Kotivinkki

Kurpitsaleipä – kranssin muotoon leivottu herkku on kuin luotu jaettavaksi!

1 h 15 min
KA
4.67
0

Kurpitsaleipä leivotaan kranssin muotoon. Erilaiset siemenet tuovat kurpitsaleipään näyttävyyttä ja rapsakkaa makua. Unohda veitsi, sillä kranssista on helppo murtaa paloja käsin!
Tulosta
Teksti Annika Elomaa
Kuvat Johanna Myllymäki

Ainekset (2 leipää)

Kurpitsaleipä

  • 3 dlkurpitsasosetta (myski tai hokkaido)
  • 2 dlmaitoa tai vettä
  • 50 ghiivaa
  • 2 rklsiirappia
  • 1 ½ tl suolaa
  • 2 dlruis- tai kaurahiutaleita
  • noin 9 dlvehnäjauhoja
  • 50 gvoita

Voiteluun

  • 1kananmuna

Pinnalle

  • 2 rklunikonsiemeniä
  • 2 rklchiansiemeniä
  • 2 rklkurpitsansiemeniä

Tee näin

1 h 15 min
{
AKTIIVINEN15 min
PASSIIVINEN1 h

Kurpitsaleipä valmistuu näin:

  1. Lämmitä kurpitsasose ja maito tai vesi kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva joukkoon. Lisää siirappi, suola ja hiutaleet.
  2. Alusta taikinaan jauhot sekä lopuksi pehmeä rasva. Taikina saa olla napakan tuntuista.
  3. Kohota taikinaa liinan alla lämpimässä paikassa noin puoli tuntia tai jääkaapissa pari tuntia.
  4. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa se kahteen osaan. Jaa kumpikin taikinapala vielä kahdeksaan osaan ja pyörittele ne sämpylöiksi.
  5. Paina sämpylöiden keskelle reikä ja venytä ne isoiksi rinkeleiksi.
  6. Tee kaksi kranssia. Yhdistä kahdeksan rinkeliä toisiinsa ja nipistä rinkelin päät kiinni. Anna sämpyläkranssien kohota liinan alla noin 45 minuuttia.
  7. Voitele kranssit munalla ja ripottele pinnalle siemeniä. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 20–30 minuuttia.

Tee kurpitsasose näin:

Paloittele kurpitsa ja paahda 200 asteessa 30–40 minuuttia. Jäähdytä, irrota kuoret ja soseuta sauvasekoittimella.

MITÄ PIDIT?
4.67