Maku

Paras britakakku – 4 vinkkiä, joilla herkkusuiden ikisuosikki onnistuu varmasti

Paras britakakku – 4 vinkkiä, joilla herkkusuiden ikisuosikki onnistuu varmasti
Paras britakakku perustuu rapeaan marenkipintaan ja pehmeään marjatäytteeseen, joka lisätään vasta juuri ennen tarjoilua. Kurkkaa vinkkimme ja ihanat muunnelmat britan perusohjeeseen!
Julkaistu: 23.6.2022

Paras britakakku – 4 vinkkiä onnistumiseen

1. Panosta pohjaan

Nosta voi, munat ja maito huoneenlämpöön tunti pari ennen leipomista. Käytä aina leivonnassa samanlämpöisiä raaka-aineita. Munat vaahtoutuvat paremmin lämpöisinä kuin kylminä.

Jos haluat uutta twistiä pohjaan, lisää ripaus vaniljasokeria, inkivääriä, kanelia tai kookoshiutaleita. Suklaisen pohjan saat vaihtamalla osan vehnäjauhoista kaakaojauheeseen.

2. Vaihtele täytteitä

Perinteisesti britakakku täytetään kermavaahdolla ja tuoreilla vadelmilla tai mansikoilla. Halutessasi voit maustaa kermavaahdon vaniljasokerilla.

Kokeile vadelmien ja mansikoiden sijaan vaihteeksi esimerkiksi puolukoita, lakkoja, mustikoita, kirsikoita tai passionhedelmää. Täytteenä ihastuttavat myös sitruunatahna ja sokerissa ja mausteissa pyöritetyt raparperinpalat. Kermavaahdon tilalle sopivat rahka-kermaseos, jäätelö, paksu jogurtti, vaahdotettu vaniljakastike tai kookoskerma.

3. Kokeile uutta

Britakakun marenkipinnalle on totuttu ripottelemaan mantelilastuja tai -rouhetta, mutta kakkupohjan voi hyvin tehdä myös ilman pinnan niitä. Kivaa rouskuvaa rapeutta saat myös erilaisista pähkinärouheista, pähkinäsekoituksista tai pistaaseista.

4. Tarjoa rapeana

Britakakun pohjan voi hyvin leipoa edellisenä päivänä, mutta täytä ja koristele kakku vasta juuri ennen tarjoilua. Tällöin marenkipinta pysyy rapeana.

Voit myös leikata levyn vaihteeksi neliöiksi ja täyttää britan valmiiksi leivoksiksi. Tai jos tiedossa on isot juhlat, tee kaksi pohjaa ja täytä ne yhdeksi isoksi kakuksi.

Perinteinen brita ja 10 muuta reseptiä

Britakakku perinteiseen tapaan

Rapea marenki ja maukkaista marjoista valmistettu täyte ovat perinteisen britakakun kulmakiviä. Katso täältä britakakun ohje, joka on takuulla menestys!

Gluteeniton britakakku marjoilla ja kerma-rahkatäytteellä

Kun korvaat vehnäjauhot perunajauhoilla ja mantelijauheella, sopii brita myös gluteenitonta ruokavaliota noudattaville herkuttelijoille. Täytä gluteeniton britakakku kerma-rahkatäytteellä ja kotimaisilla marjoilla ja lisää koristeeksi tomusokeria.

Mansikkabritakakku Sanna Stellanin tapaan

Mansikkabritakakku valmistuu näyttelijä Sanna Stellanin luottoreseptillä. Kakku saa kesäjuhliin sopivan ilmeen mansikkaviipaleista ja syötävistä kukista.

Maidoton britakakku lakka-kookostäytteellä

Valitse kookos-lakkabritan pohjaan maidoton margariini ja kookoskerma. Herkullinen täyte valmistuu lakkakiisselistä sekä vaahdotetusta kookoskermasta, ja kokonaisuuden täydentävä kakun päälle sirotellut lakat ja kookoshiutaleet.

Vegaaninen britakakku raparperi-mansikkahillolla

Tämän vegaanisen britan pohjaan tulee vegaanista margariinia, soijarahkaa ja kauramaitoa. Valmista marenki kikherneliemestä ja ripauksesta ksantaania, joka korvaa sitkon gluteenittomissa leivonnaisissa. Lisää levykerrosten väliin kardemummalla maustettua mansikka-raparperihilloa ja vaahdoksi vatkattua soijavispiä.

Suklainen brita mansikoilla

Suklaabritasta löytyy suklaasta sekä pohjasta että täytteestä. Hasselpähkinällä rapeutettujen marenkikerrosten väliin tulee myös mansikoita ja mascarponevaahtoa.

...tai ehkä sittenkin sitruunatahnalla?

Korvaa ½ dl pohjan vehnäjauhoista kaakaojauheella, niin saat tumman suklaisen pohjan. Suklaiseen pohjaan sopii makeankirpeä täyte, jossa on sitruunatahnaa ja hillottuja inkiväärejä.

Kahvi-lakkabrita

Gluteeniton kahvi-lakkabrita on yllättävä, mutta ihanan täyteläinen versio klassikkokakusta. Herkku saa päälleen kahvinmakuisen täytteen, reilusti hillaa ja suklaalastuja.

Paloiksi leikattu puolukka-kinuskibrita

Britan voi leikata myös paloiksi ja tarjoilla leivosten tapaan. Puolukka-britaruudut täytetään jogurtti-kermavaahdolla ja raikkailla puolukoilla. Viimeistele kokonaisuus ihanaksi itse tehdyllä kinuskikastikkeella.

Oma britaleivos jokaiselle herkuttelijalle

Britaleivokset takaavat, ettei kakun viimeisestä palasta tule kiistaa! Täytteessä maistuvat mansikat, tuorejuusto, sitruunamehu ja vanilja. Leivonnaisten pohjat ja kannet voi valmistaa jo edellisenä päivänä, mutta ne kannattaa täyttää juuri ennen tarjoilua.

Britajäätelökakku mansikoilla ja pistaaseilla

Kun korvaat perinteisen britakakun täytteen jäätelöllä, lopputuloksen syntyy kesän suosituin herkkutarjottava, joka katoaa pikapikaa pöydästä. Britajäätelökakun mansikkaversio on kesällä must, mutta testaa myös muita jätskimakuja ja luovia koristeluja.

Muokattu 23.6.22 kello 10.50: Lisätty uusia resepti-ideoita. Juttu on julkaistu alun perin 9.6.2020.

1 kommentti