Kotivinkki

Kinkun paisto

Kinkun paisto

Nosta kinkku ajoissa huoneenlämpöön ennen paistamista ja muista, että mitä miedommassa lämpötilassa paistat, sitä mehukkaampi kinkusta tulee. Seuraavilla ohjeilla kinkun paisto onnistuu varmasti.
Teksti Kotivinkki
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto
Mainos

Lähde näistä liikkeelle

Jos ostat pakastekinkun, hanki se ajoissa, sillä joulukinkun sulatus kestää jopa 4–5 päivää.

Sulana tai tuoreena myytävä kinkku on paistovalmis lähes heti.

Jos mietit, mitä eroa kinkuilla on, kurkkaa artikkelimme Valitse oikea joulukinkku.

Varaa joulukinkkua 150–200 g / henkilö 

Sitten itse asiaan 

1 joulukinkku

tilkka vettä

Kinkun paisto onnistuu näin

1. Nosta kinkku hyvissä ajoin huoneenlämpöön, iso kinkku jopa 6 tuntia ennen paistamista, pienempi 2–3 tuntia ennen. Kinkun sisälämpötilan on hyvä olla noin +10 astetta ennen paistamista.

2. Laita kinkku nahkapuoli ylöspäin uunipannulle. Kaada pannulle vettä niin, että pannun pohja peittyy vedellä kokonaan. Voit paistaa kinkun myös paistopussissa. Katso ohje pakkauksesta.

3. Laita uuni lämpenemään 100–125 asteeseen. Mitä miedommassa lämmössä kinkku kypsyy, sitä mehukkaampi on lopputulos.

4. Työnnä paistomittari kinkun paksuimpaan kohtaan niin, ettei se kosketa luuta.

5. Laita kinkku uunin alatasolle niin, että lihaisin osa on uunin perällä. Kinkun paistoaika on noin 1 ½ tuntia ensimmäistä kiloa kohti ja sen jälkeen noin 1 tunti/kilo. Kinkun lämpötila ennen paistoa, uunin lämpötila ja kinkun muoto vaikuttavat paistoaikaan.

6. Kinkku on mehevä, kun sen sisälämpötila on 72–75 astetta. Täysin kypsän kinkun sisälämpötila on noin 82 astetta.

7. Anna kinkun levähtää 10–20 minuuttia, kun olet ottanut sen uunista. Poista nahka ja halutessasi sen alla oleva rasva, kun kinkku on vielä lämmin. Kaada paistoliemi uunipannulta talteen kulhoon ja jäähdytä. Jäähtyneen liemen pinnalle jähmettyy rasvakerros, joka on helppo poistaa.

Kuvan kinkulla on ruiskuorrutus

Näitä tarvitset

2 rkl sinappijauhetta

4 rkl sokeria

kuumaa vettä

2–3 palaa ruisleipää (esim. Ruispalaa tai Reissumiestä)

Tee näin

1. Yhdistä sinappijauhe ja sokeri. Lisää kuumaa vettä tilkka kerrallaan, kunnes seos on ”laiskasti juoksevaa”. Aja leipä hienoksi muruksi monitoimikoneessa. Sivele kinkku sinappiseoksella ja ripottele päälle leipämurusia. Paahda kuorrutetun kinkun pintaa 225–250-asteisessa uunissa 10–15 minuuttia, kunnes pinta on paahtuneen täplikäs ja ruisleivänmurut rapeita.

2. Leikkaa kinkku tarjolle. Säilytä joulukinkku jääkaapissa tai ulkona viileässä hyvin suojattuna.

Kinkun paisto pussissa

Tässä vinkkejä, jos haluat paistaa kinkun paistopussissa.

Miksi pussissa?

Kinkkua paistettaessa uuniin muodostuu paljon vesihöyryä. Uuni pysyy siistinä ja kinkusta irtoava maukas liemi saadaan helposti talteen, kun kinkku paistetaan suuressa paistopussissa.  

Näin sujuu kinkun paisto pussissa

1. Lämmitä uuni 125 asteeseen (kiertoilmatoiminnolla riittää 100 astetta). Kuivaa joulukinkku ja jätä mahdollinen verkko kinkun ympärille.

2. Laita kinkku paistopussiin rasvapuoli ylöspäin. Nosta kinkku korkealaitaiselle uunipellille. Sulje pussi ja työnnä paistomittari kinkkuun pussin läpi niin, että mittarin kärki on keskellä kinkkua. Jos kinkussa on luu, älä paina mittaria kiinni luuhun.

3. Työnnä uunipelti uuniin niin, että kinkku paistuu uunin keskellä. Kaada uunipellille vielä vähän vettä, jotta pussista mahdollisesti valuva neste ei pala peltiin kiinni.

4. Paista kinkkua uunissa noin 1,5 tuntia per kilo. 

Lisää joulukinkusta

Katso myös parhaat kastikkeet artikkelista Joulukinkun kastike ja lisää kuorrutusvaihtoehtoja: Joulukinkun kuorrutus x 3.  Jos haluat joulupöytään kinkulle kilpailijan, kurkkaa myös Joulukinkun haastajat.

Julkaistu: 31.10.2014
Katso myös nämä