Maku

Gluteenittomat sämpylät – luotto-ohje pehmeisiin ja meheviin lämpimäisiin

1 h 5 min
{
Aktiivinen
25 min
Passiivinen
40 min
Gluteenittomat sämpylät valmistuvat näppärästi, kun taikinaa sekoittaa sähkövatkaimella. Gluteenittomien sämpylöiden reseptiä voi helposti soveltaa lisäämällä taikinaan vaikkapa porkkanaraastetta. Nappaa ohje talteen!
GL
MU
KA
Julkaistu 17.5.2010


Reseptin ainekset (16 kpl)

Gluteenittomat sämpylät

  • 25 ghiivaa
  • 4 dlvettä
  • 1 rklpsylliumia
  • 1 dlgluteenittomia kaurahiutaleita
  • ¼ tlsuolaa
  • ½ rklsokeria
  • ½ dljuoksevaa margariinia (rasvaa 80 %)
  • 50 gjuustoa (raastettuna)
  • ½ dltattarijauhoja
  • 4 dlgluteenitonta jauhoseosta
Tulosta

Gluteenittomat sämpylät – ohje:

  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää psyllium ja kaurahiutaleet. Anna turvota 10 minuuttia.
  2. Sekoita joukkoon suola, sokeri, rasva ja juustoraaste.
  3. Lisää jauhot pienissä erissä samalla sähkövatkaimen taikinakouluilla sekoittaen.
  4. Öljyä kätesi ja pyörittele taikinasta sämpylät.
  5. Kohota gluteenittomat sämpylät leivinpaperoidulla pellillä lämpimässä paikassa noin 20 minuuttia. Gluteenittomat hiivataikinat kestävät vain yhden kohotuksen, joten kohota ne leivonnaisina, ei taikinana.
  6. Paista gluteenittomia sämpylöitä 225 asteessa 10 minuuttia.

Vinkit!

  • Sähkövatkain on hyvä apu tarttuvaisten taikinoiden sekoittamisessa.
  • Myös leipäkone on näppärä gluteenittomien leipien leivonnassa. Käytä lyhyttä paisto-ohjelmaa ja huolehdi puhtaudesta, sillä koneissa ei saa olla vehnäjauhojäämiä.
  • Jauha kuivahtaneet gluteenittomat leivät korppujauhoiksi.
93 kommenttia