Hyi ja yök! Nämä 15 ruokaa ovat lukijoidemme mielestä Suomen ällöttävimpiä – löytyykö listalta oma inhokkisi?

Hyi ja yök! Nämä 15 ruokaa ovat lukijoidemme mielestä Suomen ällöttävimpiä – löytyykö listalta oma inhokkisi?
Kysyimme lukijoiltamme, mitkä Suomi-ruoat ansaitsisivat paikan Ruotsiin avautuvassa Disgusting Food Museumissa eli ällöttävien ruokien museossa. Makuja on monia, mutta ääniä sateli muun muassa klimppisopalle sekä erilaisille veri- ja velliruoille. Löytyykö listalta mielestäsi oikeat ruoat?
Julkaistu: 19.10.2018

Kerroimme lokakuussa Ruotsin Malmöhön avautuvasta ällöttävien ruokien museosta, johon on valittu 80 puistatusta herättävää ruokaa maailmalta.

Museon tarkoitus on haastaa ihmiset tutustumaan ristiriitaisia ajatuksia herättäviin ruokiin katselemalla, haistelemalla ja maistelemalla. Museossa on näytillä esimerkiksi hapansilakkaa Ruotsista, paahdettua marsua Perusta, härän penistä Kiinasta sekä Suomessa ja muissa Pohjoismaissa suosittua mutta muualla puistattavaa salmiakkia.

Amerikkalainen hyytelösalaatti pääsee esille ällöttävien ruokien museoon. Kuva: Anja Barte Telin
Kaikkia museon ruokia yhdistää kolme tekijää: ruoilla on alkuperämaassaan jonkinlainen historiallinen merkitys ja niitä syödään edelleen, moni mieltää ruoat ällöttäviksi sekä ruoat ovat mielenkiintoisia tai hauskoja.

Museon kuraattorina työskentelevä Samuel West kertoi aiemmin Meilläkotona.fi-sivustolle, että salmiakin lisäksi muutamaa Suomi-ruokaa harkittiin otettavaksi museoon näytille.

– Maistelimme 260 eri ruokaa, ja niistä 80 valittiin lopulta museoon. Mukana karsinnoissa olivat myös mämmi ja kalakukko. Vaikka mämmi saattaakin näyttää vauvankakalta, se maistuu erinomaiselta. Rakastan mämmiä sokerin ja kerman kanssa. Kalakukko ei valitettavasti ollut tarpeeksi ällöttävää päästäkseen museoon, West kertoi.

West myös pyysi selvittämään olisiko suomalaisilla parempia ehdotuksia kotimaamme ruoista, jotka ansaitsisivat paikan ällöttävien ruokien museosta. Siispä kysyimme teiltä, ja te vastasitte.

Suomalaiset ruoat, jotka ansaitsisivat paikan ällöttävien ruokien museosta

Onko maksalaatikko ihanaa, vai sittenkin ällöttävää?

Nämä lukijoiden ehdotukset välitämme eteenpäin ällöttävien ruokien museon kuraattorille Samuel Westille:

 • Pinaattikeitto on aikamoinen ällötys, ei voi mitään sille, että mieleen tulee oksennus.
 • Klimppisoppa, jonka klimpit näyttävät ihan kotkanoksennukselta. Sananakin klimppi on jo kuvottava.
 • Syltty eli lihahyytelö tai alatoopi on karmeinta ikinä.
 • Peruskoulussa tarjottu tilliliha, ei siis mummon tekemä ,vaan nimenomaan se koululaitoksen versio ja lipeäkala.
 • Kaljavelli. Käsittämätön ruoka: kotikaljaa, rusinoita ja leipäjuustoa keitettynä.
 • Mykyrokka! Mustaa kuin yö ja sisältää sisäelimiä ja verta. Savolainen "herkkuruoka" Kuvottavan näköistä ja makuista.
 • Mykykeitto. Teuraselukoista kaikki piti luonnollisesti hyödyntää, joten sisäelimet sekä verestä ja jauhoista pyöritellyt pallerot keiteltiin ravitsevaksi sopaksi lasten kauhuksi. Vieläkin kuvottaa, vaikka edellisestä soppasessiosta alkaa olla 30 vuotta aikaa
 • Lanttulaatikko! Joka joulu yritän antaa mahdollisuuden, muttei oksennusrefleksiltä koskaan välty.
 • Veripalttu! Sitä tarjottiin 70-80 -luvuilla koulussa, hyi olkoon!
 • Läskisoosi, yök. Tosin suomalaista kuvotusta on myös maksalaatikko ja pinaattikeitto, jotka molemmat maistuvat hyvältä mutta näyttävät kuvottavalta.
 • Piimävelli. Perinneruoka Pohjanmaalta. Muistuttaa näöltään ja hajultaan oksennusta. Imelän ja suolaisen muikean huikea makuelämys.
 • Oululainen rössypottu ansaitsisi paikan museossa. Vieläkin puistattaa se haju, joka koulun ruokalan läheisyydessä leijaili aina rössypottupäivinä - oululaiset koululaiset joutuvat ”nauttimaan” rössypotusta vielä nykyäänkin. Rössypottu on rössystä eli veripaltusta sekä perunoista ja sianlihasta valmistettava keitto.
 • Jos maksalaatikko lasketaan perinneruoaksi, niin ehdottomasti se.
 • Mustamakkara
 • Kesäkeitto. Pelkkä ajatus maidossa lilluvista kasviksista puistattaa.

Mitä mieltä olet listasta? Kommentoi jutun alla!

28 kommenttia