Maku

Maalaisvehnäleivät

1 h 45 min
4.1
0

Maalaisvehnäleivät

LA
MA
MU
0
4.1
Teksti Emilia Kolari
Kuvat Satu Nyström
Tulosta
Mainos

Ainekset (2 kpl)

  • 25 ghiivaa
  • 3 dlvettä
  • 1 1/2 tlsuolaa
  • 5 dlhiivaleipäjauhoja
  • 2 dlvehnäjauhoja
  • 1/2 dlrypsiöljyä

Leivontaan

  • 1 dlhiivaleipäjauhoja

Tee näin

1 h 45 min
{
AKTIIVINEN20 min
PASSIIVINEN1 h 25 min

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää 2 desiä vehnä-hapanjuurta (ks. ohje Maku.fi), suola ja 3 dl hiivaleipäjauhoja puuhaarukalla sekoittaen. Lisää 2 dl hiivaleipäjauhoja ja sekoita voimakkaasti. Alusta taikinaan vehnäjauhot. Vaivaa taikinaa noin 5 minuuttia, ja lisää loppuvaiheessa mieluiten huoneenlämpöinen öljy.
Peitä kulho liinalla, ja kohota lämpimässä paikassa noin 1 tunti. Jos hapanjuuri ja öljy ovat olleet kylmiä, kohota vielä kauemmin, kunnes taikina on kaksinkertainen.
Kytke uuni 250 asteeseen. Työnnä tyhjä pelti uuniin kuumenemaan.
Ripottele jauhot leivinalustalle. Kumoa taikina jauhojen päälle ja jaa se kahtia. Käsittele taikinaa tässä vaiheessa kevyesti, jotta valmiiseen leipään jää isoja ilmakuplia.
Nostele taikina jauhotetuin käsin levyksi leivinalustalle. Nosta levyn reunat päällekkäin, jotta saat pitkulaisen leivän, ja taitos jää leivän päälle. Leivo toinen taikinapuolikas samoin.
Nosta maalaisvehnäleivät leivinpaperin päälle ja siirrä paperi kuumalle pellille. Viskaa uunin pohjalle 1 dl vettä, jotta saat leiville rapean pinnan. Työnnä leipäpelti uunin alimmalle tasolle. Paista ensin noin 10 minuuttia. Vähennä uunin lämpö 200 asteeseen, ja paista maalaisvehnäleipiä vielä noin 15 minuuttia.

MITÄ PIDIT?
4.1
Katso myös nämä