Kotivinkki

Kurpitsaleipä

0
0

Kurpitsaleipä

Teksti Marja Samuli
Kuvat Mika Haaranen
Tulosta
Mainos

Ainekset (2 kpl)

JUURI:

  • 1 dlvehnäjauhoja
  • ¾ dlruisjauhoja
  • 2½ dlvettä

KURPITSASOSE:

  • noin 700 gkuorellista kurpitsaa

LISÄKSI:

  • 1½ dlvettä
  • 50 ghiivaa
  • 2 rklöljyä
  • 1 rklsuolaa
  • 1 rklsiirappia
  • ripausmuskottipähkinää
  • 3 dlkaurahiutaleita
  • 12-13 dlvehnäjauhoja
  • kurpitsansiemeniä

Tee näin

{
AKTIIVINEN
PASSIIVINEN

1. Valmista juuritaikina edellisenä päivänä. Sekoita vehnäjauhoihin ruisjauhot. Kiehauta vesi ja kaada se jauhojen päälle. Peitä kulho ja jätä se huoneenlämpöön yön ajaksi.

2. Tee kurpitsasose. Kuori ja kuutioi kurpitsa isoiksi paloiksi. Paista paloja uunin keskitasolla 200 asteessa noin 40 minuuttia. Anna palojen jäähtyä ja soseuta ne tasaiseksi massaksi esimerkiksi monitoimikoneen kulhossa.

3. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja murenna hiiva veteen. Lisää joukkoon edellisenä päivänä valmistettu juuritaikina, öljy, suola, siirappi, muskottipähkinä, kaurahiutaleet ja vehnäjauhot. Alusta taikinaa voimakkaasti painellen kymmenen minuuttia.

4. Lisää taikinaan kurpitsasose ja alusta se huolella taikinan joukkoon. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan nousta noin puoli tuntia. Painele taikina alas puolivälissä ja anna sen nousta vielä puoli tuntia.

5. Kumoa taikina jauhotetulle leivinpöydälle, leikkaa se kolmeen osaan ja vaivaa huolella. Muotoile palat pyöreiksi leiviksi.

6. Nostata leipiä leivinpaperin päällä uunipellillä noin tunnin ajan.

7. Sipaise leipien pintaan vettä ja ripottele päälle kurpitsan­siemeniä.

8. Kuumenna uuni 250 asteeseen ja pane leivät uunin alatasolle. Sulje luukku ja alenna lämpötila heti 200 asteeseen. Paista noin 25 minuuttia, kunnes leivät ovat kypsiä. Leivät ovat kypsiä, kun niistä kuuluu ontto ääni, kun koputat niiden pohjaa. Anna leipien jäähtyä ritilällä.
 

Vinkki!

Annoksesta tulee 2 leipää.

MITÄ PIDIT?
0
Katso myös nämä