Maku

Syksyisiä herkkuja kurpitsasta

Syksyisiä herkkuja kurpitsasta

Loppusyksy on talvikurpitsoiden aikaa. Niistä koverretaan Halloween-lyhtyjä ja loihditaan monipuolisia herkkuja aina suolaista ruoista makeisiin leivonnaisiin.
Teksti Eeva Kolu
Kuvat Kirsi Salovaara
Mainos

Kurpitsa on Suomessa edelleen melko vähän käytetty vihannes, vaikka se kasvaa mainiosti myös viileämmissä ilmastoissa ja on erittäin terveellinen ja monipuolinen raaka-aine. Perinteisen pyöreän kurpitsan lisäksi kaupoissa on nykyään saatavilla esimerkiksi aavistuksen pähkinäisen makuista butternut-kurpitsaa eli myskikurpitsaa sekä spagettikurpitsaa.

Kurpitsa sopii käytettäväksi lämpimiin ja kylmiin ruokiin sekä makeisiin ja suolaisiin leivonnaisiin. Paahdetusta kurpitsasta syntyy tuhdin täyttävä salaatti ja sosekeittoon kurpitsasta saa sopivan makean, aromaattisen maun.

Erityisesti Yhdysvalloissa kurpitsaa käytetään paljon myös makeissa leivonnaisissa, joissa sitä maustaa yleensä klassinen ”pumpkin spice” -viisikko eli kaneli, inkivääri, muskottipähkinä, neilikka ja maustepippuri. Kurpitsa viihtyy mausteiden kanssa myös suolaisissa ruuissa. Kokeile seuraksi esimerkiksi chiliä ja juustokuminaa.

Klikkaa tästä herkullisen syksyiset kurpitsaherkut kurpitsasämpylöistä kurpitsapiirakoihin ja kurpitsakuppikakkuihin!

Julkaistu: 30.9.2014