Kurpitsasta on moneksi! Poimi vinkit herkullisen kasviksen käyttöön & 14 suosikkireseptiämme



Kurpitsasta on moneksi! Poimi vinkit herkullisen kasviksen käyttöön & 14 suosikkireseptiämme

Kurpitsa taipuu mainiosti sekä suolaisiin että makeisiin herkkuihin. Se on myös erinomainen raaka-aine leivonnassa, sillä miedon makunsa lisäksi kurpitsa tuo leivonnaisiin uskomatonta mehevyyttä.
Teksti Annika Elomaa, Eeva Kolu
Kuvat Johanna Myllymäki

Kurpitsa on Suomessa edelleen melko vähän käytetty vihannes, vaikka se kasvaa mainiosti myös viileämmissä ilmastoissa ja on erittäin terveellinen ja monipuolinen raaka-aine. Perinteisen pyöreän kurpitsan lisäksi kaupoissa on nykyään saatavilla esimerkiksi aavistuksen pähkinäisen makuista butternut-kurpitsaa eli myskikurpitsaa sekä spagettikurpitsaa.

Erityisesti Yhdysvalloissa kurpitsaa käytetään paljon myös makeissa leivonnaisissa, joissa sitä maustaa yleensä klassinen ”pumpkin spice” -viisikko eli kaneli, inkivääri, muskottipähkinä, neilikka ja maustepippuri. Kurpitsa viihtyy mausteiden kanssa myös suolaisissa ruuissa. Kokeile seuraksi esimerkiksi chiliä ja juustokuminaa.

Miten hyödyntää erilaiset kurpitsat?

Kurpitsa sopii käytettäväksi lämpimiin ja kylmiin ruokiin sekä makeisiin ja suolaisiin leivonnaisiin. Valitse kurpitsa lajikkeen mukaan.

Muscatkurpitsa

Tukeva lajike, jonka vihertävä, litistynyt, pyöreä ja uurteikas hedelmä muuttuu kypsyessään kellertävän harmaaksi. Malto on voimakkaan oranssi. Kurpitsa painaa 5–10 kiloa, joten siitä riittää moneen ruokaan.

Myskikurpitsa

Päärynänmuotoinen myskikurpitsa on ulkoa vaaleankeltainen ja sisältä kirkkaan oranssi. Malto on makeahko. Paahda ja kokkaa kurpitsasta keittoa, risottoa, piirakkaa tai täytä jauhelihalla tai sienillä.

Spagettikurpitsa

Tämä kurpitsa muuttuu uunin lämmössä rakettispagetiksi. Esikypsennä mikrossa ja sen jälkeen halkaistuna uunissa. Kypsän kurpitsan malto irtoaa spagettimaisina rihmoina. Tarjoa tomaattipohjaisen kastikkeen tai yrttiöljyn kanssa.

Hokkaidokurpitsa

Pieni sipulinmuotoinen hokkaido on vanha japanilainen lajike, josta syntyy samettinen sosekeitto tai kurpitsapiirakka. Siemenet voit maustaa ja paahtaa naposteluun tai keitonpäälle ripoteltaviksi.

Suolaisia ja makeita herkkuja – 14 reseptiä, joiden pääosassa on kurpitsa

Suolaiset kurpitsareseptit

Kurpitsakeitto sopii kurpitsan satokauteen kuin nakutettu! Tässä kookospohjaisessa kurpitsasosekeitossa potkua ja poltetta antavat thaimausteet. Kyseessä on siis mitä mainioin syypäivien lämmittäjä.

Herkullisuudessa ei jää kakkoseksi tämä kurpitsapatakaan, jonka makumaailma on peräisin Intiasta. Pataan uppoaa niin papuja, kurpitsaa kuin kotijuustoakin, joten lopputulos taltuttaa varmasti suuremmankin nälän.

Simsalabim! Kurpitsasta tulikin uunissa rakettispagettia. Chorizotäytteisinä spagettikurpitsoinakin tunnetut herkkupalat saavat nimensä mukaisesti täytteekseen suolaista chorizoa sekä tomaattisen kastikkeen. Lisää potkua oman maun mukaan ja nauti!

Ai kurpitsako ei ole monikäyttöistä? Höpsistä! Kurpitsasoseesta tehty kastike sopii korvaamaan myös pizzassa käytettävän tomaattikastikkeen, ja voipa oranssia kultaa hyödyntää täytteissäkin. Laita siis pizzauuni kuumaksi ja kokeile syksyn suurinta hittiä, kurpitsapizzaa!

Laatikkoruoat kuuluvat lähinnä joulupöytään, mutta kurpitsalaatikolla voi herkutella vuodenaikaan tai sesonkiin katsomatta, niin hyvää se on! Mehevä ja mausteinen laatikko viimeistellään vaahterasiirappisella pähkinämurulla.

Perinteinen muusi on kohdannut haastajansa. Kuohkea, paahdetuista kurpitsoista valmistettu muusi on kaunis lisuke, joka vetää makunsa ja helppoutensa puolesta vertoja monille muille lisukkeille.

Raaskiiko sitä edes syödä? Kranssin muotoon pyöräytetty kurpitsaleipä on täydellinen valinta vaikkapa illanistujaisiin. Pehmeästä leivästä saa murrettua paloja helposti ilman veistä. Sipaisu voita päälle ja nautiskelemaan!

Klassikko on syntynyt! Tässä aurinkoisessa piirakassa kohtaavat vuohenjuusto ja kurpitsa. Tarjoile kurpitsa-vuohenjuustopiirakkaa syksyisissä illanistujaisissa. Takaamme, että se saa pöytäseurueesi huokailemaan ihastuksesta.

Vie perinteiset pasteijat uudelle tasolle! Valitse täytteiksi kurpitsaa ja pekonia ja pyöräytä suolapalat kierteiksi. Maku on niin vastustamaton, että kurpitsa-pekonikierteet katoavat pelliltä alta aikayksikön.

Makeat kurpitsareseptit

Syksyn viimassa maistuu kuppi kuumaa. Kun mausteiseen kurpitsalatteen lorauttaa vielä tilkan brandya, rommia tai konjakkia, vilu pysyy varmasti kaukana. Kokeile myös alkoholitonta versiota vaikkapa jälkkärin sijasta!

Tarjoile kurpitsalaten kaverina kurpitsatäytteisiä kierrepullia, jotka ovat saaneet innoituksensa perinteisistä ruotsalaisista kanelipullista. Yhdistelmä voi kuulostaa mielenkiintoiselta, mutta vie kielen mennessään!

Tästä juustokakusta riittää jaettavaksi isommallekin porukalle, sillä herkku leivotaan suoraan pellille ja leikataan sopiviksi annospaloiksi oman mielen mukaan. Kurpitsaiset juustokakkupalat kruunataan ripottelemalla koko komeuden päälle rapsakkaa muruseosta. Nam!

Uunissa paistettu juustokakku tarjoilee kurpitsan herkullisimmassa mahdollisessa muodossa. Kaakaoinen keksipohja saa päälleen reippaasti sekä kurpitsa- että tuorejuustotäytettä. Koristele suklaalla, ja kurpitsajuustokakku on valmis!

Herkuttele kurpitsalla perinteiseen amerikkalaiseen tyyliin ja leivo kurpitsapiirakka! Piirakan salaisuus löytyy täytteestä: makeahko kurpitsa saa seurakseen voimakkaita mausteita, kuten kanelia, muskottipähkinää ja inkivääriä.

Julkaistu: 8.11.2018