


Hurmaava klassikko
Vispipuuro – täydellisen kuohkea puolukkaherkku valmistuu yllättävän helposti
1 h 20 min
{
Aktiivinen 20 min
Passiivinen 1 h 0 min
Vispipuuro on ihanan kuohkeaksi vatkattua marjapuuroa. Se valmistetaan mannasuurimoista ja puolukoista ja tarjotaan maidon kanssa. Tällä luotto-ohjeella onnistut!
Reseptin ainekset
8 annosta
Vispipuuro
1 l
vettä
1½ dl
mannasuurimoita
3 dl
puolukoita
1½ dl
sokeria
1 tl
vaniljasokeria
½ tl
suolaa
Vispipuuro – ohje:
- Kuumenna vesi ja puolukat kiehuvaksi isossa teräskattilassa ja keitä noin 10 minuuttia. Siivilöi halutessasi kuoret pois mehusta.
- Vatkaa joukkoon mannasuurimot. Keitä välillä sekoittaen noin 10 minuuttia.
- Lisää sokerit ja suola ja sekoita. Jäähdytä puuro.
- Vatkaa jäähtynyt vispipuuro kuohkeaksi sähkövatkaimella.
- Tarjoile sellaisenaan tai perinteiseen tapaan maidon kanssa. Puuron voi syödä jäähdytettynä, mutta se voidaan nauttia myös lämpimänä.
Paras vispipuuro – näillä vinkeillä onnistut
- Ripaus suolaa antaa puuron makuun syvyyttä, joten sitä ei kannata unohtaa. Ripaus sokeria valmiin puuron pinnalla estää puolestaan kuoren muodostumisen.
- Vispipuuron kuohkeus muodostuu mannasuurimoiden sisältämän vehnäproteiinin muodostamasta sitkosta, joka vaahtoutuu helposti. Gluteeniton vispipuuro onnistuu vaihtamalla mannasuurimot karkeisiin riisijauhoihin.
- Vispipuuro vaahtoutuu sitä paremmin, mitä kylmempää puuro eli jäähdytä puuro kunnolla. Nopeimmin puuron saa jäähtymään tiskialtaassa kylmässä vesihauteessa. Mitä enemmän vispipuuroa vatkaa, sitä vaaleammaksi se muuttuu.
Vispipuuron monet muodot
- Vispipuuro tunnetaan myös lappapuurona. Ruotsissa herkkua kutsutaan nimillä klappgröt, vispgröt ja trollgröt, Norjassa puolestaan nimillä russedessert ja russepudding.
- Vispipuuro valmistetaan yleensä mannasuurimoista ja marjoista, usein puolukoista tai viinimarjoista. Vaikka vispipuuron voi valmistaa mistä marjoista tahansa, happamista saa parasta. Puolukoiden tilalla voi käyttää herukoita, karviaisia, tyrniä, pihlajanmarjoja tai vaikka raparperia. Kuoret voi siivilöidä pois tai jättää mukaan. Kokeile myös makeaa mansikkavispipuuroa tai raikasta veriappelsiinivispipuuroa! Aina tarvita edes marjoja, vaan herkullinen vispipuuro valmistuu myös lakritsi- tai kaakaojauheesta.
- Vispipuuro toimii myös jäätelönä, sillä kuohkeaksi vatkattuna se muistuttaa rakenteeltaan kermavaahtoa. Vispipuuropuikkoja kannattaa pitää aina pakastimessa.
Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat