Maku

Paras pullataikina – näin vältät yleisimmät virheet ja leivot elämäsi onnistuneimmat pullat

Paras pullataikina – näin vältät yleisimmät virheet ja leivot elämäsi onnistuneimmat pullat
Paras pullataikina leivotaan ajoissa huoneenlämpöön otetuista raaka-aineista. Jokaisella perusaineksella on oma tärkeä roolinsa taikinan rakenteessa ja maussa. Vinkeillämme vältät tavallisimmat pulmat taikinan teossa ja saat uunista ulos entistä makoisampia pullia!
Julkaistu: 22.2.2021

Paras pullataikina – näin raaka-aineet vaikuttavat kuohkeuteen, makuun ja sitkoon

Hiiva

Hiivan avulla pullataikina kohoaa pulleaksi. Taikinan kaikki ainekset kannattaa ottaa huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen leivonnan aloittamista, koska hiivan toiminta hidastuu kylmistä aineista. Tuore hiiva murennetaan kädenlämpöiseen nesteeseen. Kylmä neste hidastaa hiivan käynnistymistä, liian kuuma neste (yli 40 astetta) taas tuhoaa sen. Kuivahiiva sekoitetaan jauhoihin ja lisätään hieman kädenlämpöistä lämpimämpään (42 astetta) nesteeseen, jotta sen toiminta käynnistyy. Pullataikinassa 50 g tuorehiivaa vastaa kahta pussia kuivahiivaa.

Perinteisellä pullataikinareseptillä onnistuu niin korvapuustien, voisilmäpullien kuin pikkupullien leivonta. Testaa vaihteeksi myös juurimenetelmällä kohotettua taikinaa, joka valmistuu hieman perinteistä nopeammin.

Neste

Pullataikinaan käytetään yleensä maitoa, vettä tai vesi-maitoseosta. Vegaaninen pullataikina onnistuu hyvin myös kaura- tai soijajuomasta.

Sokeri

Sokerin tehtävä on kuohkeuttaa ja maustaa taikinaa. Sokeri edistää myös hiivan toimintaa ja antaa leivonnaisille paistamisen aikana kauniin värin.

Suola

Älä unohda suolaa, sillä se parantaa pullataikinan makua ja voimistaa sitkoa.

Nämä gluteenittomat korvapuustit yltävät mehevyydessään perinteisten pullien tasolle. Pullataikinaan lisätään gluteenittoman jauhoseoksen lisäksi tattarijauhoa.

Kardemumma

Kardemumma antaa pullataikinalle sille ominaisen maun ja tuoksun.

Kananmuna

Kananmuna kuohkeuttaa ja tukee pullataikinan rakennetta sekä antaa leivonnaisille hyvän maun ja värin. Sitä käytetään usein myös voiteluun, jolloin pullat saavat kauniin kiillon ja paistopinnan. Pullataikina onnistuu myös ilman munaa.

Vinkki!

Pullat voi voidella myös maidolla tai sulatetulla rasvalla. Vähälaktoosinen maito antaa pulliin tavallista maitoa ruskeamman pinnan.

Jos pataleipä on jo tuttu juttu, leivo seuraavaksi kanelinen patapulla! Jättimäistä korvapuustia muistuttavasta herkusta riittää isommallekin porukalle.

Jauhot

Pullataikinaan käytetään vehnäjauhoja, koska niiden sisältämän sitkoaineksen ansiosta taikinasta tulee riittävän kimmoisaa ja venyvää. Vehnän ytimestä valmistetut jauhot leipoutuvat hyvin, kun taas kuorikerroksia sisältävät jauhot leipoutuvat huonommin. Myös karkeudella on väliä: hienot jauhot sitovat enemmän vettä kuin karkeat. Taikinaan alustettavien jauhojen määrä riippuu myös siitä, mihin taikinaa on tarkoitus käyttää. Pikkupullataikina saa olla pehmeämpää kuin esimerkiksi pitkotaikina.

Rasva

Rasva parantaa hiivataikinan makua ja säilyvyyttä. Myös rakenne paranee, koska rasva lisää hiivataikinan joustavuutta ja tekee siitä helposti käsiteltävän. Rasva vaikeuttaa sitkon muodostusta, joten se lisätään pehmeänä vasta alustamisen loppuvaiheessa. Parhaiten hiivataikinaan sopivat voi tai margariini, joissa on yli 60 % rasvaa, Myös juoksevaa margariinia ja rypsiöljyä voi käyttää.

Kohota pullataikina leivinliinalla peitettynä vedottomassa paikassa, esimerkiksi kylmässä uunissa tai mikrossa. Pidä ovet ja ikkunat kiinni kohotuksen aikana.
"Herkulliset ja helpot tehdä", kommentoi lukijamme. Makoisa täyte tehdään valmiista vaniljakreemijauheesta. Kurkkaa helppojen dallaspullien resepti!

Sitkossa sen salaisuus

Sitkon muodostuminen on hiivataikinan rakenteen tärkein ominaisuus leivonnaisten onnistumisen kannalta, koska sitkoton taikina ei kohoa ja leivonnaisista tulee kovia. Parhaimmat leivontaominaisuudet ovat vehnällä, koska siinä on eniten sitkoproteiinia eli gluteenia, joka saa aikaan taikinan kimmoisuuden ja venyvyyden. Taikinaa kannattaa vaivata huolellisesti joko koneella tai käsin. Sitko muodostuu vehnäjauhojen sisältämän sitkoaineen sitoessa vettä ja muodostaessa verkkomaisen, venyvän ja kimmoisan rakenteen.

Kokeile taiteilijan lahjojasi kukkapullaan! Vaniljatäytteisen pullan koristeluun käyvät marjat ja hedelmät, joista voit luoda mielikuvituksellisia kukkakuvioita.

Mikä meni pieleen? Näin vältät pullataikinan yleisimmät virheet

Taikina ei kohoa

Varmista aina, että hiiva on tuoretta. Liian kuuma ja liian kylmä neste tai kylmät raaka-aineet sekä kylmä tai vetoinen kohotuspaikka vaikeuttavat kohoamisprosessia.

Taikina leviää eikä kohoa

Taikinassa on luultavasti liian vähän jauhoja. Myös liian kuuma kohotuspaikka saattaa aiheuttaa taikinan leviämistä kohoamisen sijaan.

Ensin kohosi ja sitten laski

Taikinaa kohotettiin todennäköisesti liian kauan. Sama reaktio syntyy, jos jauhoja on taikinassa liian vähän. Voit alustaa taikinaan lisää jauhoja ja kohottaa uudestaan.

Pinta repeilee uunissa

Taikinaa on vaivattu liian vähän ja kohotusaika on ollut liian lyhyt.

Pulla on kovaa ja kuivaa

Pullataikinaan on todennäköisesti alustettu liikaa jauhoja, kohotusaika on ollut liian lyhyt tai hiivan toiminnassa on ollut häiriö. Lue lisää siitä, miksi pullan rakenteesta saattaa tulla kovaa.

Mantelipulla leivotaan meheväksi pitkoksi, jonka täytteenä maistuvat reilu annos makeaa mantelimassaa ja kirpsakoita kuivattuja karpaloita.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Uusia ideoita kokkailuun! Tilaa inspiroivat ruokakirjat Meillä kotona -kaupoista
SISÄLTÖ JATKUU
Kommentoi »