Maku

Kovaa pullaa

Emilia

Kysymys:

Pullastani tulee kovaa, se maistuu vain tuoreena, jos silloinkaan. Mitä teen väärin?

Näytä vastaus

Vastaus:

“Pullan kovaan rekenteeseen voi olla monta syytä. Todennäköisintä on, että taikinassa on liikaa jauhoja. Jätä ensi kerralla taikina reilusti pehmeäksi. Pullia pyöritellessäsi sinulla on varaa lisätä jauhoja leivinpöydälle tarpeen mukaan.

Toinen seikka on vaivaus. Taikinaa tulisi vaivata niin, että pullan kohoamista tukevat sitkosäikeet pääsevät syntymään. Nosta taikinaa kulhon reunalta ja työnnä se nyrkillä taikinan keskelle. Taikinan puristelu rikkoo sitkoa ja kovettaa näin pullan rakennetta. Kohota hyvin. Puoli tuntia ei aina riitä taikinan kohoamiseen, varsinkin jos taikinaan käytetyt ainekset ovat liian viileitä. Kohota taikina vedottomassa paikassa ja leivo vasta, kun taikina on lähes kaksinkertaistunut. Malta kohottaa pullat vielä pellilläkin.

Tarkkaile uunisi paistojälkeä. Riittävän kuumassa lämpötilassa (225 ºC) paistettuna pikkupullan pinta paistuu ja sisus jää meheväksi. Vanhat uunit eivät aina kerro totuutta lämpötilasta. Liian alhaisessa paistettuna pienet pullat pääsevät kuivumaan ennen kuin pinta on hyvin paistunut."

Julkaistu: 28.4.2010

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.