jauhoisista perunoista, jotka imellytetään lieden kulmalla makoisiksi. Perinteiseen tapaan tehty imelletty perunalaatikko on täydellinen lisäke joulupöytään ja suosikki vuodesta toiseen!
Reseptin ainekset
10 annosta
Imelletty perunalaatikko
2 kg
perunaa
4 rkl
vehnäjauhoja
7 dl
täysmaitoa
25 g
voita
2 tl
suolaa
Pinnalle
3 rkl
voita
Imelletty perunalaatikko – ohje:
- Keitä perunat kuorineen kypsiksi.
- Kuori kuumat perunat ja soseuta ne. Sekoita perunasoseen joukkoon 1 ruokalusikallinen jauhoja ja anna seoksen imeltyä lämpimässä (noin 50–60 asteessa) vähintään 1 tunti.
- Sekoita joukkoon loput jauhot. Jatka imeltämistä vielä 3–4 tuntia.
- Lisää kiehautettu maito, voi ja suola. Sekoita seos tasaiseksi. Kaada ainekset suureen uunivuokaan.
- Paista imellettyä perunalaatikkoa 150-asteisessa uunissa 2–3 tuntia.
- Tarjoa imelletty perunalaatikko joulupöydässä.
Imelletty perunalaatikko – näillä vinkeillä onnistut!
- Imellettyyn perunalaatikkoon kannattaa valita jauhoinen perunalajike, esimerkiksi Puikula, Pito tai Velox. Jauhoisissa perunoissa on enemmän tärkkelystä. Mitä enemmän perunassa on tärkkelystä, sitä enemmän saadaan glukoosia ja sitä makeampi perunalaatikosta tulee. Tärkkelystä muodostuu perunaan varastoinnin aikana, ja siksi uusista potuista ei voi tehdä imellettyä perunalaatikkoa.
- Suosi keskikokoisia perunoita. Pienet ovat työläitä kuoria kuumana, isot taas hajoavat keitinveteen ennen kuin ovat sisältä kypsiä.
- Keitä perunat kuorineen suolattomassa vedessä. Survo perunat kuumina heti kuorimisen jälkeen, jotta niistä ei tule liisteriä. Kuumassa perunassa soluseinät ovat vielä joustavia ja säilyvät ehjänä survottaessa. Jäähtyneessä perunassa elastisuus vähenee, soluseinämät rikkoutuvat helposti ja kypsennyksen aikana muodostunut tärkkelysliisteri pääsee ulos. Sama tapahtuu jos soseutat potut kuumana sauvasekoittimella, sillä liian terävä terä rikkoo soluseinät ja tärkkelysliisteri pursuaa soluista ulos.
- Jos survoksesta tulee liian kuivaa, lisää hieman kuumaa keitinvettä. Jos haluat silkinsileää perunalaatikkoa, soseuta perunat sähkövatkaimen pienimmällä teholla.
- Lisää vehnäjauhot vasta, kun sose on hieman jäähtynyt. Näin jauhot eivät ala kypsyä ja amylaasientsyymi tuhoudu. Vehnäjauhot voi lisätä kerralla tai parissa osassa.
Perunalaatikon imeltyminen onnistuu varmimmin uunissa
- Kun imellät perunalaatikon lieden kulman sijaan uunissa, on lämpötilan säätely helpompaa. 50–60 astetta on sopiva lämpötila. Vehnäjauhojen amylaasi-entsyymi toimii noin 50 asteessa ja alkaa tuhoutua noin 65 asteessa. Tätä korkeammassa lämmössä imeltyminen heikkenee ja lakkaa vähitellen. Imellettäessä tärkkelys hajoaa sokereiksi. Kun tärkkelys hajoaa, perunalaatikko makeutuu ja sen rakenne löystyy.
- Imellä perunalaatikkoa 3–4 tuntia. Jos se ei tuo haluamaasi makeutta, lisää tilkka siirappia tai jatka imeltämistä pari tuntia. Imeltynyt seos näyttää liukkaalta ja vetiseltä. Seosta pitää aina välillä myös maistella. Imeltyminen ei saa jatkua liian kauan, koska silloin tärkkelys pilkkoutuu liian pitkälle ja laatikosta tulee makeaa ja löysää velliä.
- Mausta laatikko imeltämisen jälkeen. Löysennä sose maidolla niin, että saat löysähkön puuron. Lisää maito perunasoseeseen kiehautettuna, se vähentää kuohumista. Paista laatikkoa 150 asteen lämmössä 2–3 tuntia, kunnes laatikko saa kauniin paistopinnan. Imellettyä perunalaatikkoa paistettaessa siihen muodostuu runsaasti ruskeita ja aromikkaita yhdisteitä.
Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat