
Jouduin sanomaan gluteenille hyvästit noin 12 vuotta sitten. Ruokavaliomuutos oli iso asia monin tavoin, mutta kurjalta se tuntui erityisesti siksi, että leivon mielelläni.
Gluteenittomalla leivonnalla on hankala maine: kun jauhoissa ei ole gluteenia, taikinassa ei ole sitkoa. Onnistuakseen leipuri tarvitsee psylliumia tai muita kummallisen nimisiä leivonnan apuaineita.
Alkujärkytys onneksi haihtui nopeasti. Olen huomannut, ettei herkkujen valmistaminen gluteenittomana ole yleensä sen vaikeampaa kuin "tavallisia" aineksia käyttäen. Pitää vain tottua siihen, että taikina on usein tahmeampaa eikä paistaminen tee leivonnaisista usein niin kauniin värisiä kuin gluteenillisista verrokeistaan. Mikä parasta, psylliumia en ole ostanut vuosiin. Sitä kun on yleensä valmiina gluteenittomissa jauhoseoksissa.
Alla muutama helppo suosikkireseptini. Toivottavasti niistä on iloa sinullekin!
Gluteenittomat leivonnaiset – vinkit ja parhaat reseptit:
1. Mutakakku, ensikosketukseni gluteenittomaan leivontaan
Yksi ensimmäisistä gluteenittomista leivontakokeiluistani oli mutakakku. Resepti löytyi mainosesitteestä, jonka sain mukaani ravintoterapeutilta keliakiadiagnoosin jälkeen. Ilahduin siitä, kuinka nopeaa ja mutkatonta kakku oli pyöräyttää ja kuinka hyvää se oli. Sittemmin olen tehnyt yhtä herkullista ja ihanan kosteaa mutakakkua tällä reseptillä. Kun annan kakun olla hieman pidempään uunissa, se pysyy varmasti kasassa.
2. Täydellisen kuohkeat sämpylät
Harvoin olen yhtä hyvää leipää onnistunut tekemään kuin tällä gluteenittomien sämpylöiden reseptillä. Sämpylät ovat yllättävän kuohkeita ja samalla meheviä, uskoakseni kiitos juustoraasteen. Jos en syö kaikkia sämpylöitä saman päivän aikana, pakastan loput. Gluteenittomat leivonnaiset nimittäin kuivahtavat nopeasti.
3. Parhaan gluteenittoman mustikkapiirakan kruunaa kaura-mantelitosca
Kokeilin tätä gluteenittoman mustikkapiirakan reseptiä tänä kesänä heti, kun olin haalinut mökkimetsästä kauden ensimmäiset mustikat. Kannatti! Makuelämys oli paitsi suloisen mustikkainen myös ihanan makea ja rapea mantelilastuista ja kaurahiutaleista sekoitetun toscan ansiosta. Kaurajauhojen sijaan käytin pohjassa gluteenittomia kaurahiutaleita, joita oli kotona valmiiksi.
4. Rakastetun britakakun yllättävä makuyhdistelmä
Jos pitäisi valita yksi suosikkileivonnainen, britakakku veisi (ehkä, on niin vaikea valita!) voiton. Makean marengin ja raikkaiden marjojen yhdistämää britaa on tehtävä joka kesä vähintään kerran. Jokin aika sitten sain maistaa britakakusta uudenlaista versiota. Gluteeniton kahvi-lakkabrita oli yksinkertaisesti täydellistä.
5. Manoffee ja muut syyt, joiden takia ei kannata jumittua pelkkiin gluteenittomiin resepteihin
Kun gluteeniton leivonta tuli minulle tutummaksi, uskalsin jo kurkkia aidan vihreämmälle puolelle. Aloin kokeilla reseptejä, jotka eivät olleet gluteenittomia. Huomasin, että soveltaminen on yleensä helppoa.
Kaikkein helpoimpia ovat hyydytettävät juustokakut, koska niissä yleensä homma hoituu vain vaihtamalla pohjan keksit gluteenittomiin. Myös kääretortut ja täytekakkupohjat onnistuvat ilman sen suurempia kommervenkkeja gluteenittomina – halutessaan ne voi tehdä kokonaan perunajauhosta. Pullanhimoisen kannattaa pitäytyä gluteenittomissa resepteissä. Nykyään tosin harvoin leivon itse pullaa, sillä kaupan pakastealtaasta löytyy Pirkan ja Fazerin ihanaa gluteenitonta pullataikinaa.
6. Seuraavaksi kokeiluun: ympäri hypänneet herukkapiiraat
Makoisaksi muhinutta mustaherukkatäytettä ja kaurajauhoista leivottu siirappinen taikinakuori. Nämä gluteenittomat nurinpäin-herukkapiiraat ovat saaneet niin paljon kehuja, että niitä on pakko pian kokeilla. Maistuu kuulemma ihanalta myös raparperista tehtynä!