Kinkun paisto vaihe vaiheelta – näillä ohjeilla paistat elämäsi mehevimmän joulukinkun!
Ruoka
Kinkun paisto vaihe vaiheelta – näillä ohjeilla paistat elämäsi mehevimmän joulukinkun!
Kinkun paisto onnistuu helposti, kun nostat kinkun ajoissa huoneenlämpöön ja muistat, että mitä miedommassa lämpötilassa paistat kinkun, sitä mehukkaampi siitä tulee. Katso ohjeet kinkun paistoon, niin onnistut varmasti.
28.11.2018
 |
Maku

Kinkun paisto onnistuu näin

1. Nosta kinkku pakkauksessaan hyvissä ajoin huoneenlämpöön: iso kinkku jopa 6 tuntia ennen paistamista, pienempi 2–3 tuntia ennen. Kinkun sisälämpötilan on hyvä olla noin +10 astetta ennen paistamista.

2. Poista muovipakkaus kinkun päältä. Kuivaa kinkun pinta talouspaperilla. Nosta kinkku ritilälle uunipannun päälle nahkapuoli ylöspäin. Lisää pannulle pari desiä vettä, jotta tippuva rasva ei kuivu kiinni pannuun.

Työnnä lihalämpömittari kinkun paksuimpaan kohtaan niin, että sen kärki tulee mahdollisimman keskelle. Mittarin kärki ei saa koskettaa luuta. Paista kinkkua 125 asteessa, kunnes mittari osoittaa 75–80 astetta. Kinkku on mehevä, kun sen sisälämpötila on 75 astetta. Täysin kypsän kinkun sisälämpötila on 82 astetta.

Aikaa kinkun paistoon kuluu 60–80 minuuttia kiloa kohden. Aika vaihtelee kinkun koon, muodon ja alkulämpötilan mukaan. Mitä miedommassa lämmössä kinkku kypsyy, sitä mehukkaampi on lopputulos.

Vinkki!

Lihalämpömittarin toimivuus kannattaa tarkistaa ennen käyttöä. Upota mittarin kärki kiehuvaan veteen. Kunnossa oleva mittari näyttää tuolloin 100 astetta.

3. Anna kinkun jäähtyä paiston jälkeen ja poista mahdollinen verkko kinkun päältä. Irrota kamara varovasti, niin ettei lihaa repeydy mukana.

4. Poista halutessasi myös kamaran alla olevaa rasvaa. Pieni rasvakerros tekee pinnasta rapeamman.

Näin teet kinkulle perinteisen kuorrutuksen

1. Sekoita 1 keltuainen, 1 rkl perunajauhoja ja 1 dl väkevää sinappia. Sivele kinkun pinta seoksella.

2. Siivilöi kinkun pinnalle puoli desiä korppujauhoja.

3. Pistele kinkun pintaan kokonaisia neilikoita. Kuorruta kinkkua 250-asteisessa uunissa 10–15 minuuttia, kunnes kinkun kuorrutus saa kauniin värin.

Kinkun paisto pussissa

Kinkkua paistettaessa uuniin muodostuu paljon vesihöyryä. Kun paistat kinkun suuressa paistopussissa, uuni pysyy siistinä ja kinkusta irtoava maukas liemi saadaan helposti talteen.

Laita kinkku paistopussiin rasvapuoli ylöspäin. Nosta kinkku korkealaitaiselle uunipellille. Sulje pussi ja työnnä paistomittari kinkkuun pussin läpi niin, että mittarin kärki on keskellä kinkkua. Jos kinkussa on luu, älä paina mittaria kiinni luuhun.

Työnnä uunipelti uuniin niin, että kinkku paistuu uunin keskellä. Kaada uunipellille vielä vähän vettä, jotta pussista mahdollisesti valuva neste ei pala peltiin kiinni. Paista kinkkua uunissa noin tunti per kilo. 

Kommentoi »