Onko tämä todella Suomen kamalin ruoka? Ruotsiin avautuu ällöttävien ruokien museo, ja mukana on yksi meikäläinen pöperö

Onko tämä todella Suomen kamalin ruoka? Ruotsiin avautuu ällöttävien ruokien museo, ja mukana on yksi meikäläinen pöperö
Ruotsiin avautuu lokakuussa ennennäkemätön museo, joka kokoaa yhteen 80 ällöttävää ruokaa maailmalta. Ruokien joukossa on myös yksi kansakuntien mielipiteet jakava Suomi-herkku. Mikä sinusta on Suomen ällöttävin ruoka, joka ansaitsisi päästä näytille ruotsalaiseen museoon? Kommentoi jutun lopussa!
Julkaistu: 9.10.2018

Ruotsin Malmöhön avautuu lokakuun lopussa Disgusting Food Museum eli ällöttävien ruokien museo, joka haastaa ihmiset tutustumaan ristiriitaisia ajatuksia herättäviin maailman ruokiin.

Kaikkia museon ruokia yhdistää kolme tekijää: ruoilla on alkuperämaassaan jonkinlainen historiallinen merkitys ja niitä syödään edelleen, moni mieltää ruoat ällöttäviksi sekä ruoat ovat mielenkiintoisia tai hauskoja.

Ällöttävää vai sittenkin herkkua?

Cuy eli paahdettu marsu on suurta herkkua Perussa.

Se, onko jokin tietty ruoka ällöttävää vai herkullista, on tietysti makukysymys. Monia museoon päätyneitä ruokia pidetäänkin niiden alkuperäisissä kulttuureissa suurina herkkuina.

Museoon ovat päässeet – tai joutuneet – esimerkiksi perulaiset paahdetut marsut, islantilainen käymisprosessilla valmistettu hai sekä thaimaalainen, pahalta haiseva durian-hedelmä. Kaikki nämä ovat kotimaassaan suosittuja ruokia, jotka toki myös jakavat mielipiteitä.

Esillä olevat ruoat vaihdetaan päivittäin, ja kaikista haisevimmat yksilöt säilötään näytille ilmatiiviisiin astioihin.

Ällöttävien ruokien museo kutsuu ihmiset tutkiskelemaan maailman ruokia ja haastamaan omat ajattelutavat siitä, mikä on syötävää ja mikä ei.

– Inhon ja ällötyksen evolutiivinen merkitys on auttaa meitä välttämään tauteja ja vaarallista ruokaa. Inho on yksi ihmisen kuudesta päätunteesta. Inhon tunne on universaali, mutta ruoat, jotka miellämme inhottaviksi, eivät ole universaalisti samoja. Yhden ihmisen herkku on toisen ihmisen inhokki, museon sivuilla muistutetaan.

Hyytelöity salaatti on amerikkalainen herkku ja inhokki.
Kiinassa härän peniksen syömisen uskotaan kasvattavan libidoa.

Yksi museon tavoitteista on herättää ajatuksia siitä, voisiko suhtautumisemme ällöttäviin ruokiin olla avain ilmastoystävällisempään tulevaisuuteen. Ilmaston kannalta suotuisaa olisi esimerkiksi syödä lihan sijaan hyönteisiä. Moni länsimaalainen mieltää kuitenkin vielä hyönteisruoan ällöttäväksi. Jos suhtautuminen hyönteisruokaan muuttuu myönteiseksi, voi sillä olla valtavat ilmastolliset merkitykset.

Suomi mainittu! Mämmi ja kalakukko karsiutuivat listalta, mutta salmiakki jäi

Halvan salmiakki on päässyt ällöttävien ruokien museoon muiden tuttujen lakritsi- ja salmiakkituotteiden seuraan.

Suomeakaan ei ole unohdettu ällöttävien ruokien näyttelyssä, yksi museon 80 ällötyksestä on nimittäin salmiakki. Museossa on näytillä kokoelma pohjoismaisia salmiakki- ja lakritsituotteita. Suomalaisista brändeistä esillä ovat Halvan salmiakkipastillit.

Museon kuraattori Samuel West kertoo, että myös muutama muu suomalaisherkku melkein päätyi näytille museoon.

– Maistelimme 260 eri ruokaa, ja niistä 80 valittiin lopulta museoon. Mukana karsinnoissa olivat myös mämmi ja kalakukko. Vaikka mämmi saattaakin näyttää vauvankakalta, se maistuu erinomaiselta. Rakastan mämmiä sokerin ja kerman kanssa. Kalakukko ei valitettavasti ollut tarpeeksi ällöttävää päästäkseen museoon, West kertoo.

Museon kuraattorit Andreas Ahrens ja Samuel West.

Myös ruotsalainen perinneherkku, järkyttävän hajuinen surströmming eli hapansilakka on päässyt näytille museoon. Esillä olevat ruoat vaihdetaan päivittäin, ja kaikista haisevimmat yksilöt säilötään näytille ilmatiiviisiin astioihin. Museo järjestää myös ällöttävien ruokien haistelu- ja maisteluworkshopeja sekä pitkiä maisteluillallisia.

Museossa esillä olevat ruoat voivat myös muuttua, joten joku inhottava suomalainenkin ruoka voi vielä päästä paraatipaikalle.

– Haluaisimme ehdottomasti kuulla suomalaisten mielipiteen siitä, mikä on ällöttävin suomalainen ruoka. Kertokaa meille, niin ruoka voi päästä museoomme, West pyytää.

Mikä suomalainen ruoka on niin ällöttävä, että ansaitsisi päästä ihailtavaksi museoon? Kommentoi alle! Toimitamme parhaat ideat museoon.

39 kommenttia