Tiramisu on yksi Italian tunnetuimmista jälkiruoista, jonka alkuperästä liikkuu useita tarinoita. Klassisista ainesosista ei ole kuitenkaan epäselvyyttä: aitoon tiramisuun tulee savoiardikeksejä, espressokahvia, marsala-viiniä, mascarponejuustoa, munia, sokeria ja kaakaojauhetta.
Savoiardikeksit tunnetaan myös nimellä ladyfingers tai kissankielikeksit. Pitkänomaisia keksejä käytetään tiramisun ja triflejen valmistuksessa, koska ne imevät hyvin kosteutta ja kestävät kerrostamista.
Savoiardikeksit voi korvata esimerkiksi digestivekekseillä, kanelikekseillä tai joulun aikaan pipareilla. Pohjaksi käy myös kakkupohja. Puolita taikina eli tee se kahdesta kananmunasta. Revi kakkupohja paloiksi ennen kostutusta.
Perinteisesti tiramisuun tulee marsalaa eli italialaista väkevää ja makeaa jälkiruokaviiniä, joka valmistetaan eri rypälelajikkeista. Monikäyttöinen viini sopii tiramisun lisäksi myös esimerkiksi liharuokien valmistukseen. Toinen yleinen vaihtoehto on amaretto, karvasmantelista valmistettu italialainen likööri. Lisäksi marsalan voi korvata esimerkiksi brandylla, kahviliköörillä tai rusinaisella vin santolla. Alkoholin sijaan keksien kostuttamiseen voi käyttää vaikka sitruuna- tai appelsiinimehua.
YouTuben videosoitin käyttää evästeitä. Hyväksy evästeet katsoaksesi videon.