Maku

Maalaisvehnäleivät

1 h 45 min
{
Aktiivinen
20 min
Passiivinen
1 h 25 min
LA
MA
MU
3.7
0
Julkaistu 14.9.2011


Reseptin ainekset (2 kpl)

  • 25 ghiivaa
  • 3 dlvettä
  • 1 1/2 tlsuolaa
  • 5 dlhiivaleipäjauhoja
  • 2 dlvehnäjauhoja
  • 1/2 dlrypsiöljyä

Leivontaan

  • 1 dlhiivaleipäjauhoja
Tulosta

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää 2 desiä vehnä-hapanjuurta (ks. ohje Maku.fi), suola ja 3 dl hiivaleipäjauhoja puuhaarukalla sekoittaen. Lisää 2 dl hiivaleipäjauhoja ja sekoita voimakkaasti. Alusta taikinaan vehnäjauhot. Vaivaa taikinaa noin 5 minuuttia, ja lisää loppuvaiheessa mieluiten huoneenlämpöinen öljy. Peitä kulho liinalla, ja kohota lämpimässä paikassa noin 1 tunti. Jos hapanjuuri ja öljy ovat olleet kylmiä, kohota vielä kauemmin, kunnes taikina on kaksinkertainen. Kytke uuni 250 asteeseen. Työnnä tyhjä pelti uuniin kuumenemaan. Ripottele jauhot leivinalustalle. Kumoa taikina jauhojen päälle ja jaa se kahtia. Käsittele taikinaa tässä vaiheessa kevyesti, jotta valmiiseen leipään jää isoja ilmakuplia. Nostele taikina jauhotetuin käsin levyksi leivinalustalle. Nosta levyn reunat päällekkäin, jotta saat pitkulaisen leivän, ja taitos jää leivän päälle. Leivo toinen taikinapuolikas samoin. Nosta maalaisvehnäleivät leivinpaperin päälle ja siirrä paperi kuumalle pellille. Viskaa uunin pohjalle 1 dl vettä, jotta saat leiville rapean pinnan. Työnnä leipäpelti uunin alimmalle tasolle. Paista ensin noin 10 minuuttia. Vähennä uunin lämpö 200 asteeseen, ja paista maalaisvehnäleipiä vielä noin 15 minuuttia.

Kommentoi »