Muistatko vielä mummon munakastikkeen tai makaronivellin? 10 nostalgista suosikkiruokaa, jotka tuovat lapsuuden mieleen
Ruoka
Muistatko vielä mummon munakastikkeen tai makaronivellin? 10 nostalgista suosikkiruokaa, jotka tuovat lapsuuden mieleen
Kysyimme lukijoilta, mitkä lapsuuden lempiruoat saavat sydämen edelleen sykkimään. Rakkaita makumuistoja herättivät muun muassa erilaiset puurot ja vellit, makaronilaatikko sekä mummin lihapullat. Ovatko nämä nostalgiset ruoat sinunkin lapsuutesi suosikkeja?
26.9.2018
 |
Meillä kotona

Jokainen meistä muistaa varmasti lapsuudestaan ruokia, joihin liittyy erityisen paljon lämpimiä muistoja. Nämä nostalgiset suosikit maistuivat lapsena niin herkullisilta vanhempien tai isovanhempien tekeminä, että samaa makukokemusta voi olla lähes mahdoton enää toistaakaan.

Suuressa nostalgiaruokakyselyssämme selvitettiin, mitkä ruoat lapsuudesta ovat jääneet erityisen rakkaina mieleen ja miksi. Tässä kymmenen lukijoidemme suosikkia:

1. Kananmunakastike

Klassinen kananmunakastike sopii perunoiden kaveriksi.

”Sekä kananmunakastike, että savumuikut saavat kyllä edelleenkin sydämeni sykkimään. En silti muista, olenko aikuisiällä kertaakaan syönyt tai itse tehnyt tuota kastiketta, mutta muistan yhä maun täsmälleen.”

”Kanamunakastike, eli valkokastike ja keitettyä kanamunaa seassa, se vaan on niin hyvää. Siitä tulee lapsuus mieleen, ja voin vieläkin sieluni silmin nähdä äitini hellan vieressä sitä tekemässä. Ja kukaan ei ole tarjonnut niin hyvää kastiketta kuin äitini teki.”

”Munakastike herättää tunteita edelleenkin. Muistan tuoksun, paikan missä kesäisin syötiin, uudet perunat, ruohosipulin ja kaikki rakkaat ihmiset.”

2. Makaronivelli ja perunavelli

Tarjoiliko sinunkin mummusi makaronivelliä?

”Perunamaito, makaronivelli ja äidin leipoma ruisleipä. Niitä en ole syönyt vuosikymmeniin, ja ehkä juuri siksi. Lapsuusmuistot: äiti kotona, lämmin hella, yksinkertaisista aineksista valmistetut ja perheen kanssa yhdessä syödyt ateriat Arabian Fasaani-lautasilta. Punaruudullinen vahakangas, "sinappilaseista" juotu maito, Arabian kaunis maitokannu pöydässä ja leipää ja voita kauniisti katettuina. Ne tekivät vaatimattomastakin ateriasta juhlan. Vaikka lapsilla ei ollut rannekelloa, niin ruokapöytään saavuttiin täsmällisesti. Ruoka maistui, koska leikimme voittopuolisesti ulkosalla.”

”Perunavelli on edelleenkin oikeaa lohturuokaa!”

”Makaronivelli, sitä tehtiin usein iltapalaksi, jos ruoka oli ollut aikaisin päivällä.”

3. Makaronilaatikko

Makaronilaatikko on takuuvarma ikisuosikki!

”Makaronilaatikko saa sydämen aina sykkimään! Sillä ei voi koskaan mennä vikaan. Myös muut lapsuuteni suosikit maistuvat edelleen, vaikka arvostankin nykyisin eniten alusta asti itse valmistettua ruokaa.”

”Makaronilaatikon tuoksut vievät takaisin siihen hetkeen, kun koulusta kotiin tullessa haistoi ruuan jo rappukäytävään! Lapsena ihanaa oli, jos sai syödä makaronilaatikkoa ennen kun se laitettiin uuniin eli makaronimössönä.”

”Makaronilaatikko on ehdoton suosikki. Se vaan on ketsupin kanssa niin hyvää. Rapea pinta on parasta.”

”Koulun keittäjät tekivät hirmu hyvää makaronilaatikkoa. En ole koskaan itse onnistunut tekemään vastaavaa kiinteää, leikattavaa laatikkoa. Sen kanssa ei tarjottu ketsuppia vaan ohennettua tomaattipyrettä.”

”Makaronilaatikosta tulee mieleen mammani, joka pilkkoi siihen aina suolakurkkukuutioita päälle, kun oltiin kylässä.”

4. Lihapullat

Valmistatko lihapullat uunissa vai paistetaanko teillä lihapullat pannulla?

”Lihapullakastikkeessa on sitä jotain, vaikkei se enää ole mummon valmistamaa. En tietenkään pääse ihan samaan makuun kuin mummo, mutta ruoasta tulee turvallinen olo. Lapsena istuin mummolan keittiössä uintireissun jälkeen ja aina toivoin, että ruoaksi olisi lihapullakastiketta. Usein olikin. Seinäkello tikitti, tuoksut olivat tutut ja rakkaat mummo ja pappa paikalla.”

”Perunamuussi ja lihapullat. Edelleen teen vanhaan tyyliin ruskean kastikkeen. Ne on vaan niin hyviä. Äiti oli hyvä kokki.”

”Lihapullat tuovat mieleen molemmat isoäidit ja kuinka ruoka maistui heidän luonaan aina paremmalta kuin kotona.”

5. Kesäkeitto

Kesäkeitto jakaa mielipiteet, mutta monilla on siitä lämpimiä lapsuusmuistoja.

”Mummin kesäkeittoa on ikävä. Olen yrittänyt tehdä sitä itse muutaman kerran, mutta ei se tuo samanlaista tunnetta.”

”Jos saan kesäkeittoa, niin kuin mummi sen teki, palaan muistoissani kesäkodin verannalle. Rakkaimmat ruokamuistoni liittyvät kaikki mummiini.”

”Mummin tekemä kesäkeitto, sitä aina mökillä syötiin. Lapset istuivat mökin leveillä portailla ja aurinko paistoi. Muistan vieläkin hyvän maun ja leppoisan tunnelman.”

6. Pannukakku

Mikään ei voita mummin tekemää pannaria.

”Mummini tekemä pannukakku. Lapsena katselin uunin luukusta, kun pannukakku paistui ja pintaan kohosi tulivuoria, jotka purkautuivat. Paistuneen pannukakun päälle ripoteltiin sokeria ja syötiin mansikkahillon kanssa.”

”Jälkkäriksi saatiin pannaria (kropsua pohjalaisittain) mansikkahillolla. Jälkkäri mentiin syömään ulos mumman pihakeinuun. Tämä traditio toistui joka kesä vanhempien lomien alkamisesta ainakin 15 vuoden ajan.”

”Kun olin lapsi tuossa 60- ja 70-luvun taitteessa, niin mummo asui samassa talossa kanssamme, ja hänen tekemänsä riisipuuro, makkarakeitto ja pannukakku olivat ihan maailmanparhaita ikinä. Kun tulin koulusta kotiin, niin juuri mummo usein huikkasi ovenraosta tulemaan hänen luokseen syömään. Ne ruokamuistot ovat jääneet hyvinä hetkinä mieleeni.”

7. Paistetut muikut ja paistetut ahvenet

Rapea klassikkoherkku paistetut muikut on jättänyt monille ihanat makumuistot.

”Paistetut muikut ja muusi. Tätä tehtiin, kun muikut olivat isän tai velipoikien juuri omasta järvestä kalastamia. Muikut suolattiin, jauhotettiin ja paistettiin kohtalaisen kuumalla pannulla aika runsaassa voissa. Ne olivat niin hyviä, että päät ja pyrstötkin tuli syötyä.”

”Paistetut muikut, ahvenet ja hauki. Suoraan kalastajalta tietysti!”

8. Maitoperunat

Oletko sinä maistanut maitopottuja?

”Kesäisin mummolassa kesän ensimmäisistä perunoista tehty maitoperunat olivat se isoin juttu. Perunat paloiteltiin, keitettiin pehmeiksi ja hiukan kiehautettiin voi-maidossa, sitten lisättiin suolaa ja tilliä. Maitoperunoiden kanssa kuului syödä Lapuan leipää lauantaimakkarasiivulla ja juoda kylmää maitoa.”

”Uusista perunoista tehdyt maitoperunat olivat parasta kesäherkkua!”

9. Kaalilaatikko ja kaalikääryleet

Mikään ei voita perinteistä kaalilaatikkoa, vai voittaako?

”Kaalilaatikko puolukkahillolla. Vieläkin siinä maistuu lapsuuteni. Äitin ohjeilla mennään.”

”Äidin tekemä kaalilaatikko. Se oli mehevää, sopivan kosteaa ja hivenen makeaa ja parani vain lämmitettäessä.”

”Kaalikääryleet tuovat edelleen mummun ja papan mieleen. Pienen keittiön, missä niitä yhdessä käärittiin ja puu-uunissa paistettiin välillä valellen.”

”Kaalilaatikko. Äitini osasi tehdä erittäin hyvää kaalilaatikkoa, se oli oikein maustettua ja maukasta. Nykyään onneksi aviomieheni tekee kaalilaatikkoa. Olemme olleet yhdessä 36 vuotta ja vasta viime vuonna hän teki kaalilaatikkoa. Se oli yhtä hyvää kuin äitini tekemä, jos ei jopa piirun verran parempaa.”

10. Vispipuuro

Puolukoista tehty vispipuuro maistui ennen ja maistuu nyt.

”Vispipuuro oli herkkua. Nykyään syön vispipuuron vaniljakastikkeen kanssa, kun lapsuudessa siihen laitettiin vastalypsettyä maitoa Arabian kannusta.”

”Vispipuuro on edelleen se, jota pitää saada itsekerätyistä tuoreista puolukoista. Se hennon vaaleanpunainen herkku on syksyn juhlaa.”

”Ei ole äidin tekemän vispipuuron voittanutta!”

7 kommenttia