Rapujuhlat ovat loppukesän kohokohta! Katso parhaat vinkit illanistujaisten järjestämiseen ja tarjoiluihin
Ruoka
Rapujuhlat ovat loppukesän kohokohta! Katso parhaat vinkit illanistujaisten järjestämiseen ja tarjoiluihin
Rapujuhlat ovat täydellinen syy kutsua pöytä täyteen ystäviä sekä nauttia hämärtyvistä illoista. Tarjoile ravut alku- tai pääruokana muiden herkkujen seurana.

Rapujuhlat ovat monelle alkusyksyn kohokohta. Rapukausi alkaa vuosittain 21.7. klo 12. Hämärtyvä kesäilta on paras rapujuhlan ajankohta, mutta rapujuhlia voi hyvin viettää myöhemminkin syksyllä.

Suunnittele juhlien tarjoilut rapujen ympärille: jos rapuja on runsaasti, ne sopivat hyvin pääruoaksi, mutta pienemmillä määrillä ravut kannattaa tarjoilla alkupaloina.

Varaa pääruoaksi joki-, täplä- tai pakasterapuja 10–15 kappaletta henkeä kohden. Jos tarjoat rapuja vain alkuruokana, 5–8 kappaletta rapuja henkilöä kohden riittää. Tärkeintä on, että muu ateria täydentää rapuja juhlavasti, eikä kukaan vieraista jää nälkäiseksi!

Tiesitkö?

Suomessa pyydetään vuosittain noin 6 miljoonaa rapua. Kotimaiset ravut ovat joki- ja täplärapuja, joista jokirapu on halutuin. Rapukausi jatkuu heinäkuun lopusta aina lokakuun loppuun.

Rapujuhlien tarjoilut

Noudata rapujen keitto-ohjetta, jotta ravut ovat juhlissa parhaimmillaan. Käytä kukkivaa kruunutilliä rapujen keitinliemen mausteeksi ja rapuvadin koristeeksi. Rapuja voi ostaa myös pakastettuina, jolloin ravut elvytetään maustetussa liemessä.

Lado ravut tarjoiluvadille, sakset kohti ruokailijoita. Suunnittele muu ateria rapujen ympärille. Perinteisissä rapujuhlissa ravut tarjotaan paahtoleivän, voin ja hienonnetun tillin kanssa, mutta menua voi varioida omien mieltymysten mukaan.

Tiesitkö?

Katso kuvalliset ohjeet, joilla syöt ravut oikeaoppisesti ja otat herkullisista merenelävistä kaiken irti!

Rapujen kanssa tarjottaviksi juomiksi sopivat kivennäisvesi sekä valkoviini, olut sekä snapsit. Muista myös alkoholittomat juomatarjoilut!

Huomioi lisäksi erityisruokavaliot ja lapsivieraat. Varsinkin pienille lapsille rapujen syönti voi olla hankalaa hommaa. Varaa heille valmiiksi kuorittuja joki- tai katkarapuja. Vadillinen dippivihanneksia on myös kivaa sormisyötävää. Jos juhlaseurueesta löytyy äyriäisallergikkoja, voit täydentää tarjoiluja esimerkiksi erilaisilla tapaksilla. Runsas tapasvalikoima sopii hyvin täydentämään rapujuhlien tarjoiluja.

Muista tarjoilujen lisäksi huolehtia juhlien kattauksesta. Rapuveitsiä ja -liinoja tulisi varata tarpeellinen määrä, eikä iso pino lautasliinojakaan ole pahitteeksi. Koska jokainen ruokailija käsittelee rapunsa itse, pöytään on hyvä kattaa pieniä sitruunalohkoilla varustettuja vesimaljoja sormien huuhtelua varten.

Viimeistele tunnelma kattamalla pöytä kauniisti ja sytyttämällä runsaasti kynttilöitä.

Rapujuhlien menu

Aloita rapuleivillä, muista snapsit

Kokoa ravun pyrstö- ja saksilihat paahdetun ja voidellun sekä tillillä hunnutetun leivän päälle ja herkuttele.

Yhden rapuleivän kokoamiseen tarvitaaan 4–6 rapua. Leivän voiteluun sopii voin sijaan myös majoneesi, aioli tai vaikka avokadotahna. Simppeleintä on tarjota valmista paahtoleipää, mutta vastaleivottu maalaisvehnäleipä on myös herkullinen vaihtoehto.

Tarjoa tillisnapsi hyvin jäähdytettynä rapuleipien kanssa. Jos säilytät juomaa pidempään ennen nauttimista, poista tillit ja limetin kuori.

Snapsi kuuluu perinteisesti rapujuhliin. Tavallisimmin rapuryyppy on kirkasta viinaa, kuten vodkaa tai Koskenkorvaa, mutta myös akvaviitit tai itse maustettu tillisnapsi, kurkkusnapsi, puolukkasnapsi tai piparjuurisnapsi sopivat hyvin rapujen kanssa nautittavaksi.

Rukiinen kantarellipiirakka leivotaan rennolla otteella.

Rapu- ja sienikausi osuvat sopivasti samaan sesonkiin. Tarjoa rapujuhlien alkuruokana pekonilla mehevöitettyä kantarelligalettea, juustoista kantarellikeittoa tai mehevää kantarelli-munakasrullaa.

Pääruokana täydelliset pihvit grillattujen bataattien ja melonisalsan kera

Minttuöljyllä maustetut bataatit ja raikas meloni-kurkkusalsa muodostavat grillatun entrecôten kanssa täydellisen makucombon.

Entrecôten pintaan hierottu rub-kuivamausteseos antaa lihaan rutkasti makua ja rouhean pinnan. Paista entrecôte grillissä tai liedellä ja leikkaa paistamisen jälkeen viipaleiksi. Minttuöljyllä maustetut bataatit ja raikas melonisalsa koukuttaa kaikki ja toimii upeasti tuhdin lihan parina.

Marjaisa päätös rapuillalliselle

Tee klassisesta charlotta-kakusta astetta söpömpi versio.

Raikkaat marjaherkut ovat kuin luotuja rapuaterian jälkiruoiksi. Marjoilla raikastettu ja savoiardi-kekseillä koristettu vadelma-charlotta kruunaa illallisen. Jäädytetyn suklaajuustokakun voi valmistaa hyvissä ajoin etukäteen ja nostaa pakastimesta tarjolle isolla vadelmakasalla koristeltuna. Täytä hiekkahentusten murean manteliset kuoret helpolla mascarpone-jogurttitäytteellä ja tuoreilla herukoilla.

Rapujuhlien perinteisiä juomalauluja:

Helan går!

Helan går

sjung hoppfalleri fallerallala,

helan går

sjung hoppfallerallala.

Och den som inte helan tar

han heller inte halvan får.

Helan går!

Sjung hoppfallerallalej!

Kokonaan! (sävel: Helan går!)

Kokonaan

me kerralla kaikki kipataan.

Kokonaan me kerralla kipataan.

Se ken ei kippaa kokonaan

hän ei saa puolikastakaan.

Kokonaan!

Me kerralla kipataan!

Snapsikylpy (sävel: Kalliolle kukkulalle)

Tilli suussa, kruunu päässä

sinut pöytää kannetaan.

Paahtoleivän päälle sulle

snapsikylpy annetaan.

Kommentoi »