Maku

Rapujuhlat

Rapujuhlat

Tunnelmalliset rapujuhlat vietetään ystävien kanssa huvimajassa sateelta suojassa. Rapukausi on herkuttelijoiden unelma-aikaa, ja aterian päätähdiksi valitaankin kauden parhaat antimet.
Teksti Kati Pohja
Kuvat Satu Nyström
Mainos

Rapukausi alkaa vuosittain 21.7. klo 12. Hämärtyvä kesäilta on paras rapujuhlan ajankohta, mutta rapujuhlia voi hyvin viettää myöhemminkin syksyllä. Kata pöytä kauniisti ja muista sytyttää paljon kynttilöitä. Älä unohda rapuveitsiä ja -liinoja sekä isoa pinoa lautasliinoja. Tarjoa alkuruokaa, sillä rapuja ei ole mukava näprätä vatsa täysin tyhjänä.

Varaa päätarjottavaksi joki-, täplä- tai pakasterapuja­ 10–15 kappaletta henkeä kohden. Lado ravut tarjoiluvadille­ sakset kohti ruokailijoita.

Rapujuhlien menu

4:lle

Rapuleipä

Tillisnapsi

***

Yrttiset sisäfileepihvit

Kantarellikastike

Höyrytetyt kasvikset

***

Kahviherukat ja vaahto

Katso täältä ohjeet rapujen syömiseen!

Tiesitkö?

  • Suomessa pyydetään vuosittain noin 6 miljoonaa rapua.
  • Kotimaiset ravut ovat joki- ja täplärapuja, joista jokirapu on halutuin.
  • Rapukausi jatkuu heinäkuun lopusta aina lokakuun loppuun.
  • Alkuruoaksi nautittujen rapujen jälkeen maistuu kunnon pihvi.
  • Loppukesän marjat ovat jälkiruoka parhaimmillaan.
  • Juomalaulut kuuluvat rapujuhliin.

Helan går!

Helan går
sjung hoppfalleri fallerallala,
helan går
sjung hoppfallerallala.
Och den som inte helan tar
han heller inte halvan får.
Helan går!
Sjung hoppfallerallalej!

Kokonaan!
(sävel: Helan går!)
Kokonaan
me kerralla kaikki kipataan.
Kokonaan
me kerralla kipataan.
Se ken ei kippaa kokonaan
hän ei saa puolikastakaan.
Kokonaan!
Me kerralla kipataan!

Snapsikylpy
(sävel: Kalliolle kukkulalle)
Tilli suussa, kruunu päässä
sinut pöytää kannetaan.
Paahtoleivän päälle sulle
snapsikylpy annetaan.

Julkaistu: 27.9.2012