Kurpitsaleipä – kranssin muotoon leivottu herkku on kuin luotu jaettavaksi!
Kasvis
1 h 15 min
{
Aktiivinen 15 min
Passiivinen 1 h
Kurpitsaleipä leivotaan kranssin muotoon. Erilaiset siemenet tuovat kurpitsaleipään näyttävyyttä ja rapsakkaa makua. Unohda veitsi, sillä kranssista on helppo murtaa paloja käsin!

Reseptin ainekset 2 leipää
Kurpitsaleipä
3 dlkurpitsasosetta (myski tai hokkaido)
2 dlmaitoa tai vettä
50 ghiivaa
2 rklsiirappia
1 ½ tl suolaa
2 dlruis- tai kaurahiutaleita
noin 9 dlvehnäjauhoja
50 gvoita
Voiteluun
1kananmuna
Pinnalle
2 rklunikonsiemeniä
2 rklchiansiemeniä
2 rklkurpitsansiemeniä
Kurpitsaleipä – ohje:
- Lämmitä kurpitsasose ja maito tai vesi kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva joukkoon. Lisää siirappi, suola ja hiutaleet.
- Alusta taikinaan jauhot sekä lopuksi pehmeä rasva. Taikina saa olla napakan tuntuista.
- Kohota taikinaa liinan alla lämpimässä paikassa noin puoli tuntia tai jääkaapissa pari tuntia.
- Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa se kahteen osaan. Jaa kumpikin taikinapala vielä kahdeksaan osaan ja pyörittele ne sämpylöiksi.
- Paina sämpylöiden keskelle reikä ja venytä ne isoiksi rinkeleiksi.
- Tee kaksi kranssia. Yhdistä kahdeksan rinkeliä toisiinsa ja nipistä rinkelin päät kiinni. Anna sämpyläkranssien kohota liinan alla noin 45 minuuttia.
- Voitele kranssit munalla ja ripottele pinnalle siemeniä. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 20–30 minuuttia.
Tee kurpitsasose näin:
Paloittele kurpitsa ja paahda 200 asteessa 30–40 minuuttia. Jäähdytä, irrota kuoret ja soseuta sauvasekoittimella.