Kuohkeat sämpylät & muut parhaat gluteenittomat leivonnaiset – Johanna Sjöholm oppi gluteenittoman leivonnan salat yrityksen ja erehdyksen kautta

Kuohkeat sämpylät & muut parhaat gluteenittomat leivonnaiset – Johanna Sjöholm oppi gluteenittoman leivonnan salat yrityksen ja erehdyksen kautta
Liisterin lailla sormiin jämähtävää taikinaa, kuivaksi muruksi hajoavaa kakkua. Kun Meillä kotona -sivuston toimituspäällikkö Johanna Sjöholm totutteli gluteenittomaan ruokavalioon, leipominen uusilla aineksilla tuntui aluksi vaikealta. Nyt hän jakaa suosikkireseptinsä ja oivallukset, joiden ansiosta leipominen on taas hauskaa.
Julkaistu: 5.8.2022

Jouduin sanomaan gluteenille hyvästit noin 12 vuotta sitten. Ruokavaliomuutos oli iso asia monin tavoin, mutta kurjalta se tuntui erityisesti siksi, että leivon mielelläni.

Gluteenittomalla leivonnalla on hankala maine: kun jauhoissa ei ole gluteenia, taikinassa ei ole sitkoa. Onnistuakseen leipuri tarvitsee psylliumia tai muita kummallisen nimisiä leivonnan apuaineita.

Alkujärkytys onneksi haihtui nopeasti. Olen huomannut, ettei herkkujen valmistaminen gluteenittomana ole yleensä sen vaikeampaa kuin "tavallisia" aineksia käyttäen. Pitää vain tottua siihen, että taikina on usein tahmeampaa eikä paistaminen tee leivonnaisista usein niin kauniin värisiä kuin gluteenillisista verrokeistaan. Mikä parasta, psylliumia en ole ostanut vuosiin. Sitä kun on yleensä valmiina gluteenittomissa jauhoseoksissa.

Alla muutama helppo suosikkireseptini. Toivottavasti niistä on iloa sinullekin!

Gluteenittomat leivonnaiset – vinkit ja parhaat reseptit:

1. Mutakakku, ensikosketukseni gluteenittomaan leivontaan

Yksi ensimmäisistä gluteenittomista leivontakokeiluistani oli mutakakku. Resepti löytyi mainosesitteestä, jonka sain mukaani ravintoterapeutilta keliakiadiagnoosin jälkeen. Ilahduin siitä, kuinka nopeaa ja mutkatonta kakku oli pyöräyttää ja kuinka hyvää se oli. Sittemmin olen tehnyt yhtä herkullista ja ihanan kosteaa mutakakkua tällä reseptillä. Kun annan kakun olla hieman pidempään uunissa, se pysyy varmasti kasassa.

Gluteenittoman mutakakun herkullisuuden salaisuus on mantelijauho. Rakastan mantelin makua, ja mantelijauhot tekevät leivonnaisista täydellisen meheviä. Siksi sujautan mantelijauhoja leipomuksiini välillä, vaikkei reseptissä niitä olisi mainittukaan.

2. Täydellisen kuohkeat sämpylät

Harvoin olen yhtä hyvää leipää onnistunut tekemään kuin tällä gluteenittomien sämpylöiden reseptillä. Sämpylät ovat yllättävän kuohkeita ja samalla meheviä, uskoakseni kiitos juustoraasteen. Jos en syö kaikkia sämpylöitä saman päivän aikana, pakastan loput. Gluteenittomat leivonnaiset nimittäin kuivahtavat nopeasti.

Hiivataikina, josta esimerkiksi pullat ja sämpylät tehdään, on gluteenittomalle leipurille kenties kenkuin työstettävä. Hyvä kuitenkin tulee, kun muistaa, että gluteeniton hiivataikina kestää vain yhden kohotuksen. Ei siis paisuttelua taikinakulhossa vaan pelkästään pellillä pulleroina!

3. Parhaan gluteenittoman mustikkapiirakan kruunaa kaura-mantelitosca

Kokeilin tätä gluteenittoman mustikkapiirakan reseptiä tänä kesänä heti, kun olin haalinut mökkimetsästä kauden ensimmäiset mustikat. Kannatti! Makuelämys oli paitsi suloisen mustikkainen myös ihanan makea ja rapea mantelilastuista ja kaurahiutaleista sekoitetun toscan ansiosta. Kaurajauhojen sijaan käytin pohjassa gluteenittomia kaurahiutaleita, joita oli kotona valmiiksi.

Kaura ja mustikka sopivat yhteen täydellisesti. Tämän mustikkapiirakan lisäksi mustikkafanin kannattaa kokeilla mustikkaista sitruunajuustokakkua. Resepti ei ole gluteeniton, mutta sellaiseksi se muuttuu, kun vehnäjauhot korvaa vaalealla gluteenittomalla jauhoseoksella.

4. Rakastetun britakakun yllättävä makuyhdistelmä

Jos pitäisi valita yksi suosikkileivonnainen, britakakku veisi (ehkä, on niin vaikea valita!) voiton. Makean marengin ja raikkaiden marjojen yhdistämää britaa on tehtävä joka kesä vähintään kerran. Jokin aika sitten sain maistaa britakakusta uudenlaista versiota. Gluteeniton kahvi-lakkabrita oli yksinkertaisesti täydellistä.

Kahvinmakuinen gluteeniton britakakku saa ylleen täyteläisen mokkahunnun, pirteitä lakkoja ja herkullisia suklaalastuja.

5. Manoffee ja muut syyt, joiden takia ei kannata jumittua pelkkiin gluteenittomiin resepteihin

Kun gluteeniton leivonta tuli minulle tutummaksi, uskalsin jo kurkkia aidan vihreämmälle puolelle. Aloin kokeilla reseptejä, jotka eivät olleet gluteenittomia. Huomasin, että soveltaminen on yleensä helppoa.

Kaikkein helpoimpia ovat hyydytettävät juustokakut, koska niissä yleensä homma hoituu vain vaihtamalla pohjan keksit gluteenittomiin. Myös kääretortut ja täytekakkupohjat onnistuvat ilman sen suurempia kommervenkkeja gluteenittomina – halutessaan ne voi tehdä kokonaan perunajauhosta. Pullanhimoisen kannattaa pitäytyä gluteenittomissa resepteissä. Nykyään tosin harvoin leivon itse pullaa, sillä kaupan pakastealtaasta löytyy Pirkan ja Fazerin ihanaa gluteenitonta pullataikinaa.

Leivoin kesäisenä mökkiviikonloppuna manoffeeta eli mansikkaversiota jenkkilän banoffeesta. Superhelppoa ja nii-in hyvää. Gluteeniton kakusta tuli yksinkertaisesti käyttämällä pohjaan gluteenittomia keksejä. Kakun päälle lisäsin mansikoiden lisäksi ison keon vadelmia ja mustikoita.
Perinneruokaa prkl -blogin kotikahvilan raparperipiirakka on muunnelma klassikosta eli maisemakahvilan raparperipiirakasta. Fariinisokerin, mantelijauheen ja kardemumman maustama piirakka on todella helppo tehdä. Gluteenittomaksi herkku muuttuu, kun vehnäjauhot vaihtaa samaan määrään vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta. Syksyllä raparperit voi korvata omenoilla.

6. Seuraavaksi kokeiluun: ympäri hypänneet herukkapiiraat

Makoisaksi muhinutta mustaherukkatäytettä ja kaurajauhoista leivottu siirappinen taikinakuori. Nämä gluteenittomat nurinpäin-herukkapiiraat ovat saaneet niin paljon kehuja, että niitä on pakko pian kokeilla. Maistuu kuulemma ihanalta myös raparperista tehtynä!

Vaniljakastike on itseoikeutettu pari pienille herukkapiiraille.
1 kommentti