Maku

Britaleivokset – valmista jokaiselle herkuttelijalle oma pieni klassikkokakku

1 h 15 min
{
Aktiivinen45 min
Passiivinen30 min
Britaleivokset takaavat, ettei kakun viimeisestä palasta tule kiistaa, sillä jokainen saa ikioman leivoksen. Leivonnaisten pohjat ja kannet voi valmistaa jo edellisenä päivänä, mutta ne kannattaa täyttää vasta h-hetkellä.
KA
4
0
Teksti Mika Rampa
Kuvat Satu Nyström


Ainekset (6 annosta)

Pohja

  • 125 gvoita
  • 1 dlsokeria
  • 1 tlvaniljasokeria
  • 3keltuaista
  • 1 ½ dlvehnäjauhoja
  • 2 tlleivinjauhetta
  • 1 dlmaitoa

Marenki

  • 3valkuaista
  • 1 ½ dlsokeria

Päälle

  • 2 rklmantelilastuja

Täyte

  • 200 gmansikoita
  • 2 rklsitruunamehua
  • 100 gtuorejuustoa
  • ½ dlvaniljakreemijauhetta

Lisäksi

  • 6isoa mansikkaa
Tulosta

Britaleivokset valmistuvat näin:

  1. Aloita pohjasta. Vatkaa pehmeä voi ja sokerit vaahdoksi. Erottele munien keltuaiset valkuaisista yksitellen, varo ettei keltuaista pääse valkuaisten joukkoon. Lisää keltuaiset yksitellen taikinaan hyvin vatkaten.
  2. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe erillisessä kulhossa. Lisää jauhot ja maito taikinaan. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Paista pohjaa 175-asteisessa uunissa 10–15 mi­nuuttia. Leikkaa jäähtyneestä pohjasta pyöreällä muotilla 12 palaa (Ø noin 5 cm). Nosta palat uunipellille leivinpaperin päälle.
  3. Valmista marenki. Vatkaa valkuaiset ja sokeri kiiltäväksi vaahdoksi. Laita marenki pursotuspussiin ja peitä kakkupalat vaahdolla. Ripottele pintaan mantelilastuja. Paista 175-asteisessa uunissa 15 minuuttia.
  4. Valmista täyte mittaamalla mansikat, sitruunamehu ja tuorejuusto tehosekoittimeen. Soseuta tasaiseksi ja lisää vanilja­kreemijauhe. Nosta jääkaappiin tekeytymään 15 minuutiksi.
  5. Juuri ennen tarjoilua viipaloi mansikat. Levitä täytettä leivosten väliin ja lisää muutama mansikan viipale. Paina kannet yhteen ja tarjoile heti.

Vinkki!

  • Marengin valmistaminen on muuten helppoa, mutta varo ettei valkuaisten joukkoon livahda pisaraakaan keltuaista. Silloin et saa kovaa vaahtoa.
  • Britaleivosten väliin valmistetaan mansikoista ja tuorejuustosta massa, joka hyydytetään vaniljakreemijauheella. Anna sen asettua vartti jääkaapissa.
  • Rapsakkuus on marengin tärkein ominaisuus. Täytä leivokset vasta juuri ennen tarjoilua, sillä marenki pehmenee helposti.
MITÄ PIDIT?
4