Kotivinkki

Mantelipulla – mehevän pitkon täytteessä ihastuttaa makean mantelimassan ja kirpsakoiden karpaloiden yhdistelmä

2 h
{
Aktiivinen
20 min
Passiivinen
1 h 40 min
Mantelipulla on jokaisen mantelimassan ystävän unelmaherkku! Pitkon täytteeksi leivotaan reilu annos mantelimassaa sekä kuivattuja karpaloita. Ohjeella valmistuu kaksi herkullisen mehevää pullapitkoa.
3.3
0
Julkaistu: 8.12.2019


Ainekset (2 pitkoa)

Pullataikina

  • 2½ dlmaitoa
  • 25 ghiivaa
  • 1muna
  • 1 dlsokeria
  • 1 tlsuolaa
  • 2 tlkardemummaa
  • 7–8 dlvehnäjauhoja
  • 75 gpehmeää voita

Karpalo-mantelipulla

  • 1annos pullataikinaa

Täyte

  • 2 dlkuivattuja karpaloita
  • 100 gpehmeää voita
  • 150 gmantelimassaa

Lisäksi

  • 1muna voiteluun

Pinnalle

  • 2 rklmantelilastuja
Tulosta

Mantelipulla valmistuu näin:

  1. Valmista ensiksi pullataikina. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murustele hiiva maidon joukkoon. Lisää muna, sokeri, suola ja kardemumma sekä reilu puolet jauhoista. Alusta pehmeä voi taikinan joukkoon sekä loput jauhot pienissä erissä. Jos teet pullapitkoa, pitkotaikina saa olla hieman pikkupullataikinaa kovempi.
  2. Vaivaa taikinaa, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa taikinakulhon reunoista. Anna kohota liinan alla kaksinkertaiseksi.
  3. Leikkaa karpalot veitsellä karkeaksi rouheeksi.
  4. Jaa kohonnut pullataikina kahteen osaan. Kaulitse molemmat osat ohuiksi, noin 30 x 30 -senttisiksi levyiksi. Jaa voi levyille ja levitä veitsellä tasaiseksi kerrokseksi. Ripottele karpalot voin päälle. Vuole mantelimassatangosta veitsellä tai juustohöylällä ohuita lastuja taikinalevylle. Lastujen vuoleminen mantelimassatangosta helpottuu, kun tangon laittaa hetkeksi pakastimeen kovettumaan.
  5. Pyöritä levyt tiiviiksi rulliksi. Nipistele rullan toinen pääty huolellisesti kiinni. Leikkaa rulla pitkittäin puoliksi, mutta jätä suljettu pää noin kahden sentin matkalta ehjäksi. Letitä rulla kahdella tangolla pitkoksi ja kiepsauta lopuksi pullan toinen pääty pitkon alle. Anna kohota liinan alla noin 30 minuuttia.
  6. Voitele kohonneet pitkot munalla ja ripottele mantelilastuja pinnalle. Paista pitkoja 175 asteessa noin 25 minuuttia tai kunnes pullat ovat kypsiä.

Vinkki!

Pullaan saa makua ja mehevyyttä, kun malttaa kaulia taikinan ohueksi levyksi ennen täyttämistä.

Kommentoi »