
Parhaat mokkapalat – 6 vinkkiä, joilla ikisuosittu herkku onnistuu varmasti
Parhaissa mokkapaloissa yhdistyy mehevä pohja ja täyteläinen kuorrutus. Mokkapalojen leipominen on monelle tuttua puuhaa, mutta muutaman vinkin avulla saat niistä entistäkin herkullisemmat.
Parhaat mokkapalat – näillä vinkeillä onnistut
1. Käytä huoneenlämpöisiä aineksia
Onnistut varmasti, kun teet mokkapalataikinan huoneenlämpöisistä aineksista. Muista siis ottaa rasva ja munat jääkaapista hyvissä ajoin ennen leipomista.
2. Jätä pohja meheväksi
Mokkapalojen mehevyyden takaa oikea paistoaika. Pohja kannattaa paistaa juuri ja juuri kypsäksi, jotta se pysyy ihanan mehevänä. Paista pohjaa uunin keskitasolla 200 asteessa noin 15 minuuttia. Testaa pohjan kypsyys tikulla, sillä uunien tehot vaihtelevat.
3. Keitä vahvaa kahvia
Mokkapalat eivät ole mokkapaloja, jos niissä ei ole mukana kahvia. Keitä taikinaan ja kuorrutukseen vahvaa suodatinkahvia tai espressoa. Jos et itse juo kahvia tai omista kahvinkeitintä, voit tehdä kahvin pikakahvijauheesta.

4. Valitse tumma kaakaojauhe
Kaakaojauhe varmistaa ihanan maun ja värin mokkapalataikinaan. Monen mielestä parhaat mokkapalat syntyvät tummasta, sokeroimattomasta kaakaojauheesta (esim. Van Houten). Jos haluat miedomman maun, valitse taikinaan vaaleaa kaakaojuomajauhetta.
Vinkki!
Kaakaojauheen lisäksi taikinaan voi ripauttaa chili- tai lakritsijauhetta.

5. Keitä, sekoita tai vaahdota kuorrute
Perinteisesti mokkapalojen kuorrutus keitetään kattilassa. Koska se jähmettyy melko pian, kannattaa koristeiden levittämisessä olla vikkelä. Kuorrutuksen voi valmistaa myös sekoittamalla ilman keittämistä. Tällöin kuorrutuksesta ei tule yhtä kiiltävä, mutta koristeita on aikaa levittää kauemmin mokkapalojen pinnalle, kun sekoitettava kuorrutus ei kovetu samalla tavalla kuin keitetty. Katso ohjeet keittämällä ja sekoittamalla valmistettaviin kuorrutteisiin!
Kokeile myös modernien mokkapalojen moussemaista kuorrutetta, joka sopii pursotuksiin. Ainekset sekoitetaan, jäähdytetään kylmäksi jääkaapissa ja lopuksi vaahdotetaan kuohkeaksi.
Vinkki!
Kun vielä muistat ja jaksat jäähdyttää pohjan hyvin paistamisen jälkeen, niin kuorrutus pysyy levyn pinnalla.


6. Koristele vapaalla kädellä
Klassiseen tyyliin mokkapalat koristellaan nonparelleilla tai strösseleillä. Erimuotoiset ja -väriset koristerakeet ovat hauskoja ja helppoja vaihtoehtoja.
Mokkapalojen koristelussa vain mielikuvitus on rajana. Kokeile erilaisia karkkeja, suklaarouhetta, kookoshiutaleita, pähkinöitä, Nutellaa, maapähkinävoita, vaahtokarkkeja tai sitruunatahnaa. Mokkapaloista voi taiteilla myös erilaisia hauskoja eläinhahmoja. Miten olisi vaikka puput, pöllöt tai porot?

Juttu on julkaistu Maku-lehdessä 3/2019.