
Tomaattisäilykkeiden ABC – milloin valitsen murskan, milloin paseeratun tomaatin? Ota talteen vinkit!
Tomaattisäilykkeet antavat ruokiin makua, väriä ja hapokkuutta, mutta mitä eroa niillä on? Lue tomaattisäilykkeiden ominaisuuksista ja nappaa talteen niille täydelliset reseptit!
Tomaattimurska
Tomaattimurska valmistetaan kuorituista tomaateista ja siinä voi olla lisättyä tomaattimehua ja suolaa. Murska on hyvä valinta kastikkeisiin, keittoihin, muhennoksiin, patoihin ja salsoihin – esimerkiksi kikhernepata, Tikka Masala -uunipasta ja hauskat pastamuffinit saavat makua tomaattimurskasta. Tomaattimurska toimii myös sakeuttajana ja sen maku jopa makeutuu pitkään haudutettaessa. Kiireinen kokki valitsee murskan valmiiksi yrteillä, valkosipulilla tai chilillä maustettuna.

Kokonaiset säilyketomaatit
Kokonaiset kuoritut tomaatit säilötään joko omaan mehuun tai tomaattipyreeseen. Ne sopivat erityisesti pitkään haudutettaviin ruokiin, kuten patoihin. Kokonaiset tomaatit ovat monikäyttöisiä, sillä ne voi muuttaa itse murskaksi, pyreeksi tai kuutioiksi. Säilöttyjä tomaatteja käytetään esimerkiksi klassisen pasta bolognesen, siskonmakkararagun tai vaikka paholaisen hillon valmistamiseen.

Säilykekirsikkatomaatit
Kokonaiset kuoritut kirsikkatomaatit säilötään mehuun tai pyreeseen. Ne sopivat sekä nopeaan että hitaaseen kypsennykseen, kuten esimerkiksi arrabiatassa tai mausteisessa naudanlihapadassa. Kokeile purkkikirsikkatomaatteja myös salaateissa, piirakoissa ja pizzoissa!

Paseerattu tomaatti
Paseerattu tomaatti on sileää tomaattimurskaa. Kastikemaisen koostumuksen ansiosta se toimii erinomaisesti nopeasti kypsyvissä ruoissa, kuten arkisissa pastakastikkeissa ja keitoissa. Paseerattu tomaatti on myös mainio pohja kastikkeille ja padoille. Tomaatti-tortellinikeitossa, linssipullien kastikkeessa ja kreikkalaisessa pastitsiossa käytetään paseerattua tomaattia.

Tomaattipyree
Tomaattipyree valmistetaan poistamalla tomaattimurskasta kuoret, siemenet ja nestettä. Paksu ja aromikas sose antaa ruokiin voimakkaan maun ja värin sekä sakeuttaa lientä. Sitä voi käyttää yksinään tai sillä voi täydentää muiden tomaattisäilykkeiden makua keitto- ja pataruoissa, kuten esimeriksi burgundinpadassa tai maapähkinäkanan kastikkeessa. Tomaattipyree sopii myös pizzakastikkeeksi – kokeile vaikka salami-ruusukaalipizzaa.
